Test Bank Experience Sociology 3rd Edition by Croteau

$35.00
Test Bank Experience Sociology 3rd Edition by Croteau

Test Bank Experience Sociology 3rd Edition by Croteau

$35.00
Test Bank Experience Sociology 3rd Edition by Croteau

Test Bank Experience Sociology 3rd Edition by Croteau

Croteau & Hoynes, Experience Sociology 3e

Chapter 1 – Sociology in a Changing World

Multiple-Choice Questions

1. Which concept describes the processes of examining the social world though understanding how individuals are connected to the societies in which they live?

a. structural-functionalist theory

b. social viewpoint

c. sociology

d. sociological perspective

Answer: d

Page: 3

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological perspectives

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

2. Sally grew up in the middle class. For school, she volunteered at a soup kitchen and, for the first time, met individuals her own age who had grown up in poverty. Instead of dismissing these individuals as lazy, she sought to understand what social forces worked to shape her life differently from those she met at the soup kitchen. This is an example of

a. everyday sociology.

b. the sociological perspective.

c. a social viewpoint.

d. doing sociology.

Answer: b

Page: 3

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological perspectives

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

3. A sociologist would understand the phenomena of poverty by examining

a. why individuals fail to find jobs that pay more.

b. the ways that employment is structured.

c. the race, class, and gender of individuals.

d. the neighborhood an individual lives in.

Answer: b

Page: 3

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological perspectives

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

4. A sociological understanding of homelessness would include all of the following EXCEPT

a. an individual’s social status.

b. the local employment structure.

c. an individual’s personal failures at locating work.

d. stratification in the society an individual lived in.

Answer: c

Page: 3

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological perspectives

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

5. Who used the term “sociological imagination” to describe a way of viewing the connections individuals have to their social worlds?

a. Karl Marx

b. Max Weber

c. Emile Durkheim

d. C. Wright Mills

Answer: d

Page: 3

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: sociological imagination

Topic: sociologists

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

6. The systematic study of the relationship between individuals and society is called

a. psychology.

b. anthropology.

c. sociology.

d. political science.

Answer: c

Page: 3

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

7. Which of the following questions would a sociologist ask?

a. How does collecting government assistance impact future employment?

b. How can politicians use government assistance policies in their campaigns?

c. What are the personalities of individuals on public assistance?

d. All these answers are correct.

Answer: a

Page: 3-4

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

8. To what aspect of life is it impossible to apply the sociological perspective?

a. economics

b. politics

c. religion

d. The sociological perspective can be applied to all aspects of life.

Answer: d

Page: 4

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological perspectives

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

9. Which of the following questions would sociologists NOT ask about race?

a. How does living on a reservation shape how American Indians view their culture?

b. What is the racial composition of college students’ friendship networks?

c. What are the major personality characteristics of Asian Americans?

d. How do African American parents teach their children about race?

Answer: c

Page: 5

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological perspectives

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

10. In order to understand our lives, sociologists would argue that we need to

a. examine the contexts in which we live.

b. explore the motives behind our actions.

c. examine the way we interact with others.

d. explore the ways in which other people live.

Answer: a

Page: 3

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: sociology

Topic: sociological perspectives

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

11. Which of the following topics is NOT among those a sociologist would study?

a. why people commit crimes

b. how children learn about gender

c. how personality develops

d. why homelessness exists

Answer: c

Page: 4-5

Level: Basic

Bloom’s: Apply

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

12. To what group of research-based disciplines does sociology belong?

a. the research sciences

b. the humanities

c. the hard sciences

d. the social sciences

Answer: d

Page: 4

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

13. Which of the following research questions would a sociologist ask?

a. How does being homeless impact people’s ability to find work?

b. Does being homeless change someone’s personality?

c. How do anti-poverty policies influence voting behaviors?

d. All these answers are correct.

Answer: a

Page: 4-5

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

14. Julian and his friends like to watch movies together. One movie focused on a young black man who rose out of poverty by playing basketball. His friend N’Cola commented that there would be no poverty if poor people simply tried to find employment. Julian said that the solution to poverty was not that simple and that N’Cola’s understanding of how poverty worked was mistaken. What was the problem with N’Cola’s argument?

a. It ignores the context of broader social conditions.

b. It used the sociological perspective.

c. It ignores the rules of sociology as a discipline.

d. It viewed an individual problem as a social problem.

