Test Bank Introduction to Policing 4th edition By Steven M. Cox A+

$35.00
Test Bank Introduction to Policing 4th edition By Steven M. Cox A+

Test Bank Introduction to Policing 4th edition By Steven M. Cox A+

$35.00
Test Bank Introduction to Policing 4th edition By Steven M. Cox A+

1. What phenomenon followed the death of Michael Brown and the subsequent failure of the DOJ to hold the officer responsible for his death legally accountable?

a. driving while black

b. the Ferguson effect

c. snitches get stiches

d. the code of the street

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Public Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Medium

2. When the public accept the police as legitimate, they are more likely to do which of the following?

a. cooperate and comply with police orders

b. join the police force

c. move to a residence closer to the police station

d. run from the police

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Easy

3. A ______ would be most likely to respond to a domestic violence call to a residence that falls just inside city limits.

a. state trooper

b. DEA agent

c. sheriff's deputy

d. game warden

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

4. The increase in violence committed against police officers has led some community activists to fear which of the following?

a. a reduction in community-based policing

b. an increase in militaristic-style policing

c. an increase in the tensions between the community and police

d. all of these

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Increased Danger for Police

Difficulty Level: Hard

5. Which of the following agencies would handle the investigation of civil rights violations and terrorism plots?

a. Federal Bureau of Investigation

b. Customs and Border Protection

c. Immigration and Customs Enforcement

d. Drug Enforcement Administration

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Federal Law enforcement

Difficulty Level: Easy

6. Which of the following is the largest federal law enforcement agency in terms of the number of sworn agents?

a. Immigration and Customs Enforcement

b. Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives

c. Customs and Border Protection

d. U.S. Marshals Service

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Federal Law enforcement

Difficulty Level: Easy

7. A wildlife and fisheries enforcement officer would be entrusted to enforce laws regarding which of the following?

a. proper licensing and registration of automobiles, all-terrain vehicles, and boats used inside protected areas

b. ensuring wildlife caught is not in violation of seasonal time constraints, quantity limits, or endangered species laws

c. ensuring all safety equipment is functional

d. all of these

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Conservation Police Officers and Game Wardens

Difficulty Level: Medium

8. Police success in reducing crime in communities relies on which of the following?

a. state-of-the-art facilities

b. cutting-edge technology

c. public cooperation

d. high taxes

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Easy

9. Police must balance their legal authority with ______.

a. American Indian tribes

b. constitutional protections

c. their own health and safety

d. public approval ratings

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Medium

10. In the mid-______, there was a notable drop in crime that lasted nearly two decades.

a. 1950s

b. 1970s

c. 1980s

d. 1990s

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Public Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Medium

11. After the death of Freddie Gray, which specific type of crime spiked in several cities?

a. burglary

b. vandalism

c. homicide

d. rape

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Public Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Easy

12. Which of the following best describes the attitudes of early settlers of the United States in regards to government?

a. The government is necessary to protect individuals from being harmed by others.

b. The government should not intervene in daily activities.

c. The government should own all newspapers to ensure the accuracy of information.

d. The government should be ruled by those who have a strong faith and receive divine guidance.

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

13. If police no longer immerse themselves in troubled areas and attempt to work with communities but still aim to gain better control of them, what will their approach be most like?

a. militaristic, operating the area like an area under governmental control

b. hands-off, extracting any police support

c. cooperative between neighborhoods

d. anarchy and chaos

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Increased Danger for Police

Difficulty Level: Medium

14. Of the following routine activities of police officers, which is the subject of the greatest degree of scrutiny?

a. traffic stop

b. call for service to a residence

c. use of force

d. follow-up questioning of witnesses of crimes

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Easy

15. Which of the following levels of policing would most people recognize as ”the police”?

a. state police

b. local police

c. federal law enforcement

d. sheriffs

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Local Police

Difficulty Level: Easy

16. When groups of citizens protest police injustice, they are implying that they believe which of the following?

a. Police, which are an extension of the government, do not have trustworthy motives.

b. The government does not support the police.

c. The police are not hiring enough minorities.

d. The police are not given enough power to do be able to do their job properly.

