Test Bank for Medical Terminology Complete 3rd Edition by Wingerd A+

$35.00
Test Bank for Medical Terminology Complete 3rd Edition by Wingerd A+

Test Bank for Medical Terminology Complete 3rd Edition by Wingerd A+

$35.00
Test Bank for Medical Terminology Complete 3rd Edition by Wingerd A+

1) The ________ spelling of a word indicates the way the word sounds, to facilitate correct pronunciation.

A) erratic

B) eponymic

C) phonetic

D) acronymic

Answer: C

Explanation: To help you with pronunciation, the phonetic ("sounds like") form of the word is provided in parentheses in the text whenever a new term is introduced. Eponyms are terms derived from names of individuals. Acronyms are words derived from the first letters of words in a compound term.

Page Ref: 2

Question Type: Spelling

Objective: 2

Taxonomy: Remembering

2) In the term Wilms' tumor, Wilms' is an example of a:

A) word root

B) constructed term

C) combining form

D) nonconstructed term

Answer: D

Explanation: Nonconstructed terms, which are not formed from individual word parts, include eponyms, which are terms derived from the names of people, in this case, "Wilms'."

Page Ref: 5

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 3

Taxonomy: Applying

3) Which medical term is an example of an acronym?

A) AIDS

B) Huntington's chorea

C) diabetes

D) appendicitis

Answer: A

Explanation: Acronyms are nonconstructed terms. They are words derived from the first letters of words in a compound term. AIDS stands for acquired immune deficiency syndrome.

Page Ref: 5

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 3

Taxonomy: Applying

4) Many medical terms are made of multiple word parts combined together. Such medical terms are called:

A) abbreviations

B) acronyms

C) eponyms

D) constructed terms

Answer: D

Explanation: Word parts—including prefixes, suffixes, and word roots—and combining forms create constructed terms. The key to learning constructed terms is to first learn the meaning of the various word parts. Eponyms are terms derived from names of individuals. Acronyms are words derived from the first letters of words in a compound term.

Page Ref: 4

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 3

Taxonomy: Remembering

5) Some medical terms are derived from the names of important people. Such medical terms are called:

A) acronyms

B) eponyms

C) abbreviations

D) constructed terms

Answer: B

Explanation: Nonconstructed terms, which are not formed from individual word parts, include eponyms, which are terms derived from the names of people. Word parts—including prefixes, suffixes, and word roots—and combining forms create constructed terms. Acronyms are words derived from the first letters of words in a compound term.

Page Ref: 5

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 3

Taxonomy: Remembering

6) The medical term LASIK, which stands for laser-assisted in situ keratomileusis, is an example of a(n):

A) prefix

B) acronym

C) combining form

D) eponym

Answer: B

Explanation: Acronyms are nonconstructed terms. They are words derived from the first letters of words in a compound term. LASIK stands for laser-assisted in situ keratomileusis.

Page Ref: 5

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 3

Taxonomy: Applying

7) This type of word part is attached to the beginning of a word.

A) combining vowel

B) prefix

C) suffix

D) root

Answer: B

Explanation: A prefix is placed at the beginning of a term and is used to expand or enhance the meaning of the word. You will know that a word part is a prefix in the text by the hyphen that immediately follows it (e.g., con-).

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

8) Which two languages have the most impact on the formation and meanings of medical terms?

A) Greek and French

B) Greek and Latin

C) English and German

D) Latin and Spanish

Answer: B

Explanation: The ancient Greeks are considered the fathers of modern medicine. The Romans advanced medicine with their own experiments and observations. They added Latin terms to the growing body of medical language.

Page Ref: 4 and 11

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

9) This type of word part provides the primary meaning of the term.

A) root

B) combining vowel

C) prefix

D) suffix

Answer: A

Explanation: The word root provides the primary meaning for the term and is the part to which other word parts are attached. The prefix is at the beginning to enhance the meaning. The suffix is at the end to indicate the part of speech.

