A History Of Modern Psychology 11th Edition by Duane P. Schultz – Test Bank A+

$35.00
A History Of Modern Psychology 11th Edition by Duane P. Schultz – Test Bank A+

A History Of Modern Psychology 11th Edition by Duane P. Schultz – Test Bank A+

$35.00
A History Of Modern Psychology 11th Edition by Duane P. Schultz – Test Bank

e.​the education of women

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

89. ____ has been described as “difficult, untrustworthy, unscrupulous, devious, and aggressively self-promoting.”​

a.​Hall
b.​Cattell
c.​Witmer
d.​Goddard
e.​Münsterberg

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

90. Hall was one of the first American psychologists to become interested in ____.​

a.​equal political opportunity for women
b.​sexual equality
c.​physiological psychology
d.​psychoanalysis
e.​behaviorism

ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

91. Who arranged for Freud and Jung to visit and lecture in America?​

a.​Cattell
b.​Hall
c.​Witmer
d.​Münsterberg
e.​Scott

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

92. Who was the founder and first president of the American Psychological Association?​

a.​James
b.​Hall
c.​Wundt
d.​Jung
e.​Freud

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

93. The introduction of psychoanalysis to the American public was accomplished by ____.​

a.​James
b.​Angell
c.​Dewey
d.​Witmer
e.​Hall

ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

94. The force behind Howard University’s becoming a leading institution for the education of African American psychologists was ____.​

a.​Carver
b.​Bond
c.​Sumner
d.​Clark
e.​Hall

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

95. The first African American to earn a Ph.D. in psychology was ____.​

a.​Bond
b.​DuBois
c.​Clark
d.​Sumner
e.​Howard

ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

96. Hall’s framework for human development was ____.​

a.​physiological psychology
b.​evolutionary theory
c.​functionalism
d.​life-span psychology
e.​animal psychology

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

97. A method long attributed to Hall, albeit erroneously, is ____.​

a.​genetic engineering
b.​the laboratory school
c.​the use of questionnaires
d.​introspection by recapitulation
e.​retrospection with children and adolescents

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

98. The child study movement was based on the work of ____.​

a.​Hall
b.​Freud
c.​Witmer
d.​Münsterberg
e.​Binet

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

99. ​Important books on adolescence and old age were written by ____.

a.​James
b.​Freud
c.​Binet
d.​Hall
e.​Thorndike

ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

100. The notion that children’s development reflects the history of the human race is the ____.​

a.​child study movement
b.​primary law of evolution
c.​collective unconscious
d.​theoretical basis for Binet’s tests
e.​recapitulation theory

ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)
NOTES: WWW

101. The theory that the psychological development of children repeats the history of the human race is known as the ____ theory, proposed by ____.​

a.​mental evolution; Hall
b.​recapitulation; Hall
c.​mental phylogeny; Cattell
d.​mental phylogeny; James
e.​psychical phylogeny; Münsterberg

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

102. Lifespan developmental psychology is reflected in whose work?​

a.Cattell​
b.​Scott
c.​Münsterberg
d.​Yerkes
e.​Hall

ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

103. Hall’s writings on Adolescence were criticized for ____.​

a.​placing too much emphasis on sex
b.​applying evolutionary theory to human development
c.​being too “Freudian”
d.​being too unscientific
e.​ignoring research on animals

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

104. The first large-scale study of aging from a psychological point of view was ____.​

a.​James’s Enjoy Old Age
b.​Hall’s Life Span Evolution
c.​Hall’s Life Span Development
d.​Hall’s Senescence
e.​James’s Senescence

ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

105. Functionalism is said to have been indirectly founded by ____.​

a.​Titchener
b.​James
c.​Dewey
d.​Angell
e.​Calkins

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: The Founding of Functionalism

106. The first American psychology textbook was published by ____.​

a.​Titchener
b.​James
c.​Dewey
d.​Angell
e.​Woodworth

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

107. Who established a “laboratory school” to study innovations in educational practices?​

a.​Hollingworth
b.​Dewey
c.​Woolley
d.​Carr
e.​Angell

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

108. Dewey’s analysis of ____ was the work that most keenly protested structuralism.​

a.​educational psychology
b.​applied psychology
c.​respondent behavior
d.​operant behavior
e.​the reflex arc

ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

109. John Dewey is credited with initiating the early development of functional psychology in his paper entitled, “The Reflex Arc Concept in Psychology.” What was the major point that Dewey made in this paper?​

a.​Psychology should try to analyze behavior into stimulus-response units only.
b.​Psychology should try to become a biological science and attempt to explain mental processes in terms of brain activity.
c.​Psychology should only apply the evolutionary doctrine to the development of organisms. The evolutionary doctrine should not be used to analyze society.
d.​Behavior cannot be properly understood or analyzed into simple stimulus-response units. Behavior must be understood in terms of its result and the adaptive significance of the behavior to the organism.
e.​Psychology should be concerned with behavior only.

ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)
NOTES: WWW

110. The study of the total organism as it functions in its environment was the focus of the system posited by ____.​

a.​James
b.​Dewey
c.​Angell
d.​Darwin
e.​Woodworth

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

111. Dewey’s position was that ____.​

a.​structure and function cannot be meaningfully separated
b.​form follows function
c.​function follows form
d.​reflexes travel in a straight line
e.​None of the choices are correct.

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

112. The functionalist advocate ____ never completed a Ph.D. in psychology, yet went on to greatly influence the Chicago school.​

a.​James
b.​Dewey
c.​Carr
d.​Thorndike
e.​Angell

ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

113. According to ____, the goal of psychology is to study how the mind enables and facilitates the adaptation of the organism to its environment.​

a.​Darwin
b.​Galton
c.​Angell
d.​Watson
e.​Titchener

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

114. In his presidential address to the American Psychological Association, Angell presented the goals of functional psychology. Which of the following statements represents the main concern of functionalism according to Angell?​

a.​Functionalism tries to explain consciousness in terms of neural activity.
b.​Functionalism tried to understand the instinctive behavior of humans.
c.​Functionalism tries to analyze behavior into stimulus-response units.
d.​Functionalism tries to answer why mental processes exist and how they aid survival.
e.​None of the choices are correct.

ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

115. Who guided functionalism into becoming a formal school by giving it the focus and stature to earn respect in the scientific community?​

a.​James
b.​Dewey
c.​Angell
d.​Carr
e.​Thorndike

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

116. Angell described functional psychology as the psychology of ____.​

a.​stimulus and response
b.​mental operations
c.​mind-body relations
d.​immediate experiences of adaptation
e.​the development of adaptive habits

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

117. For Angell, functionalism was to study the adaptive utility of ____.​

a.​consciousness
b.​immediate experiences
c.​mediate experiences
d.​consciousness and behavior
e.​behavior

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

118. For Angell, the fact that consciousness exists demonstrates that it is ____.​

a.​the appropriate subject matter of psychology
b.​adaptive and essential for an organism’s survival
c.​the cause of its adaptation to the environment
d.​not a reason for it to be studied
e.​the function, not the structure, of the animal that is important

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)
NOTES: WWW

119. Carr’s contribution to psychology was ____.​

a.​the legitimization of animal psychology
b.​the extension and elaboration of Angell’s system
c.​to actively pursue the demise of structuralism
d.​to establish Chicago as the base for applied psychology
e.​indirect, through his mentoring of John B. Watson

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

120. ____ maintained that functional psychology was the American psychology.​

a.​Dewey
b.​Hollingworth
c.​Angell
d.​Woodworth
e.​Carr

ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

121. Who stated that the subject matter of psychology was mental activity?​

a.​Watson
b.​Carr
c.​Thorndike
d.​Titchener
e.​Hollingworth

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

122. Who succeeded Angell as head of the University of Chicago’s department of psychology, under which functionalism at Chicago reached its peak?​

a.​Calkins
b.​Dewey
c.​Carr
d.​Hall
e.​Jung

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

123. ____ at Columbia University believed that introspection was a useful tool for psychology.​

a.​Cattell
b.​Carr
c.​Woodworth
d.​James
e.​Hall

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

124. Carr defined the subject matter of psychology as mental activity. Which of the following are examples of what Carr described?​

a.​memory
b.​perception
c.​imagination
d.​All of the above.
e.​None of the above.

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism: The Final Form

125. Which of the following best describes Carr’s view of functionalism?​

a.​Functionalism is concerned with mental activity. Mental processes control behavior that is conducive to survival.
b.​Functionalism studies how mental elements found in consciousness through introspection can be used to understand how humans adapt to environments.
c.​Functionalism should give up the study of the mind and concentrate on the study of behavior.
d.​Functionalism should try to perfect Titchener’s introspective method in order to make it more reliable in the analysis of consciousness.
e.​None of the choices are correct.

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism: The Final Form

126. Although the primary development and founding of the functionalist school of thought occurred at the University of Chicago, another approach was shaped at ____.​

a.​Columbia University
b.​University of Chicago, Lakeside
c.​Harvard University
d.​Clark University
e.​Yale University

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism at Columbia University

127. Who disliked the constraints imposed by membership in any school of thought?​

a.​Dewey
b.​Woodworth
c.​Angell
d.​Carr
e.​Wundt

ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

128. Woodworth decided to become a psychologist after hearing ____ and reading ____.​

a.​William James; John Dewey
b.​E. L. Thorndike; James McKeen Cattell
c.​James McKeen Cattell; E. L. Thorndike
d.​William James; G. Stanley Hall
e.​G. Stanley Hall; William James

ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

129. In contrast to Dewey, Woodworth was ____.​

a.​a good teacher
b.​well known for his philosophy
c.​a strong proponent of introspection
d.​more structural than functional
e.​None of the choices are correct.