Answer: a

Page: 4

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

15. Maria wants to write a paper for her college class that explores how married couples divide household chores. She wants to argue that gender shapes how couples share housework. Given her topic and argument, her class is a part of what discipline?

a. psychology

b. sociology

c. statistics

d. economics

Answer: b

Page: 4-5

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

16. Which of the following characteristics is NOT part of the move toward modernity?

a. the growth of democracy

b. the shift to urban living spaces

c. a move towards industrial economies

d. an increased confidence in religion

Answer: d

Page: 7

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

17. The historical period marked by a shift to urban industrial economies and increased faith in science and reason is known as

a. modernity.

b. postmodernity.

c. industrialization.

d. democracy.

Answer: a

Page: 7

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

18. Maria lives in a society where physical illness is viewed as being caused by germs and unsanitary conditions and does not occur as the product of a curse or spell. In what historical context is she living?

a. modernity

b. capitalism

c. the Early Modern period

d. the Middle Ages

Answer: a

Page: 7

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

19. Which concept describes how logic and the systematic collection of evidence are used to support theories about the natural and social world?

a. sociology

b. science

c. common sense

d. logic

Answer: b

Page: 7

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

20. What is industrialization?

a. the creation of jobs that pay workers by the hour

b. the shift from living on farms to living in cities

c. the use of products in farming to increase crop yield

d. the use of machines to mass produce items for purchase

Answer: d

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

21. Which term refers to the use of factories and mills to mass produce goods for sale?

a. urbanization

b. capitalism

c. modernity

d. industrialization

Answer: d

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

22. During the Middle Ages, who or what dominated European intellectual life?

a. enlightened monarchs

b. the Church and its clergy

c. science

d. philosophers

Answer: b

Page: 7

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

23. What was Immanuel Kant describing with the motto “Dare to know”?

a. modernity

b. urbanization

c. industrialization

d. the Enlightenment

Answer: d

Page: 7

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

24. Before 1800, approximately what percentage of Europeans lived in rural areas?

a. 90 percent

b. 50 percent

c. 30 percent

d. 70 percent

Answer: a

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

25. The movement of individuals from living in rural farming towns to living in centralized cities is known as

a. urbanization.

b. suburbanization.

c. gentrification.

d. industrialization.

Answer: a

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

26. Monty is a rich man who invests his money in small businesses. He recently purchased a small bakery and hired a new manager to oversee changes to the business to make it more profitable. His investment has paid off, since he now makes more money than he spent to acquire the bakery. What term describes Monty’s role in this scenario?

a. industrialist

b. innovator

c. consumer

d. capitalist

Answer: d

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Apply

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

27. Historically, which of the following happened first?

a. urbanization

b. industrialization

c. consumerism

d. All these changes took place at the same time.

Answer: b

Page: 8

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

28. Which of the following events did NOT occur during the Industrial Revolution?

a. industrialization of goods

b. increased influence of religion

c. the growth of cities

d. the development of democracy

Answer: b

Page: 7-8

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

29. Sociology emerged from all of the following revolutions EXCEPT

a. religious.

b. economic.

c. cultural.

d. political.

Answer: a

Page: 8

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: sociology

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

30. The rise in scientific thought, the Age of Enlightenment, and the declining influence of religion in everyday life are associated with ________ revolution.

a. social

b. economic

c. political

d. cultural

Answer: d

Page: 7

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

31. Auguste Comte is associated with which foundation of sociological thought?

a. positivism

b. structural-functionalism

c. conflict

d. postmodernity

Answer: a

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Topic: sociologists

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

32. The principle that true knowledge must be based on the scientific method is known as

a. postmodernity.

b. positivism.

c. science.

d. structural-functionalism.

Answer: b

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

33. Which of the following is the core belief of positivism?

a. People must do the best for the greater good.

b. Society is shaped by capitalism.

c. Knowledge must be based on evidence.

d. Truth is found in religious faith.