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

10) This type of word part is attached to the end of a word.

A) suffix

B) root

C) combining vowel

D) prefix

Answer: A

Explanation: The suffix is at the end of the word to indicate the part of speech (noun, verb, adjective, adverb, etc.) or modify the word's meaning. You will know that a word part in the text is a suffix by the hyphen that immediately precedes it (e.g., -ion).

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

11) Which of the following statements is false?

A) All medical terms must have a prefix, root, and suffix.

B) Some medical terms are made of just a prefix and a suffix.

C) Some medical terms have more than one root.

D) Some medical terms are made of just a root and a suffix

Answer: A

Explanation: Some medical terms are not constructed using word parts (prefix, root, suffix). Nonconstructed terms include eponyms and acronyms.

Page Ref: 8

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 4

Taxonomy: Evaluating

12) This word part is used to assist with pronunciation when combining a root with a suffix or another root.

A) combining vowel

B) prefix

C) suffix

D) root

Answer: A

Explanation: A combining vowel is used when a word root is connecting to a suffix that begins with a consonant, or when it is connecting to another word root.

Page Ref: 8

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

13) In most cases, the combining vowel is the letter:

A) o

B) a

C) e

D) i

Answer: A

Explanation: In most cases, the combining vowel is the letter o, and in some cases it is the letter i or e.

Page Ref: 8

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

14) A combining form is made up of:

A) a suffix and a combining vowel

B) a prefix and a root

C) a root and a combining vowel

D) a prefix and a suffix

Answer: C

Explanation: The word root plus its combining vowel creates the combining form used in term construction. The method for writing a combining form involves the use of a slash between the word root and the combining vowel, such as cardi/o.

Page Ref: 10

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

15) Identify the combining vowel in the term hepatology.

A) hepat/o

B) hepat

C) o

D) -logy

Answer: C

Explanation: The letter o is utilized as the combining vowel to connect the root hepat to the suffix -logy. The combining form (root plus vowel) is hepat/o.

Page Ref: 10

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

16) Cardi is an example of what word part?

A) word root

B) suffix

C) prefix

D) combining form

Answer: A

Explanation: The word root provides the primary meaning of the term. In this example, the heart.

Page Ref: 9

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

17) You are building a medical term using the root hepat. Which of the following suffixes would require you to use a combining vowel?

A) -ectomy

B) -ic

C) -logy

D) -itis

Answer: C

Explanation: The letter o is utilized as the combining vowel to connect the root hepat to the suffix -logy starting with the consonant l. All the other suffixes start with a vowel and do not require the addition of another vowel for pronunciation.

Page Ref: 13

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

18) You are building a medical term using the root neur. Which of the following suffixes would require you to use a combining vowel?

A) -itis

B) -emia

C) -al

D) -tic

Answer: D

Explanation: The letter o is utilized as the combining vowel to connect the root neur to the suffix -tic starting with the consonant t to allow pronunciation. All of the other suffixes begin with a vowel.

Page Ref: 13

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

19) What is the definition of the medical term neonatal?

A) new birth

B) condition of a new nose

C) pertaining to a newborn

D) pertaining to a narrow nose

Answer: C

Explanation: The prefix neo- means "new." The root nat means "birth." The suffix -al means "pertaining to."

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Evaluating

20) What prefix means before?

A) pre-

B) anti-

C) epi-

D) post-

Answer: A

Explanation: Anti- means "against, opposite of." Epi- means "upon, over, above, on top." Post- means "to follow after."

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

21) "Study of the skin" is the definition of what medical term?

A) dermatology

B) neurology

C) hepatopathy

D) biology

Answer: A

Explanation: The combining form dermat/o means "skin." The suffix -logy means "study of." The combining form is utilized because the suffix begins with a consonant.

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Evaluating

22) What is the medical term that means "pertaining to the brain"?

