Psychology in Modules with Updates on DSM5 by David G. Myers -Test Bank A+

$35.00
Psychology in Modules with Updates on DSM5 by David G. Myers -Test Bank A+

Psychology in Modules with Updates on DSM5 by David G. Myers -Test Bank A+

$35.00
Psychology in Modules with Updates on DSM5 by David G. Myers -Test Bank A+

After suffering a head injury in an auto accident, Alyssa says that she remembers what her mother looks like, and she can accurately recall many of her mother’s distinctive facial features. However, when she is shown pictures of her mother, Alyssa is unable to recognize who it is, even though she can see clearly. Use your understanding of the functioning brain to account for Alyssa’s strange pattern of experience.

2.Describe how an understanding of both a normally functioning brain and a split brain enables us to better appreciate the fact that most information processing takes place outside of conscious awareness.

TB 1 Module 6- Multiple Choice

1.The cerebral cortex is the covering layer of the
A)cerebellum.
B)corpus callosum.
C)thalamus.
D)cerebrum.

2.Your conscious awareness of your own name and self-identity depends primarily on the normal functioning of your
A)cerebellum.
B)temporal lobes.
C)occipital lobes.
D)cerebral cortex.

3.One function of glial cells is to
A)control heartbeat and breathing.
B)mimic the effects of neurotransmitters.
C)provide nutrients to interneurons.
D)stimulate the production of hormones.

4.Which lobes of the brain receive the input that enables you to feel someone scratching your back?
A)parietal
B)temporal
C)occipital
D)frontal

5.The surgical removal of a large tumor from Dane’s occipital lobe resulted in extensive loss of brain tissue. Dane is most likely to suffer some loss of
A)muscular coordination.
B)visual perception.
C)speaking ability.
D)pain sensations.

6.Auditory stimulation is first processed in the ________ lobes.
A)occipital
B)temporal
C)frontal
D)parietal

7.The occipital lobes are to ________ as the temporal lobes are to ________.
A)hearing; sensing movement
B)seeing; sensing touch
C)seeing; hearing
D)speaking; hearing

8.The motor cortex is located in the ________ lobes.
A)occipital
B)temporal
C)frontal
D)parietal

9.A laboratory cat could be made to twitch its whiskers by direct stimulation of the ________ lobes of its cerebral cortex.
A)temporal
B)occipital
C)frontal
D)parietal

10.Which of the following body parts is associated with the greatest amount of brain tissue in the motor cortex?
A)arms
B)face
C)trunk
D)knees

11.In a clinical trial of a brain-computer interface with paralyzed humans, a 25-year-old man constructed shapes on a computer screen by activating neurons in his
A)sensory cortex.
B)parietal lobes.
C)motor cortex.
D)occipital lobes.

12.Using a brain-computer interface, some paralyzed people may be able to move a robotic limb simply by thinking about moving it. This best illustrates
A)neurogenesis.
B)constraint-induced therapy.
C)cognitive neural prosthetics.
D)magnetic resonance imaging.

13.The sensory cortex is most critical for our sense of
A)sight.
B)hearing.
C)touch.
D)smell.

14.Which part of your brain receives information that you are moving your legs?
A)association areas
B)motor cortex
C)sensory cortex
D)parietal lobes

15.Which of the following body parts is associated with the greatest amount of brain tissue in the sensory cortex?
A)toes
B)knees
C)neck
D)lips

16.The auditory hallucinations experienced by people with schizophrenia are most closely linked with the activation of areas in their
A)motor cortex.
B)parietal lobes.
C)temporal lobes.
D)association areas.

17.The association areas are located in
A)the temporal lobes.
B)the occipital lobes.
C)the parietal lobes.
D)all four lobes.

18.The most extensive regions of the brain are involved in higher mental functions such as memory and reasoning. These regions are called the
A)sensory cortex.
B)motor cortex.
C)corpus callosum.
D)association areas.

19.The process of anticipating that you will be punished for misbehaving takes place in the
A)sensory cortex.
B)corpus callosum.
C)association areas.
D)split brain.