Answer: c

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

34. Which of the following best summarizes Karl Marx’s view of the social world?

a. Society is shaped by the competing interests of workers and capitalists.

b. Religion is the basis of social bonds.

c. Societies’ shared values and goals allow for cultural growth.

d. The nature of capitalism creates great wealth and crushing poverty.

Answer: d

Page: 9-10

Level: Basic

Bloom’s: Understand

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

35. Which of the following best summarizes Emile Durkheim’s view of the social world?

a. Society works because there is a collective understanding of behaviors.

b. Society is shaped by the competing interests of workers and capitalists.

c. Religion is the basis of social bonds.

d. Societies’ shared values and goals allow for cultural growth.

Answer: a

Page: 10

Level: Basic

Bloom’s: Understand

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

36. Which of the following terms refers to the shared values within a society?

a. culture

b. mechanical solidarity

c. organic solidarity

d. collective conscience

Answer: d

Page: 12

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

37. Collective conscience focuses on

a. individuals’ desire to do good for others.

b. how religion organizes a society.

c. shared understandings of how society works.

d. common values shared by members of a society.

Answer: d

Page: 12

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

38. In the United States, common shared values include social freedom, individualism, and self-sufficiency. What term would sociologists use to define these characteristics?

a. collective conscience

b. culture

c. social values

d. social structure

Answer: a

Page: 12

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

39. What term did Emile Durkheim use to explain a sense of normlessness?

a. egoism

b. anomie

c. fatalism

d. altruism

Answer: b

Page: 12

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

40. In his study of suicide, Emile Durkheim argued that egoistic suicides were the result of

a. too much integration.

b. too little integration.

c. too much regulation.

d. too little regulation.

Answer: b

Page: 11

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

41. In his study of suicide, Emile Durkheim argued that fatalistic suicides were the result of

a. too much integration.

b. too little integration.

c. too much regulation.

d. too little regulation.

Answer: c

Page: 11

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

42. Randy’s wife of fifty years recently passed away. They had no children and Randy felt isolated and alone. He fell into a depression and committed suicide. According to Emile Durkheim’s theory, what type of suicide is this?

a. egoistic

b. altruistic

c. fatalistic

d. anomic

Answer: a

Page: 11

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

43. In 1997, members of the Heaven’s Gate religious cult committed mass suicide because they believed that after death their souls would be transported to a level of existence beyond human. According to Emile Durkheim’s theory, what type of suicide did these members commit?

a. egoistic

b. altruistic

c. fatalistic

d. anomic

Answer: b

Page: 11

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

44. What term did Emile Durkheim use for how individuals employed specific skills to complete specialized work within a society?

a. rationalization of society

b. rationalization of work

c. capitalism

d. division of labor

Answer: d

Page: 10

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

45. What did Emile Durkheim mean by the term “division of labor”?

a. Individuals were classified as workers or capitalists.

b. Men and women performed different kinds of work.

c. Individuals specialized in jobs that highlighted their skills.

d. Workers were placed in jobs based on how hard they worked.

Answer: c

Page: 10-11

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

46. Which term refers to the social bonds that connect individuals to each other?

a. collective conscience

b. organic solidarity

c. social solidarity

d. social structure

Answer: c

Page: 10

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

47. Kimberly grew up in a close-knit farming community, which values sharing and cooperation. For example, after a fire destroyed some of Kimberly’s neighbor’s crops, others in the community came to help the family by sharing their own crops so that they would have enough to eat. What is this an example of?

a. mechanical solidarity

b. collective conscience

c. social solidarity

d. organic solidarity

Answer: a

Page: 10

Level: Basic

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

48. Which social thinker believed that a rational view of the social world replaced tradition as the basis for organizing society?

a. Karl Marx

b. Max Weber

c. Emile Durkheim

d. Harriet Martineau

Answer: b

Page: 12

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Topic: culture

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

49. The argument that social structures moved from being based on tradition to being based on logic and reason is called

a. collective consciousness.

b. the rationalization of society.

c. the industrialization of society.

d. postmodernity.