A) hepatic

B) psychic

C) cerebral

D) pancreatic

Answer: C

Explanation: The root cerebr means "cerebrum," which is the largest part of the brain. The suffix -al means "pertaining to." No combining vowel is needed, as the root ends with a consonant and the suffix starts with a vowel.

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Evaluating

23) Which medical term has two word roots?

A) electrocardiogram

B) hysterectomy

C) microhepatic

D) cardiopathy

Answer: A

Explanation: The constructed medical term uses combining vowels to unite two word roots, electr and cardi, with the suffix -gram.

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

24) What is the definition of the medical term psychology?

A) study of the mind

B) a brain specialty

C) inflammation of the brain

D) disease of the mind

Answer: A

Explanation: The combining form psych/o means "mind." The suffix -logy means "study of." Note the o is part of the combining form as the suffix being added, -logy, starts with a consonant.

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

25) What is the definition of the suffix -scope?

A) an instrument used for viewing

B) study of instruments

C) use of an instrument for viewing

D) pertaining to instruments

Answer: A

Explanation: Note the subtle difference: -scopy means "use of an instrument for viewing," -scope is the suffix denoting the actual instrument. A physician performing an arthroscopy (viewing inside a joint) will utilize an arthroscope to perform the procedure.

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

26) Which medical term is spelled correctly?

A) osteoitis

B) hepatology

C) cardiapathy

D) artarioscope

Answer: B

Explanation: The combining vowel o is utilized to connect the suffix -logy starting with a consonant. The other terms add combining vowels, which are not necessary and make the terms difficult to pronounce.

Page Ref: 8 and 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

27) What word parts make up the medical term proctoscopy?

A) prefix, word root, combining vowel, suffix

B) word root, combining vowel, suffix

C) prefix, combining vowel, word root

D) prefix, word root, suffix

Answer: B

Explanation: Proct is the root requiring the combining vowel o to connect to the suffix -scopy, which starts with a consonant.

Page Ref: 15

Question Type: Forming Words from Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

28) Which combining form means "nose"?

A) nat/o

B) rhin/o

C) narc/o

D) vas/o

Answer: B

Explanation: Nat/o means "birth." Narc/o means "numbness." Vas/o means "vessel."

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

29) What is a suffix that means "surgical repair"?

A) -scopy

B) -logy

C) -lepsy

D) -plasty

Answer: D

Explanation: It might be easy to confuse -plasty, "surgical repair," with -scopy, "the process of viewing," which is also an invasive procedure.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

30) What is the meaning of the prefix anti-?

A) under

B) away from

C) excess

D) against

Answer: D

Explanation: Don't confuse anti-, "against" with ab-, which means "away from."

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

31) Identify the suffix in the term cardiology.

A) cardi/o

B) cardi

C) o

D) -logy

Answer: D

Explanation: The suffix is located at the end of the word to indicate the part of speech and modify the meaning.

Page Ref: 13 and 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

32) Identify the combining form in the term dermatology.

A) -logy

B) dermat

C) o

D) dermat/o

Answer: D

Explanation: The combining form is the root dermat plus the combining vowel o.

Page Ref: 10 and 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

33) Identify the combining form in the term laryngoscopy.

A) o

B) laryng/o

C) -scopy

D) laryng

Answer: B

Explanation: The combining form is the root laryng with the combining vowel o.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

34) Identify the suffix in the term hepatitis.

A) o

B) -itis

C) hepat/o

D) hepat

Answer: B

Explanation: The suffix is at the end of the term to indicate the part of speech and modify the meaning. The vowel i is part of the suffix -itis.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

35) Identify the prefix in the term antibiotic.

A) bi

B) anti-

C) bi/o

D) -tic

Answer: B

Explanation: The prefix is at the start of the term to expand or enhance the meaning.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

36) Identify the combining form in the term antibiotic.