20.After he suffered a stroke, Mr. Santore’s physical coordination skills and responsiveness to sensory stimulation quickly returned to normal. Unfortunately, however, he could no longer figure out how to find his way around his neighborhood. It is most likely that Mr. Santore suffered damage to his
A)cerebellum.
B)sensory cortex.
C)occipital cortex.
D)association areas.

21.The classic case of railroad worker Phineas Gage best illustrated that frontal lobe damage can
A)prevent plasticity.
B)enhance moral reasoning skills.
C)alter one’s personality.
D)facilitate neurogenesis.

22.People’s moral judgments are most likely to seem unrestrained by normal emotions if they have suffered damage to their
A)cerebellum.
B)sensory cortex.
C)corpus callosum.
D)frontal cortex.

23.Mathematical and reasoning capacities are especially likely to be linked with association areas in the
A)parietal lobes.
B)temporal lobes.
C)occipital lobes.
D)frontal lobes.

24.The inability to recognize familiar faces even though one can clearly see and describe features of the faces is associated with damage to the ________ lobes.
A)frontal
B)parietal
C)occipital
D)temporal

25.The capacity of a brain area to reorganize in response to damage is known as brain
A)lateralization.
B)cognitive neural prosthetics.
C)hemispherectomy.
D)plasticity.

26.By restraining the use of his left hand, doctors helped Bruce to use and improve the coordination skills of his right hand. The doctors employed a technique known as
A)cognitive neural prosthetics.
B)hemispherectomy.
C)lateralization.
D)constraint-induced therapy.

27.Brain plasticity may contribute to the effectiveness of
A)neurogenesis.
B)electroencephalograms.
C)constraint-induced therapy.
D)cognitive neural prosthetics.

28.The visual cortex is activated when blind people read Braille. This best illustrates
A)plasticity.
B)cognitive neural prosthetics.
C)hemispherectomy.
D)the split brain.

29.The benefits of brain plasticity are most clearly demonstrated in
A)children who have had a cerebral hemisphere surgically removed.
B)people paralyzed by a severed spinal cord.
C)individuals with Alzheimer’s disease.
D)split-brain patients.

30.A person whose hand had been amputated actually felt sensations on his nonexistent fingers when his arm was stroked. This best illustrates the consequences of
A)hemispherectomy.
B)brain plasticity.
C)lateralization.
D)cognitive neural prosthetics.

31.The process of forming new neurons within the brain is called
A)lateralization.
B)hemispherectomy.
C)neurogenesis.
D)plasticity.

32.The localization of a function such as speech production to either the right or the left hemisphere of the brain is called
A)neurogenesis.
B)lateralization.
C)hemispherectomy.
D)plasticity.

33.Damage to the left cerebral hemisphere is most likely to reduce people’s ability to
A)solve arithmetic problems.
B)copy drawings.
C)recognize faces.
D)recognize familiar melodies.

34.The corpus callosum is a wide band of axon fibers that
A)enables the left hemisphere to control the right side of the body.
B)transmits information between the cerebral hemispheres.
C)controls the glands and muscles of the internal organs.
D)transfers neural impulses from the CNS to the PNS.

35.Those whose corpus callosum is surgically severed are said to be patients with
A)brain plasticity.
B)lateralization.
C)neurogenesis.
D)split brains.

36.Neurosurgeons have severed the corpus callosum in human patients in order to reduce
A)Alzheimer’s disease.
B)epileptic seizures.
C)neural plasticity.
D)Parkinson’s disease.

37.Optic nerves transmit information from the ________ visual field of ________ to the left cerebral hemisphere.
A)left; only the left eye
B)right; only the right eye
C)left; only the right eye
D)right; both the right and left eyes

38.The ability to simultaneously copy different figures with the right and left hand is most characteristic of those whose ________ has been cut.
A)cerebellum
B)temporal lobe
C)corpus callosum
D)motor cortex

39.When a person speaks, brain waves and bloodflow are especially likely to reveal increased activity in the
A)thalamus.
B)left hemisphere.
C)cerebellum.
D)right hemisphere.