Answer: b

Page: 12

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Topic: social structure

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

50. Which of the following social thinkers is NOT correctly matched to his or her key work?

a. Marx: The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism

b. W. E. B. Du Bois: The Souls of Black Folk

c. Emile Durkheim: Suicide

d. Jane Addams: Hull House Maps and Papers

Answer: a

Page: 9-14

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

51. Which social thinker produced ground-breaking research on race in America?

a. W. E. B. Du Bois

b. Harriet Martineau

c. Jane Addams

d. Emile Durkheim

Answer: a

Page: 13

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

52. Which term do sociologists use for a collection of propositions that work to explain how social phenomena operate?

a. sociology

b. social theory

c. levels of analysis

d. structural theories

Answer: b

Page: 15

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Define social theory and describe the key dimensions of sociological theory: micro and macro analyses, consensus versus conflict, and subjective versus objective reality.

53. Which theory views society as being shaped by competition, the struggle for power, and an unequal distribution of resources?

a. symbolic interactionist theory

b. conflict theory

c. structural-functionalist theory

d. feminist theory

Answer: b

Page: 15

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Topic: power

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

54. Karl Marx believed that society was shaped by the power differences of workers and capitalists. Into which sociological theory does this best fit?

a. conflict theory

b. feminist theory

c. structural-functionalist theory

d. symbolic interactionist theory

Answer: a

Page: 15

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Topic: power

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

55. Which theory views society as working toward agreement and believes that each aspect of a society works to ensure society’s smooth operation?

a. feminist theory

b. conflict theory

c. structural-functionalist theory

d. symbolic interactionist theory

Answer: c

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

56. Emile Durkheim believed that social norms helped to maintain social order. For example, he explained that suicide is a result of a lack of balance in an individual’s social world and not an event that is based on an individual’s free will. Into which sociological theory does this best fit?

a. structural-functionalist theory

b. symbolic interactionist theory

c. feminist theory

d. conflict theory

Answer: a

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

57. Which social theories focus on how people use shared symbols and construct society as a result of their everyday interactions?

a. feminist theories

b. symbolic interactionist theories

c. conflict theories

d. structural-functionalist theories

Answer: b

Page: 17

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

58. Two sociologists explain that individuals “do gender” in their everyday interactions with others in society. They argue that being a “man” or “woman” is not natural but is instead a product of shared meanings of how “men” and “women” interact with others in society. Under which sociological theory does their work best fit?

a. structural-functionalist theory

b. symbolic interactionist theory

c. conflict theory

d. feminist theory

Answer: b

Page: 17-18

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

59. Mario believes in the phrase “the rich get richer and the poor get poorer.” Which theoretical perspective would best match Mario’s worldview?

a. feminist theory

b. conflict theory

c. symbolic interactionist theory

d. structural-functionalist theory

Answer: b

Page: 17

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

60. Janet believes that two-parent families are the best for society. She notes that having a mother and father helps to define work roles and provides children with strong role models. Which theoretical perspective best matches her views?

a. structural-functionalist theory

b. feminist theory

c. conflict theory

d. symbolic interactionist theory

Answer: a

Page: 16

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

61. Jennie believes that one’s virginity only means as much as the value you attach to it. Which theoretical perspective would best match her view of virginity?

a. symbolic interactionist theory

b. feminist theory

c. structural-functionalist theory

d. conflict theory

Answer: a

Page: 17-18

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

62. The intended results of social phenomena are called

a. manifest functions.

b. latent functions.

c. dysfunctions.

d. functions.

Answer: a

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

63. The unintended results of social phenomena are called

a. manifest functions.

b. latent functions.

c. dysfunctions.

d. functions.

Answer: b

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

64. Which of the following is NOT a manifest function of attending college?

a. to become prepared to enter the workforce

b. to earn a college degree

c. to learn how to live independently

d. All these answers are correct.

Answer: c

Page: 16

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

65. Which of the following is NOT a latent function of attending college?

a. increased independence from family

b. finding a marriage partner

c. developing job skills

d. learning to live independently

Answer: c

Page: 16

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

66. Which level of analysis focuses on large social structures?

a. micro

b. meso

c. mini

d. macro

Answer: d

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: macro-level analysis

Topic: sociological theory

Learning Objective: Define social theory and describe the key dimensions of sociological theory: micro and macro analyses, consensus versus conflict, and subjective versus objective reality.