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Hard

17. Which of the following responsibilities falls under the social service function of policing?

a. intervention with emotionally disturbed individuals

b. elder abuse

c. domestic violence intervention

d. all of these

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Easy

18. Which of the following is a likely consequence of public distrust in the police?

a. negative public opinion of the police

b. increased federal funding to increase the reputation of the police

c. increased federal law enforcement presence to provide support to the police

d. increased public opinion of the police

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Medium

19. Which of the following definitions fits best with the Greek word polis, from which the term ”police” was derived?

a. the head of a government agency

b. a citizen actively involved in the affairs of the government

c. someone who studies the law of the people

d. someone with great power and authority

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

20. Which of the following is NOT an example of a special jurisdiction officer?

a. university police

b. transit police

c. public school police

d. private investigator

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Special Jurisdiction Police

Difficulty Level: Easy

21. Where did the highly publicized case involving Freddie Gray occur?

a. Bowling Green, Ohio

b. Ferguson, Missouri

c. Bowman, Montana

d. Baltimore, Maryland

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Police Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Easy

22. What led Freddie Gray to be in police custody at the time of the highly publicized incident?

a. possession of an illegal switchblade knife per the city criminal code

b. arrest as a result of a domestic violence incident

c. disorderly conduct

d. possession of marijuana while on probation

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Police Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Easy

23. Police work is overwhelmingly composed of ______, a fact that police reformers wish was more well-known to the public.

a. testifying in court

b. order-maintenance tasks

c. crime fighting

d. homicide investigations

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Medium

24. Which of the following best describes the unusual nature of assaults that took place on police officers in 2016?

a. guerilla attacks

b. cyberstalking

c. ambush

d. chemical warfare

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Increased Danger for Police

Difficulty Level: Easy

25. In order to best measure police performance, which of the following is vital?

a. complete and accurate statistics

b. well-organized reports

c. chronological questions

d. police-approved questions

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Medium

26. Based on the readings, in which year would you suspect that applications to police departments would have decreased dramatically?

a. 2017

b. 2014

c. 2015

d. 2016

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Increased Danger for Police

Difficulty Level: Medium

27. Which of the following would be an example of a non-sworn police employee?

a. crime lab botanist

b. officer completing a crime scene sketch

c. officer gathering witness statements

d. officer placing evidence markers at the scene of a shooting

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-3: Describe the difficulty associated with attempting to make generalizations about law enforcement and the scope of the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Scope of the Law Enforcement Sector

Difficulty Level: Medium

28. If you were being transported to a federal prison as a result of breaking a federal criminal law, what agency would you anticipate would be coming to pick you up?

a. the Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives

b. the state police

c. the sheriff's office (sheriff's deputies)

d. the U.S. Marshals Service

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Analysis | Application

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Hard

29. In which of the following ways has policing been changing over the past 10-15 years?

a. Racial and ethnic minorities now comprise about 27% of local police.

b. In 2018, over half of the graduates of the John Jay College of Criminal Justice were women.

c. Financial difficulties have forced many communities to decide which police protections they can live without.

d. all of these

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Easy

30. Police officers in the United States are influenced by ______.

a. their own perceptions

b. courts

c. residents of the community

d. all of these

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Medium

31. Which of the following best describes an outcome that societies expect police to achieve?

a. administer the law evenly, no matter individual circumstances or considerations

b. develop community cohesion

c. protect natural resources

d. increase fear of crime

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

32. Studies have found that increasing ______ is beneficial in immigrant communities in regards to policing.

a. women police officers

b. foot patrol officers

c. minority officer representatives

d. service aspects of policing

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Easy

33. Which of the following is NOT considered to be a responsibility of the Department of Homeland Security (DHS)?

a. prevention of terrorism

b. enforcement in state parks of criminal laws

c. security of the nation’s air, land, and sea borders to prevent illegal activity

d. coordination of police activities among agencies at a variety of levels

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Hard

34. Which of the following special operational tasks performed by local police departments uses the FEWEST full-time officers?

a. bomb and explosive response

b. picking up fugitives and serving warrants

c. monitoring individuals in reentry or under surveillance

d. tactical operations such as SWAT

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Auxiliary, Reserve, and Special Police

Difficulty Level: Medium

35. Which of the following best describes what police do to maintain order and enforce the law?

a. enforce morals as they are reflected in our laws

b. mediate domestic disputes

c. write tickets to all offenders on traffic stops

d. enforce morals as they are reflected in our laws AND mediate domestic disputes

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Medium

36. Police officers use ______ in the course of their daily duties.

a. firearms

b. Tasers

c. pepper spray

d. discretion

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

37. Which of the following is TRUE about reserve police officers?

a. They assist regular police officers.

b. They are almost always part time.

c. They are sometimes paid for their service.

d. all of these

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Auxiliary, Reserve, and Special Police