40.Deaf people who use sign language typically
A)demonstrate greater mathematical competence than hearing persons.
B)process language in their left cerebral hemisphere.
C)have better communication skills than hearing persons.
D)have a smaller corpus callosum than hearing persons.

41.People who suffer partial paralysis will sometimes obstinately claim they can move a paralyzed limb if they have suffered damage to the
A)right cerebral hemisphere.
B)corpus callosum.
C)left cerebral hemisphere.
D)frontal lobe.

42.Left handedness is ________ common among males than females, and in both right- and left-handers the left hemisphere tends to be slightly ________ than the right hemisphere.
A)less; smaller
B)less; larger
C)more; smaller
D)more; larger

43.Compared with right-handers, left-handers are
A)more likely to experience migraine headaches and less likely to suffer from allergies.
B)less likely to experience migraine headaches and more likely to suffer from allergies.
C)more likely to experience migraine headaches and more likely to suffer from allergies.
D)less likely to experience migraine headaches and less likely to suffer from allergies.

44.Left-handedness is ________ common than usual among mathematicians and ________ common than usual among artists.
A)less; more
B)less; less
C)more; less
D)more; more

45.In Roger Sperry’s view, the brain creates and controls the mind, which in turn influences the brain. Sperry understands the mind and brain as a
A)cognitive neural prosthetic.
B)holistic system.
C)reward center.
D)complex machine.

Answer Key

1.D
2.D
3.C
4.A
5.B
6.B
7.C
8.C
9.C
10.B
11.C
12.C
13.C
14.C
15.D
16.C
17.D
18.D
19.C
20.D
21.C
22.D
23.A
24.D
25.D
26.D
27.C
28.A
29.A
30.B
31.C
32.B
33.A
34.B
35.D
36.B
37.D
38.C
39.B
40.B
41.A
42.D
43.C
44.D
45.B

TB 1 Module 6- Study Guide

1.Which of the following is typically controlled by the right hemisphere?
A)language
B)learned voluntary movements
C)arithmetic reasoning
D)perceptual tasks

2.The increasing complexity of animals’ behavior is accompanied by an
A)increase in the size of the brainstem.
B)increase in the depth of the corpus callosum.
C)increase in the size of the frontal lobes.
D)increase in the amount of association area.

3.An experimenter flashes the word FLYTRAP onto a screen facing a split-brain patient so that FLY projects to her right hemisphere and TRAP to her left hemisphere. When asked what she saw, the patient will
A)say she saw FLY.
B)say she saw TRAP.
C)point to FLY using her right hand.
D)point to TRAP using her left hand.

4.Cortical areas that are NOT primarily concerned with sensory, motor, or language functions are
A)called projection areas.
B)called association areas.
C)located mostly in the parietal lobe.
D)located mostly in the temporal lobe.

5.The visual cortex is located in the
A)occipital lobe.
B)temporal lobe.
C)frontal lobe.
D)parietal lobe.

6.Which of the following is typically controlled by the left hemisphere?
A)making inferences
B)word recognition
C)the left side of the body
D)perceptual skills

7.In the brain, I outnumber neurons. I also provide nutrients to the neurons and help remove excess neurotransmitters. I am a
A)hormone.
B)myelin sheath.
C)glial cell.
D)gland.

8.Research has found that the amount of representation in the motor cortex reflects the
A)size of the body parts.
B)degree of precise control required by each of the parts.
C)sensitivity of the body region.
D)area of the occipital lobe being stimulated by the environment.

9.The nerve fibers that enable communication between the right and left cerebral hemispheres and that have been severed in split-brain patients form a structure called the
A)reticular formation.
B)association areas.
C)corpus callosum.
D)parietal lobes.