A) anti-

B) bi

C) bi/o

D) -tic

Answer: C

Explanation: The root bi along with the vowel o is the combining form. It would be difficult to pronounce the term antibitic, so the combining vowel is added.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

37) Identify the suffix in the term antibiotic.

A) bi/o

B) anti-

C) bi

D) -tic

Answer: D

Explanation: The suffix is at the end of the term to indicate the part of speech or clarify the meaning.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

38) Identify the suffix in the term mastectomy.

A) mast/o

B) -ectomy

C) o

D) mast

Answer: B

Explanation: The suffix is at the end of the term to identify the part of speech or clarify the meaning. Do not confuse -ectomy, "surgical excision/removal," with -tomy, "incision/cut."

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

39) Identify the combining form in the term mammogram.

A) mamm

B) mamm/o

C) -gram

D) o

Answer: B

Explanation: The combining form is utilized as the vowel o is required to connect the root mamm to the suffix -gram, which starts with a consonant.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

40) Identify the combining form in the term psychology.

A) psych/o

B) -logy

C) psych

D) o

Answer: A

Explanation: The combining form is the root psych with the vowel o added. This is required to connect the suffix -logy, which begins with a consonant.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

41) Choose the combining form that means "heart."

A) cardi/o

B) hem/o

C) psych/o

D) dermat/o

Answer: A

Explanation: The combining form cardi/o refers to the heart.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

42) Choose the combining form that means "white."

A) electr/o

B) rhin/o

C) path/o

D) leuk/o

Answer: D

Explanation: Specific word parts identifying colors are utilized to create terms. Leuk/o means white as in leukoderma, a condition where the skin becomes lighter or whiter.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

43) Choose the suffix that means "surgical excision (removal)."

A) -ectomy

B) -emia

C) -logy

D) -scopy

Answer: A

Explanation: Do not confuse -ectomy, "surgical excision/removal," with -tomy, "incision/cut."

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

44) Choose the suffix that means "study of."

A) -plasty

B) -logy

C) -ectomy

D) -scopy

Answer: B

Explanation: Note that this suffix meaning "the study of" starts with the consonant l. When constructing terms utilizing -logy, you will often need to add the combining vowel o, as in neurology.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

45) Choose the suffix that means "surgical repair."

A) -plasty

B) -gram

C) -logy

D) -scopy

Answer: A

Explanation: It might be easy to confuse -plasty, "surgical repair," with -scopy, "the process of viewing," which is also an invasive procedure.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

46) Choose the prefix that means "slow."

A) anti-

B) micro-

C) brady-

D) hyper-

Answer: C

Explanation: It might be easy to confuse the prefix brady-, "slow," with micro-, "small." Slow heart rate is called bradycardia, but an abnormally small heart is called microcardia.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

47) Choose the prefix that means "small."

A) anti-

B) micro-

C) epi-

D) neo-

Answer: B

Explanation: Anti- means "against." Epi- means "above." Neo- means "new."

Page Ref: 11

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

48) Choose the prefix that means "against."

A) micro-

B) hyper-

C) brady-

D) anti-

Answer: D

Explanation: Micro- means "small." Hyper- means "excessive, abnormally high, above." Brady- means "slow."

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

49) Choose the suffix that means pertaining to.

A) -ic

B) -tic

C) -al

D) all of the above

Answer: D

Explanation: Sometimes more than one word part has the same meaning.

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

50) This type of word part comes before a word root.

A) combining vowel

B) suffix

C) prefix

D) none of the above

Answer: C

Explanation: The prefix is at the beginning of the word to expand or enhance the meaning of the word.

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

51) Which of the following cannot come after a word root?

A) prefix

B) suffix

C) another root

D) combining vowel

Answer: A

Explanation: The prefix is at the beginning of the word to expand or enhance the meaning of the word.

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

52) A(n) ________ is a medical term derived from the name of an important person.

Answer: eponym

Page Ref: 5

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 3

Taxonomy: Remembering

53) A(n) ________ is a word part attached to the beginning of a word.