67. Which level of analysis focuses on small social interactions?

a. macro

b. meso

c. mini

d. micro

Answer: d

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: micro-level analysis

Topic: sociological theory

Learning Objective: Define social theory and describe the key dimensions of sociological theory: micro and macro analyses, consensus versus conflict, and subjective versus objective reality.

68. Which level of analysis focuses on areas between large-scale social structures and small-scale interactions?

a. meso

b. mini

c. macro

d. micro

Answer: a

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Define social theory and describe the key dimensions of sociological theory: micro and macro analyses, consensus versus conflict, and subjective versus objective reality.

69. Sociologists who study crime statistics for the United States work at which level of analysis?

a. micro

b. meso

c. macro

d. mini

Answer: c

Page: 16

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: macro-level analysis

Topic: sociological theory

Learning Objective: Define social theory and describe the key dimensions of sociological theory: micro and macro analyses, consensus versus conflict, and subjective versus objective reality.

70. Sociologists who study the meanings individuals attach to smiling in various contexts work at which level of analysis?

a. mini

b. meso

c. macro

d. micro

Answer: d

Page: 16

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: micro-level analysis

Topic: sociological theory

Learning Objective: Define social theory and describe the key dimensions of sociological theory: micro and macro analyses, consensus versus conflict, and subjective versus objective reality.

71. Which of the following is NOT a core concept in sociology?

a. power

b. structure

c. theory

d. culture

Answer: c

Page: 19

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociology

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

72. A society’s values, knowledge, language, interactions, and material objects reflect its

a. culture.

b. structure.

c. power.

d. organization.

Answer: a

Page: 19

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: culture

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

73. Which of the following is an aspect of a society’s culture?

a. the language spoken

b. the artifacts produced

c. the values held

d. All these answers are correct.

Answer: d

Page: 19

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: culture

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

74. A person’s ability to impose his or her will on another person is called

a. power.

b. culture.

c. structure.

d. function.

Answer: a

Page: 21

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: power

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

75. Persistent patterns in how people act in society are called

a. power.

b. culture.

c. structure.

d. functions.

Answer: c

Page: 20

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: social structure

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

76. Inequalities based on race and gender in American society are the result of ________ differences.

a. cultural

b. functional

c. structural

d. power

Answer: d

Page: 21-22

Level: Moderate

Bloom’s: Understand

Topic: power

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

77. The rules we use to understand the relationship we have with our girlfriends or boyfriends reflect ________ in our lives.

a. power

b. structure

c. function

d. culture

Answer: b

Page: 20

Level: Moderate

Bloom’s: Understand

Topic: social structure

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

78. Which theoretical perspective would argue that power differences have a positive effect on society because they provide motivation for individuals to compete for highly rewarded positions?

a. feminist theory

b. symbolic interactionist theory

c. conflict theory

d. structural-functionalist theory

Answer: d

Page: 16, 21

Level: Moderate

Bloom’s: Understand

Topic: power

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

79. Which theoretical perspective would argue that culture is created through the ways that individual members interpret the meanings of material objects and their exchanges with others?

a. structural-functionalist theory

b. symbolic interactionist theory

c. conflict theory

d. feminist theory

Answer: b

Page: 17-19

Level: Moderate

Bloom’s: Understand

Topic: culture

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

80. Which theoretical perspective argues that social structure is maintained by those with power to maintain the values and ideals of dominant groups?

a. symbolic interactionist theory

b. conflict theory

c. feminist theory

d. structural-functionalist theory

Answer: b

Page: 17, 20

Level: Moderate

Bloom’s: Understand

Topic: social structure

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

81. Which of the following statements best summarizes the relationship between individuals and social structure?

a. Social structures create and limit an individual’s actions.

b. Individuals recreate social structure through their everyday interactions.

c. Individuals and social structures work together to shape an individual’s life experience.

d. There is no relationship between individuals and social structures.