Difficulty Level: Medium

38. Which of the following is NOT a service of police in the United States?

a. enforcing the law

b. maintaining order

c. providing services

d. reporting current events

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Law Enforcement Today

Difficulty Level: Easy

39. Societies tend to face a tension between which two needs?

a. individual responsibility and public safety

b. governmental responsibility and public safety

c. order and liberty

d. order and chaos

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Medium

40. Which agency is responsible for the care and custody of federal inmates?

a. county sheriff

b. municipal police department

c. state police

d. Federal Bureau of Prisons

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

41. Police personnel in the United States are employed at ______.

a. local and county levels

b. state and national levels

c. international levels

d. all of these

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-3: Describe the difficulty associated with attempting to make generalizations about law enforcement and the scope of the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Scope of the Law Enforcement Sector

Difficulty Level: Easy

42. Which federal law enforcement agency is responsible for protecting the president and vice president of the United States and investigating crimes against the financial infrastructure of the United States?

a. U.S. Secret Service

b. Customs and Border Patrol

c. Federal Bureau of Investigation

d. National Security Agency

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Medium

43. Which of the following does NOT employ law enforcement officers?

a. the U.S. Supreme Court

b. the Library of Congress

c. the Environmental Protection Agency

d. All of these employ law enforcement officers.

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

44. Which organization would be responsible for providing hate crime awareness courses or rape aggression defense training to local college students?

a. game warden

b. state police

c. county sheriff

d. university police

Ans: D

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Special Jurisdiction Police

Difficulty Level: Medium

45. Which of the following is in charge of security at the county courthouse, including security for the jurors and transportation of inmates to court?

a. municipal police officers

b. coroner's office

c. deputy sheriffs

d. FBI

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Sheriffs and Deputy Sheriffs

Difficulty Level: Medium

46. The United States ______ was founded in 1865 as a branch of the U.S. Treasury Department.

a. Secret Service

b. Marshals Service

c. Postal Service

d. Internal Revenue Service

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

47. Which of the following is NOT a duty of the U.S. Secret Service?

a. investigate street crime

b. protect the president

c. protect the vice president

d. investigate crimes against the financial infrastructure of the United States

Ans: A

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

48. Which of the following does NOT employ law enforcement officers?

a. Amtrak

b. the U.S. Supreme Court

c. the National Coalition Against Domestic Violence

d. the Environmental Protection Agency

Ans: C

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Medium

49. Which federal agency's mission includes administering immigration laws and ensuring disaster resilience?

a. Library of Congress

b. Department of Homeland Security

c. U.S. Marshals Service

d. U.S. Secret Service

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Medium

50. Which of the following positions is generally filled by public election?

a. chief

b. sheriff

c. deputy

d. captain

Ans: B

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Sheriffs and Deputy Sheriffs

Difficulty Level: Medium

True/False

1. The term law enforcement officer accurately describes the day-to-day duties of police officers.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer location: Law Enforcement Today

Difficulty Level: Medium

2. It is possible for the actions of a single police officer to negatively reflect on all police officers.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer location: Public Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Easy

3. Mainstream media and pop culture tend to focus on the law enforcement aspects of policing, whereas the majority of officers’ time is actually spent on order maintenance and service to the public.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer location: Law Enforcement Today

Difficulty Level: Easy

4. Lack of trust in police may lead to decreased police legitimacy and greater challenges for police to retain order in the community.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Easy

5. It is the responsibility of the responding officer to quickly and accurately determine when a citizen is suffering from some sort of mental or behavioral disorder.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

6. As of 2018, the Uniform Crime Reports has a subsection dedicated to collecting data on fatal police shootings.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Easy

7. The Ferguson effect is argued to have led to a decrease in arrests due to police being wary of enforcing the law as a result of reduced police legitimacy.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Application

Answer location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Hard

8. In general, a benefit to bringing more women into policing is that they are more socially skilled, emotionally sensitive, and people focused than male officers traditionally have been.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Easy

9. If you see inmates on the side of the road picking up trash as they walk along next to a sheriff's van, they are likely being supervised by the Federal Bureau of Prisons.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Sheriffs and Deputy Sheriffs

Difficulty Level: Medium

10. U.S. Marshals are responsible for transporting all criminal offenders to court.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Medium

11. The average violent crime rate today is twice the rate it was in 1995.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Increased Danger for Police

Difficulty Level: Easy

12. Before Freddie Gray’s death, the relationship between the police and minority communities was strong.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Public Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Medium

13. Public safety needs always receive priority over infrastructure needs in municipalities with tight budgets.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Medium

14. Officers rarely need to be concerned about decisions that lead to the use of force because such decisions rarely lead to criticism.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Easy

15. A citizen who is involved in a domestic violence situation would more likely see his or her case investigated by a state law enforcement agency as opposed to a municipal or county agency.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Hard