Answer: prefix

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

54) A(n) ________ is a word part attached to the end of a word.

Answer: suffix

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

55) A word ________ is a word part that provides the primary meaning of a word.

Answer: root

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

56) A(n) ________ is added to a root to assist with pronunciation when combining with other word parts. (two words)

Answer: combining vowel

Page Ref: 8

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

57) A combining form is made of a(n) ________ and a combining vowel.

Answer: root

Page Ref: 9

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

58) The most common combining vowel is the letter ________.

Answer: o

Page Ref: 8

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Remembering

59) In the constructed term mast/o/plasty, the combining vowel is ________.

Answer: o

Page Ref: 10

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

60) In the constructed term brady/cardi/a, the prefix is ________.

Answer: brady-, brady

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

61) What does the prefix micro- mean?

Answer: small

Page Ref: 11

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

62) In the medical term laryngectomy, what is the word root?

Answer: laryng

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

63) The medical term hepatic means "pertaining to disease of the ________."

Answer: liver

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

64) The medical term hepatitis means "inflammation of the ________."

Answer: liver

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

65) The medical term that means "treatment of the mind" is ________.

Answer: psychiatry

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Remembering

66) The definition of pathology is "the study of ________."

Answer: disease

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Remembering

67) The meaning of gastritis is "inflammation of the ________."

Answer: stomach

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

68) What is the definition of encephalogram? It is "a recording of the ________."

Answer: brain

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

69) In the constructed term leuk/emia, the suffix is ________.

Answer: -emia, emia

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

70) In the constructed term rhin/o/plasty, the combining form is ________.

Answer: rhin/o, rhino

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

71) In the constructed term electr/o/cardi/o/gram, the first combining form is ________.

Answer: electr/o, electro

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

72) In the constructed term electr/o/cardi/o/gram, the suffix is ________.

Answer: -gram, gram

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

73) In the constructed term endo/cardi/al, the prefix is ________.

Answer: endo-, endo

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

74) In the constructed term endo/cardi/al, the suffix is ________.

Answer: -al, al

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

75) In the constructed term mast/o/plasty, the suffix is ________.

Answer: -plasty, plasty

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

76) In the constructed term laryng/itis, the suffix is ________.

Answer: -itis, itis

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

77) In the constructed term hyster/ectomy, the suffix is ________.

Answer: -ectomy, ectomy

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

78) In the constructed term micro/scope, the suffix is ________.

Answer: -scope, scope

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

79) In the constructed term hem/o/philia, the combining form is ________.

Answer: hem/o, hemo

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

80) In the constructed term hem/o/philia, the combining vowel is ________.

Answer: o

Page Ref: 13

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

81) In the constructed term psych/o/logy, the word root is ________.

Answer: psych

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

82) In the constructed term psych/o/logy, the suffix is ________.

Answer: -logy, logy

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

83) In the constructed term ment/al, the suffix is ________.

Answer: -al, al

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

84) In the constructed term tonsill/ectomy, the word root is ________.

Answer: tonsill

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

85) In the constructed term tonsill/ectomy, the suffix is ________.

Answer: -ectomy, ectomy

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

86) In the constructed term neur/o/logy, the suffix is ________.

Answer: -logy, logy

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

87) In the constructed term path/o/logy, the combining form is ________.

Answer: path/o, patho

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

88) In the constructed term psych/iatry, the suffix is ________.

Answer: -iatry, iatry

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

89) Two languages that had an important impact on medical terminology are ________ and Latin.

Answer: Greek

Page Ref: 11

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

Define the following combining forms, roots, prefixes, and suffixes.

90) The combining form cardi/o means "pertaining to the ________."

Answer: heart

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

91) The combining form dermat/o means "pertaining to the ________."

Answer: skin

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

92) The combining form hepat/o means "pertaining to the ________."