10.Beginning at the front of the brain and moving toward the back of the head, then down the skull and back around to the front, which of the following is the correct order of the cortical regions?
A)occipital lobe; temporal lobe; parietal lobe; frontal lobe
B)temporal lobe; frontal lobe; parietal lobe; occipital lobe
C)frontal lobe; occipital lobe; temporal lobe; parietal lobe
D)frontal lobe; parietal lobe; occipital lobe; temporal lobe

11.Following a nail gun wound to his head, Jack became more uninhibited, irritable, dishonest, and profane. It is likely that his personality change was the result of injury to his
A)parietal lobe.
B)temporal lobe.
C)occipital lobe.
D)frontal lobe.

12.Three-year-old Marco suffered damage to the speech area of the brain’s left hemisphere when he fell from a swing. Research suggests that
A)he may never speak again.
B)his motor abilities may improve so that he can easily use sign language.
C)his right hemisphere may take over much of the language function.
D)his earlier experience with speech may enable him to continue speaking.

Answer Key

1.D
2.D
3.B
4.B
5.A
6.B
7.C
8.B
9.C
10.D
11.D
12.C

TB 1 Module 6- Web Quiz 1

1.Which portion of the cerebral cortex is most directly involved in making plans and formulating moral judgments?
A)occipital lobes
B)frontal lobes
C)temporal lobes
D)parietal lobes

2.The regions of the parietal lobes that are involved in mathematical and spatial reasoning are known as
A)fissures.
B)reward centers.
C)glia.
D)association areas.

3.The successful functioning of children who have experienced the surgical removal of an entire cerebral hemisphere best illustrates the value of
A)cognitive neural prosthetics.
B)neurogenesis.
C)plasticity.
D)constraint-induced therapy.

4.A picture of a dog is briefly flashed in the left visual field of a split-brain patient. At the same time a picture of a boy is flashed in the right visual field. In identifying what she saw, the patient would be most likely to
A)use her left hand to point to a picture of a dog.
B)verbally report that she saw a dog.
C)use her left hand to point to a picture of a boy.
D)verbally report that she saw a boy.

5.Speech is processed primarily in the right hemisphere by the ________ of those who are left-handed and by the ________ of those who are right-handed.
A)minority; minority
B)majority; majority
C)minority; majority
D)majority; minority

Answer Key

1.B
2.D
3.C
4.D
5.A

TB 1 Module 6- Web Quiz 2

1.Which lobe of the cerebral cortex is most directly involved in speaking?
A)occipital
B)frontal
C)temporal
D)parietal

2.The visual cortex is located in the
A)occipital lobes.
B)parietal lobes.
C)temporal lobes.
D)association areas.

3.Following massive damage to his frontal lobes, Phineas Gage was most strikingly debilitated by
A)multiple sclerosis.
B)memory loss.
C)auditory hallucinations.
D)irritability.

4.Brain scans indicate that well-practiced pianists have a larger-than-usual auditory cortex area that encodes piano sounds. This best illustrates
A)hemispherectomy.
B)lateralization.
C)cognitive neural prosthetics.
D)plasticity.

5.Research with split-brain patients suggests that the ________ typically constructs the theories people offer to explain their own behaviors.
A)corpus callosum
B)left cerebral hemisphere
C)cerebellum
D)right cerebral hemisphere

Answer Key

1.B
2.A
3.D
4.D
5.B

TB 1 Module 7- Multiple Choice

1.Since 1960, psychology has regained an interest in consciousness as psychologists of all persuasions affirmed the importance of
A)evolution.
B)choice blindness.
C)selective attention.
D)cognition.

2.Consciousness is
A)the ability to solve problems, reason, and remember.
B)the process of organizing and interpreting sensory information.
C)effortless encoding of incidental information into memory.
D)our awareness of ourselves and our environment.

3.A specialty area that focuses on the connections between brain activity and mental processes is known as
A)evolutionary psychology.
B)behavior genetics.
C)personality psychology.
D)cognitive neuroscience.