16. Police are most often evaluated on order maintenance and service as opposed to anything else.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Law Enforcement Today

Difficulty Level: Medium

17. The U.S. Secret Service employs more full-time officers than any other federal law enforcement agency.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

18. Local police officers comprise the vast majority of police personnel as a whole.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Levels of Policing

Difficulty Level: Easy

19. In most counties, the sheriff’s deputies are responsible for the transport of inmates to court.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Sheriffs and Deputy Sheriffs

Difficulty Level: Easy

20. Police personnel currently find themselves operating under more scrutiny than in previous years.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Public Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Easy

21. The U.S. Marshals Service was the first federal police service to be established.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

22. Typically, highway patrol officers are empowered to provide law enforcement service anywhere in the state, whereas state police have limited authority based on type of offense, jurisdiction, or assignment to specific duties.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: State Police

Difficulty Level: Medium

23. All states have some type of state police agency.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: State Police

Difficulty Level: Easy

24. Some police officers may be volunteers and not paid for their services.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Auxiliary, Reserve, and Special Police

Difficulty Level: Easy

25. The quality of training of police officers remains standardized throughout the United States.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Medium

26. Amtrak does not have law enforcement officers.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

27. Few federal law officers are uniformed.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

28. Police departments are, for the most part, identical throughout the United States.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: A Changing Landscape

Difficulty Level: Medium

29. There is a trade-off between citizens’ rights and police power.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Medium

30. The USA PATRIOT Act increased the authority and workload of police officers.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: A Changing Landscape

Difficulty Level: Easy

31. The historical lack of racial and ethnic diversity in policing threatens the legitimacy of the profession.

Ans: T

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Medium

32. State police provide crime prevention training to incoming freshmen at public universities.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Special Jurisdiction Police

Difficulty Level: Medium

33. Either the law or thorough training can provide a solution to all the problems a police officer will face in the field.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

34. The New York Times collects and publishes an unofficial account of fatal police shootings.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

35. There is no jurisdictional overlap in the United States, because the government aims to avoid confusion about who enforces the law.

Ans: F

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Tribal Police Officers

Difficulty Level: Medium

Short Answer

1. What are the two main functions of police?

Ans: protecting individuals rights and ensuring public safety

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Easy

2. If a 20-year-old college student attends a party at an off-campus bar and partakes in underage drinking, what agencies could potentially prosecute him or her?

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Additional Types of Police/Security

Difficulty Level: Easy

3. If you were on a boat, drinking beer while under the age of 21, and fishing in the middle of the Florida swamp, under whose jurisdiction would you fall? Explain.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Additional types of police/security

Difficulty Level: Medium

4. What is the responsibility of the Federal Bureau of Prisons?

Ans: custody and care of federal inmates

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Easy

5. Name two outcomes that police officers are expected to achieve in society.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Medium

6. Why are specialized police forces necessary?

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-6: Summarize the additional types of police and the functions they perform

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Hard

7. Describe the key differences between state police officers and federal agents.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-4: Identify the various levels and types of policing in the United States

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Federal Law Enforcement

Difficulty Level: Hard

8. List one example from the textbook that points to the changing landscape of policing.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: A Changing Landscape

Difficulty Level: Easy

9. Why has the number of police officers declined in some areas in recent years?

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: A Changing Landscape

Difficulty Level: Medium

10. Why are accurate data on police performance necessary in the field of policing?

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Police and the Public Trust

Difficulty Level: Hard

Essay

1. Explain the potential consequences of a police officer who does not act ethically, honorably, and professionally.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-1: Summarize the key issues facing law enforcement today

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: Public Scrutiny in Our Modern Society

Difficulty Level: Hard

2. In what ways do police officers’ responsibilities vary between settings?

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Hard

3. The text notes that most police departments are struggling financially, attempting to figure out how to make their budgets stretch further. Should these police departments spend limited funding on hiring more officers, providing more training to existing officers, or updating dated equipment? Explain your reasoning.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-4: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Application

Answer Location: A Changing Landscape

Difficulty Level: Hard

4. Explain the challenges associated with modifying job definitions in policing to include the emotional aspects of policing.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-5: Discuss some of the current concerns of police in the United States

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: A Changing Workforce

Difficulty Level: Hard

5. Explain how the defining principles of the United States influence the ways police are expected to operate.

Ans: Answers may vary.

KEY: Learning Objective: 1-2: Discuss the concepts and mandate of the police in U.S. society

REF: Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: The Concept and Mandate of the Police

Difficulty Level: Hard

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in