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

130. According to Woodworth, psychological knowledge must begin with ____.

a.​the stimulus and response
b.​animal psychology and then move to human psychology
c.​nonexperimental observation
d.​the living organism
e.​introspection

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

131. In Woodworth’s view, what occurs inside the organism ____.​

a.​is known only by God
b.​is irrelevant for psychology
c.​can be known only through introspection
d.​can be known objectivity
e.​is independent of all other matters

ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

132. Woodworth’s system of psychology, concerned with causal factors and motivations in feelings and behavior, was known as ____.​

a.​pragmatism
b.​motivational psychology
c.​synthetic psychology
d.​dynamic psychology
e.​act psychology

ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

133. The hallmark of Woodworth’s psychology was his ____.​

a.​focus on motivation
b.​focus on the dynamics of conscious experience
c.​focus on intervening variables
d.​refusal to ascribe to a particular system or school of thought
e.​protest against functionalism

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

134. Woodworth’s psychology was distinct from the Chicago school in his ____​

a.​emphasis on the physiological correlates of behavior
b.​rejection of introspection
c.​acceptance of introspection
d.​acceptance of observation but rejection of experimentation as artificial
e.​emphasis on overt observable behavior of the organism

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

135. Functionalism was most loudly criticized by the ____.​

a.​structuralists
b.​behaviorists
c.​Gestalt psychologists
d.​humanistic psychologists
e.​Darwinians

ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

136. Spencer’s particular contribution was the application of the survival of the fittest hypothesis to human nature and society.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

137. Social Darwinism flourished in the United States primarily as a result of the American character and propensities.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)
NOTES: WWW

138. Spencer would find the U.S. welfare, affirmative action, and social security programs to be antithetical (opposing) to social Darwinism.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

139. Spencer’s pragmatism was extended and elaborated by William James into synthetic philosophy.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

140. Spencer found psychology to be a “nasty little science.”

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

141. A medicinal product called Americanitis Elixir was marketed for the treatment of Americanitis.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology
NOTES: WWW

142. James would probably advocate belief in the ability to will oneself back to good health.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

143. James said that “there is no such thing as a science of psychology.”

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

144. Spencer’s The Principles of Psychology became the most influential book ever written in psychology.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

145. James wrote the first textbook on, and thereby initiated, educational psychology.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

146. James hypothesized that one’s reasoning abilities and belief systems are strongly influenced by one’s emotions and desires.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

147. James’s Principles treated psychology as a biological science.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

148. One of his rare points of agreement with Wundt was James’s position that simple sensations exist in conscious experience, but are nearly impossible to identify.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

149. James borrowed the term stream of consciousness from Brentano.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

150. James proposed that the factor that determined whether an object or event would be apperceived was contiguity.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

151. According to James’s Principles, consciousness is always selectively changing.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

152. It was significant to the development of behaviorism by later functionalists that James rejected introspection as a method.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

153. James’s pragmatism included the argument that even if a research topic does not work now, it may work later and be true or valid.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

154. The core of James’s theory of emotion is that physiological events are perceived first, then subsequently one identifies an emotion.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

155. James was interested in the physiological influences on behavior.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

156. James is often criticized for his theory of emotions, which he developed with Carl Lange.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

157. Calkins invented the paired associates technique to study memory and also was denied her Ph.D. by Harvard University.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

158. Mary Calkins attended graduate classes under the supervision of Dewey.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

159. Although Woolley’s and Hollingworth’s research refuted the notion of male superiority, it did not disconfirm the variability hypothesis.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

160. Hall established the first American psychology laboratory at Johns Hopkins University.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

161. After his book Adolescence was published, Hall was criticized as being “obsessed with sex.”

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)
NOTES: WWW

162. Titchener indirectly founded functional psychology.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: The Founding of Functionalism
NOTES: WWW

163. The first American textbook in psychology was Dewey’s Psychology.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

164. Woodworth’s “Dynamic Psychology” was the first defining work of functionalism.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

165. In his most significant work in psychology, Dewey rejected the reductionism of the natural sciences and of the European philosophies.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

166. Pragmatism was defined by Dewey as the study of the organism in use.

a.True
b.False

ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

167. Angell argued that the goal of psychology was to study how the mind serves the adaptation of the organism to its environment.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

168. Angell argued that functional psychology is concerned with psychophysical associations.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

169. Carr described adaptive behavior as the manifestation of mental activities.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)
NOTES: WWW

170. The Chicago school was important in the evolution of psychology in that it advanced the movement from the study of the mind to the study of behavior.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism: The Final Form

171. The founder of dynamic psychology was R. S. Woodworth.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

172. In Woodworth’s motivology, introspection was a method to be used to investigate what occurs inside the organism.

a.True
b.False

ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)
NOTES: WWW
+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in