4.Which specialty area would be most interested in identifying the cortical activation patterns associated with a person’s perception of different objects?
A)evolutionary psychology
B)cognitive neuroscience
C)behavior genetics
D)behaviorism

5.The simultaneous processing of information at both conscious and unconscious levels is called
A)the cocktail party effect.
B)the pop-out phenomenon.
C)dual processing.
D)selective attention.

6.A condition in which a person can respond to a visual stimulus without consciously experiencing it is known as
A)the pop-out phenomenon.
B)change blindness.
C)the cocktail party effect.
D)blindsight.

7.Although unable to report the width of a block in front of her, a woman identified as D. F. could grasp the block with just the right finger-thumb distance. Her experience best illustrates
A)blindsight.
B)the cocktail party effect.
C)change blindness.
D)the pop-out phenomenon.

8.A visual perception track enables most people to recognize objects at nearly the same time that a visual action track enables them to avoid bumping into the objects. This best illustrates
A)sequential processing.
B)change blindness.
C)dual processing.
D)blindsight.

9.Shown the hollow face illusion, people will mistakenly perceive the inside of a mask as a protruding face. Yet, they will accurately reach into the inverted mask to flick off a buglike target stuck on the face. This best illustrates the capacity for
A)selective attention.
B)change blindness.
C)dual processing.
D)experiencing the pop-out phenomenon.

10.A capacity to monitor simultaneously the color, shape, and motion of an object best illustrates
A)the pop-out phenomenon.
B)parallel processing.
C)the cocktail party effect.
D)change blindness.

11.Consciousness is to unconsciousness as ________ is to ________.
A)selective attention; the cocktail party effect
B)sequential processing; parallel processing
C)the hollow face illusion; the pop-out phenomenon
D)choice blindness; change blindness

12.Compared with unconscious information processing, conscious information processing is relatively
A)fast and especially effective for solving new problems.
B)slow and especially effective for solving new problems.
C)fast and especially effective for solving routine problems.
D)slow and especially effective for solving routine problems.

13.Even if musically inclined, it is difficult to tap a steady three times with your left hand while tapping four times with your right hand because both tasks require
A)parallel processing.
B)selective attention.
C)change blindness.
D)conscious attention.

14.Focusing conscious awareness on a particular stimulus is called
A)blindsight.
B)self-consciousness.
C)change blindness.
D)selective attention.

15.Our inability to consciously process all the sensory information available to us at any single point in time best illustrates the necessity of
A)meditation.
B)selective attention.
C)cortical activation.
D)change blindness.

16.While reading a novel, Raoul isn’t easily distracted by the sounds of the TV or even by his brothers’ loud arguments. This best illustrates
A)dual processing.
B)sequential processing.
C)choice blindness.
D)selective attention.

17.The cocktail party effect provides an example of
A)choice blindness.
B)sequential processing.
C)selective attention.
D)cognitive neuroscience.

18.A bank teller was so distracted by the sight of a bank robber’s weapon that she failed to perceive important features of the criminal’s physical appearance. This best illustrates
A)the pop-out phenomenon.
B)change blindness.
C)selective attention.
D)dual processing.

19.When their attention is focused on a task such as reading, people are less likely to ________ than when their mind is wandering.
A)tap their fingers
B)touch their face
C)blink their eyes
D)scratch their arms

20.Drivers are slower to detect traffic signals if they are talking on a cell phone. This best illustrates the impact of
A)parallel processing.
B)selective attention.
C)change blindness.
D)choice blindness.

21.Failing to see visible objects when our attention is directed elsewhere is called
A)the pop-out phenomenon.
B)parallel processing.
C)sequential processing.
D)inattentional blindness.

22.If asked to watch a video and press a key each time a black-shirted player passed a basketball, most research participants remained unaware of an umbrella-toting woman strolling across the video screen. This illustrated
A)a visual action track.
B)inattentional blindness.
C)the pop-out phenomenon.
D)dual processing.

23.While a man provides directions to a construction worker, two experimenters rudely interrupt by passing between them carrying a board. The man’s failure to notice that the construction worker was replaced by a different person during this interruption illustrates
A)the pop-out phenomenon.
B)a visual perception track.
C)parallel processing.
D)change blindness.

