Test Bank Criminalistics An Introduction to Forensic Science, 12th Edition Richard Saferstein A+

$35.00
Test Bank Criminalistics An Introduction to Forensic Science, 12th Edition Richard Saferstein A+

Test Bank Criminalistics An Introduction to Forensic Science, 12th Edition Richard Saferstein A+

$35.00
Test Bank Criminalistics An Introduction to Forensic Science, 12th Edition Richard Saferstein A+

1.1 Multiple Choice Questions

1) Forensic science is the application of science to:

  1. A) Crime scene reconstruction.
  2. B) Civil laws.
  3. C) Criminal laws.
  4. D) Both criminal and civil laws.

Answer: D

Page Ref: 04

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Basic

2) The fictional character of Sherlock Holmes was created by:

  1. A) Dalton.
  2. B) Doyle.
  3. C) Darwin.
  4. D) Denton.

Answer: B

Page Ref: 06

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

3) Who is known as the "father of forensic toxicology"?

  1. A) Orfilia
  2. B) Locard
  3. C) Osborn
  4. D) Lattes

Answer: A

Page Ref: 06

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

4) Who developed the system known as anthropometry?

  1. A) Bertillon
  2. B) Goddard
  3. C) Gross
  4. D) Galton

Answer: A

Page Ref: 06

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

5) Who undertook the first definitive study of fingerprints as a method of personal identification?

  1. A) Gross
  2. B) Lattes
  3. C) Goddard
  4. D) Galton

Answer: D

Page Ref: 08

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

6) Who devised a technique for determining the blood group of a dried bloodstain, which he applied to criminal investigations?

  1. A) Lattes
  2. B) Gross
  3. C) Locard
  4. D) Bertillon

Answer: A

Page Ref: 08

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

7) Who established the comparison microscope as the indispensable tool of the modern firearms examiner?

  1. A) Goddard
  2. B) Lattes
  3. C) Gross
  4. D) Osborn

Answer: A

Page Ref: 08

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

8) Who wrote the first treatise describing the application of science to the field of criminal investigation?

  1. A) Locard
  2. B) Osborn
  3. C) Lattes
  4. D) Gross

Answer: D

Page Ref: 08

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

9) Who established the first workable crime laboratory?

  1. A) Galton
  2. B) Bertillon
  3. C) Locard
  4. D) Osborn

Answer: C

Page Ref: 08

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

10) The exchange of evidence principle was theorized by:

  1. A) Gross.
  2. B) Locard.
  3. C) Galton.
  4. D) Osborn.

Answer: B

Page Ref: 09

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Basic

11) The oldest forensic laboratory in the United States is that of the:

  1. A) N.Y.C. Police Department.
  2. B) FBI.
  3. C) Los Angeles Police Department.
  4. D) Secret Service.

Answer: C

Page Ref: 09

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Intermediate

12) Which of the following can be rightfully cited as an explanation for the rapid growth of crime labs during the last 40 years?

  1. A) Supreme Court decisions in the 1960s
  2. B) Staggering increase in crime rates in the United States
  3. C) Advent of DNA profiling
  4. D) All of the above

Answer: D

Page Ref: 10

Objective: Distinguish forensic science and criminalistics.

Level: Basic

13) Which entity maintains the largest crime laboratory in the world?

  1. A) FBI
  2. B) Royal Canadian Mounted Police
  3. C) Scotland Yard
  4. D) ATF

Answer: A

Page Ref: 11

Objective: Describe the organization and services of a typical comprehensive crime laboratory in the criminal justice system.

Level: Basic

14) Which would NOT be included in the work of the biology unit of a crime lab?

  1. A) Blood typing
  2. B) Comparison of hairs
  3. C) DNA profiling
  4. D) Fingerprint analysis

Answer: D

Page Ref: 13

Objective: Describe the organization and services of a typical comprehensive crime laboratory in the criminal justice system.

Level: Basic

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in