Answer: liver

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

93) The suffix meaning "surgical excision or removal" is ________.

Answer: -ectomy, ectomy

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

94) The prefix meaning "against or opposite of" is ________.

Answer: anti-, anti

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

95) The combining form psych/o means "pertaining to the ________."

Answer: mind

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

96) The combining form rhin/o means "pertaining to the ________."

Answer: nose

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

97) The suffix -plasty means "surgical ________."

Answer: repair

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

98) In the medical term cardiologist, the first o sound is pronounced as "all."

Answer: TRUE

Page Ref: 3

Question Type: Pronunciation

Objective: 2

Taxonomy: Applying

99) An acronym is a term that is an abbreviation for a word or words.

Answer: FALSE

Explanation: Acronyms are words derived from the first letters of words in a compound term, such as LASIK for laser-assisted in situ keratomileusis.

Page Ref: 5

Question Type: Constructed and Nonconstructed Terms

Objective: 3

Taxonomy: Remembering

100) A prefix is the word part attached to the end of a medical term.

Answer: FALSE

Explanation: The prefix is attached to the beginning of a term to expand or enhance its meaning.

Page Ref: 6

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

101) When a medical term is constructed from word parts, its definition usually starts with the definition of the suffix.

Answer: TRUE

Page Ref: 7

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

102) A medical term must have four parts: a prefix, a word root, a combining vowel, and a suffix.

Answer: FALSE

Explanation: Some terms are nonconstructed such as eponyms or acronyms, and others can utilize two word roots or sometimes none.

Page Ref: 8

Question Type: Word Parts

Objective: 3

Taxonomy: Remembering

103) The combining vowel is used between a prefix and a word root to ease pronunciation.

Answer: FALSE

Explanation: The combining vowel is used to connect a word root to a suffix that begins with a consonant.

Page Ref: 8 and 13

Question Type: Word Parts

Objective: 5

Taxonomy: Applying

104) The suffix -ist means "inflammation."

Answer: FALSE

Explanation: The suffix -ist means "one who specializes." The suffix -itis means "inflammation."

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

105) The meaning of rhinoplasty is "surgical repair of the nose."

Answer: TRUE

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

106) The definition of cardiology is "the study of the heart."

Answer: TRUE

Page Ref: 13

Question Type: Word Parts

Objective: 6

Taxonomy: Applying

107) Medical terminology is a language that is built on mostly Greek and Latin word parts.

Answer: TRUE

Page Ref: 11

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

108) Because medical terminology is the universal language of medicine, its terms must be understood by speakers of many languages in many parts of the world, especially in our age of globalization.

Answer: TRUE

Page Ref: 4

Question Type: Programmed Learning Approach

Objective: 2

Taxonomy: Remembering

109) Medical terms are created from building blocks called word parts, and include word roots, prefixes, suffixes, and combining forms.

Answer: TRUE

Page Ref: 13

Question Type: Programmed Learning Approach

Objective: 2

Taxonomy: Remembering

110) gastr is a word root that means "stomach."

Answer: TRUE

Page Ref: 15

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

111) a- is a prefix that means "without or presence of."

Answer: FALSE

Page Ref: 8

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Remembering

112) Cardiology is made up of three word parts: a word root, a combining vowel, and a suffix. The combining form is cardi/a, and the suffix is -logy.

Answer: FALSE

Page Ref: 13

Question Type: Word Parts

Objective: 4

Taxonomy: Applying

Match the combining form on the left with the correct definition on the right.

A) stomach

B) skin

C) disease

D) muscle

E) heart

F) electricity

G) vessel

H) stone

I) tonsil

J) life

113) bi/o

114) cardi/

115) dermat/o

116) electr/o

117) gastr/o

118) lith/o

119) muscul/o

120) path/o

121) tonsill/o

122) vas/o

Answers: 113) J 114) E 115) B 116) F 117) A 118) H 119) D 120) C 121) I 122) G

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in