Answer: c

Page: 20

Level: Moderate

Bloom’s: Understand

Topic: social structure

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

82. Service-oriented economies, the development of mega-cities, and disengagement and cynicism in politics are characteristics of what type of society?

a. modern

b. postmodern

c. premodern

d. bimodern

Answer: b

Page: 22-23

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: postmodern era

Learning Objective: Use the sociological perspective to explain the social changes taking place in the postmodern era.

83. Which of the following characteristics is NOT associated with postmodernity in advanced economies?

a. political cynicism

b. service-oriented economies

c. multicultural societies

d. unified culture

Answer: d

Page: 22

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: postmodern era

Learning Objective: Use the sociological perspective to explain the social changes taking place in the postmodern era.

84. Which historical period is marked by increased multiculturalism, a shift toward information-based economies, and the emergence of mega-cities?

a. postmodernity

b. modernity

c. industrial

d. premodernity

Answer: a

Page: 22

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: postmodern era

Learning Objective: Use the sociological perspective to explain the social changes taking place in the postmodern era.

85. Shelby has a diverse group of friends who feel disconnected from the American political system. Many of them work at a customer service call center and do not feel that better opportunities are available. They are not involved in politics because they believe that the vote of working-class Americans is overlooked by the upper-class leaders of society. In what historical period does Shelby live?

a. postmodernity

b. modernity

c. premodernity

d. industrial

Answer: a

Page: 22

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: postmodern era

Learning Objective: Use the sociological perspective to explain the social changes taking place in the postmodern era.

True/False Questions

86. Sociology views individuals as free agents who are able to make choices about their lives independent of society.

Answer: False

Page: 3

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociology

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

87. The sociological perspective focuses on exploring the relationship between individuals and the social worlds in which they live.

Answer: True

Page: 3

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological perspectives

Learning Objective: Define sociology and describe the sociological perspective.

88. Modernity is marked by increased fragmentation of the dominant culture.

Answer: False

Page: 7

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

89. Industrialization refers to the historical period in which economies shifted from an agricultural to a consumer base.

Answer: False

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

90. Science is a method of creating knowledge though the use of logic and the systematic collection of evidence to support knowledge claims.

Answer: True

Page: 7

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: modernity

Learning Objective: Describe how the rise of modernity contributed to the foundation of sociological thought.

91. Positivism is a belief that individuals must act in ways that benefit the greatest number of people in society.

Answer: False

Page: 8

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

92. Max Weber is best known for his work on social solidarity.

Answer: False

Page: 10, 12

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

93. Thinkers like Harriet Martineau and W. E. B. Du Bois were not fully recognized for their contributions to the discipline of sociology in their time.

Answer: True

Page: 13

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociologists

Topic: sociology

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

94. The term social solidarity refers to the collective bonds that connect individuals.

Answer: True

Page: 10

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Summarize the contributions of the major figures in the history of sociology from Auguste Comte on.

95. Sociology research and theory focuses on either large-scale social systems or the interactions between individuals.

Answer: False

Page: 15

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociology

Topic: sociological theory

Learning Objective: Define social theory and describe the key dimensions of sociological theory: micro and macro analyses, consensus versus conflict, and subjective versus objective reality.

96. A manifest function of crime is the creation of law enforcement jobs.

Answer: False

Page: 16

Level: Moderate

Bloom’s: Apply

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

97. A system that is limited in its abilities or that contains disruptive elements is called dysfunctional.

Answer: True

Page: 16

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

98. Structural-functionalist theories would view crime as serving a role in society.

Answer: True

Page: 16

Level: Moderate

Bloom’s: Understand

Topic: sociological theory

Learning Objective: Describe and distinguish structural-functionalist theories, conflict theories, and symbolic interactionist theories.

99. Structure refers to how societies and institutions are organized.

Answer: False

Page: 20

Level: Moderate

Bloom’s: Remember

Topic: social structure

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

100. Art, gestures, and language are all components of culture.

Answer: True

Page: 19

Level: Basic

Bloom’s: Remember

Topic: culture

Learning Objective: Describe how the concepts of culture, structure, and power are central to the sociological perspective.

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in