24.The pop-out phenomenon illustrates that some stimuli almost inevitably trigger
A)a visual action track.
B)parallel processing.
C)selective attention.
D)change blindness.

Answer Key

1.D
2.D
3.D
4.B
5.C
6.D
7.A
8.C
9.C
10.B
11.B
12.B
13.D
14.D
15.B
16.D
17.C
18.C
19.C
20.B
21.D
22.D
23.D
24.C

TB 1 Module 7- Study Guide

1.As defined by the text, consciousness includes which of the following?
A)focused attention
B)sleeping
C)hypnosis
D)all of these conditions

2.Which of the following best illustrates dual processing?
A)Jack notices the one person scowling when everyone else was laughing.
B)Despite the loud conversations around her, Karen is able to concentrate on what her friend is saying.
C)At the soccer game, Gavin misses seeing a goal kick when his cell phone rings.
D)While listening to the symphony, Marisol concentrates on what the pianist plays while automatically responding to the tempo and theme of the overall performance.

3.At its beginning, psychology focused on the study of
A)observable behavior.
B)consciousness.
C)abnormal behavior.
D)all of these behaviors.

4.The perceptual error in which we fail to see an object when our attention is directed elsewhere is
A)dual processing.
B)inattentional blindness.
C)perceptual adaptation.
D)divided consciousness.

5.Consciousness is defined in the text as
A)mental life.
B)selective attention to ongoing perceptions, thoughts, and feelings.
C)information processing.
D)our awareness of ourselves and our environment.

Answer Key

1.D
2.D
3.B
4.B
5.D

TB 1 Module 7- Web Quiz 1

1.The school of thought in psychology that turned away from the study of consciousness during the first half of the last century was
A)behaviorism.
B)psychoanalysis.
C)humanistic psychology.
D)evolutionary psychology.

2.The simultaneous processing of information on many parallel tracks is most closely associated with
A)REM rebound.
B)sleep apnea.
C)narcolepsy.
D)unconscious mental activity.

3.Although we may be unaware of our gender prejudices, they often influence the way we consciously perceive males and females. This best illustrates
A)the hollow face illusion.
B)dual processing.
C)the pop-out phenomenon.
D)the cocktail party effect.

4.A teenager texting while crossing the street is not likely to notice a car rounding the corner and about to cross her path. This best illustrates the impact of
A)choice blindness.
B)selective attention.
C)dual processing.
D)sequential processing.

5.Christy failed to notice that she received her ice cream in a sugar cone rather than a waffle cone as she had requested. She later indicated to another customer that she preferred sugar cones over waffle cones. Christy’s behavior most clearly illustrates
A)parallel processing.
B)dual processing.
C)choice blindness.
D)the pop-out phenomenon.

Answer Key

1.A
2.D
3.B
4.B
5.C

TB 1 Module 7- Web Quiz 2

1.Professor Rodriguez studies how activating specific regions of the brain affects dream content. Her work best illustrates the subfield of
A)psychoanalysis.
B)behaviorism.
C)cognitive neuroscience.
D)evolutionary psychology.

2.A car driver’s ability to navigate a familiar route while carrying on an animated conversation with passengers best illustrates the importance of
A)hypnagogic sensations.
B)REM rebound.
C)biological rhythms.
D)dual processing.

3.Consciousness is most important for the correct performance of behaviors that
A)depend on information processing.
B)require physical coordination skills.
C)have been learned through repeated practice.
D)are novel and challenging.

4.Selective attention is best illustrated by
A)blindsight.
B)the hollow face illusion.
C)choice blindness.
D)the cocktail party effect.

5.Selective attention is best illustrated by
A)hypnagogic sensations.
B)neuroadaptation.
C)change blindness.
D)narcolepsy.

Answer Key

1.C
2.D
3.D
4.D
5.C

Next: Module 6- Multiple Choice and Web Quiz 1 & 2

Purchase for Download All Modules With Answers

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in