Test Bank Leadership Theory, Application & Skill Development 6th Edition Robert N. Lussier A+

$35.00
Test Bank Leadership Theory, Application & Skill Development 6th Edition Robert N. Lussier A+

Test Bank Leadership Theory, Application & Skill Development 6th Edition Robert N. Lussier A+

$35.00
Test Bank Leadership Theory, Application & Skill Development 6th Edition Robert N. Lussier A+

1. Leadership is the influencing process between leaders and followers to achieve organizational objectives through change.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 5

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

2. If you are a manager, then you are an effective leader.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

There are managers who are not effective leaders.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

3. If a person is not interested and not willing to be in charge, he or she may still be well-suited as a follower.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

4. Knowing how to lead and developing leadership skills will make you a better leader and a better follower.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

5. The qualities needed for effective leadership are the same as those needed to be an effective follower.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

6. Leadership is the process of a leader communicating ideas, gaining acceptance of them, and motivating followers to support and implement the ideas through change.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

This is not the definition for leadership.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

7. Effective leaders influence followers to accomplish shared objectives.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

8. Taking advantage of followers for personal gain is a part of leadership.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Ethics

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Ethical Responsibilities - Ethical responsibilities in organizations and society

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Ethics - Ethical and Legal understanding and resoning abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

9. Research indicates that leadership success is associated with being a hard-nosed, tough manager.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Leadership is shared.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

10. Leaders tend to be born with some leadership ability and develop that ability over time.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 8

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

11. Successful middle-level managers have a more balanced need for all three managerial leadership skills than either top-level or first-level managers.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

12. Of the three managerial leadership skills, successful top-level managers have a greater need for interpersonal and technical skills than either middle-level or first-level managers.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Top-level managers have a greater need for interpersonal and decision-making skills than technical skills.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

13. The interpersonal leadership roles include figurehead, leader, and monitor.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

The interpersonal leadership roles include leaders, figurehead and liaison.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 11, including Exhibit 1.3

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

14. Figurehead is an interpersonal role.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 11, including Exhibit 1.3

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

15. Serving on committees with members from outside the organizational unit is an example of a figurehead role.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Liaison behavior includes serving on committees with members from outside the organizational unit.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

16. Monitor, disseminator, and spokesperson are the three informational leadership roles.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 12, and Exhibit 1.3 on p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

17. Spokesperson is a decisional role.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Spokesperson is an informational role.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 12, also Exhibit 1.3 on p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

18. Leaders perform the disseminator role when they send information to others in the organizational unit.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

19. Time management priorities are the responsibility of a monitor.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

This would fall under the resource-allocator role

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

20. The three levels of analysis of leadership theory are individual, group, and organizational.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Ethics

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

21. The group level of analysis of leadership theory can also be called the dyadic process.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

The individual level of analysis can also be called the dyadic process.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

22. Organizational performance, in the long run, depends on maintaining the status quo regardless of what changes occur in the external environment.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Organizational performance in the long run depends on effectively adapting to the environment and acquiring the necessary resources to survive.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Strategy - Strategic management builds competitive advantage

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

23. Individual and group performance are based on organizational performance.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Organizational and group performance are based on individual performance.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 15-16 and Exhibit 1.4

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

24. A leadership theory is a shared mindset that represents a fundamental way of thinking about, perceiving, studying, researching, and understanding leadership.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

This is not the definition for a leadership theory.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

25. Early leadership theories were based on the assumption that leaders are made, not born.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Early leadership theories were based on the assumption that leaders were born, not made.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

26. By the 1950s, most of the leadership research had changed its paradigm, going from trait theory to focusing on what the leader actually did on the job.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

27. Behavioral leadership theories attempt to explain the appropriate leadership style based on the leader, followers, and situation.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

This is not the definition of behavioral leadership theory.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: - Leadership Principles

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

28. Mintzberg's ten managerial roles are an example of contingency leadership theory.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Mintzberg's ten managerial roles are an example of behavioral leadership theory.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 16-17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

29. Contingency leadership theory attempts to combine the trait and behavioral theories to explain successful, influencing leader-follower relationships.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

The integrative leadership theory paradigm attempts to combine the trait, behavioral and contingency theories to explain successful, influencing leader-follower relationships.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

30. The contingency theory paradigm emphasizes the importance of situational factors.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

31. Integrative leadership theories attempt to combine the trait, behavioral, and contingency theories to explain successful, influencing leader-follower relationships.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

32. The overarching paradigm has shifted from management to leadership.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

33. Successful managers typically use an autocratic form of leadership.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Moving from the management to the leadership theory paradigm is a shift from the older autocratic management style to the newer participative leadership style of management.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

34. Based on the definition of leadership, leaders only influence followers because followers cannot influence leaders.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

From the definition of leadership, the influencing process is between leaders and followers, it is a two-way street.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

35. The first step to leadership development is​ self-awareness of leadership competencies.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 3

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

36. There is no universal definition of leadership.​

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 5

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

37. ​Effective leaders keep their systems and strategies the same year after year.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Effective leaders must be open to change.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

38. ​Interpersonal skills involve critical thinking, using a rational process, analyzing alternatives, and attempting to maximize positive outcomes for the organization.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

All of these skills are used in decision-making.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

39. Relationships are critical to leadership success, and they are built on interpersonal skills.​

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

40. ​Decision-making skills are based on the ability to conceptualize situations and select alternatives to solve problems and take advantage of opportunities.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

41. You only need one skill to an effective decision-maker, decisiveness.​

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Decision-making skills are based on several other skills.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

42. ​There is an overlap between skills and roles because leaders need the competencies (knowledge, skills, and ability - KSAs) to enact the managerial roles.

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

43. Out of Henry Mintzberg's ten ​managerial roles, the leader role is the most important.

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Although managers are responsible for all ten roles, the importance of any one role will vary based on the manager's job and the organizational environment.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 13

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

44. Group process theories focus on how a leader contributes to group effectiveness.​

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

45. Leadership theories have practical value because they are used to identify unsuitable leaders.​

a.

True

b.

False

ANSWER:

False

RATIONALE:

Leadership theories have practical value because they are used to better understand, predict, and control successful leadership.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

46. Leadership trait theories attempt to explain distinctive characteristics accounting for leadership effectiveness.​

a.

True

b.

False

ANSWER:

True

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

Multiple Choice

47. The key elements in the definition of leadership include all of the following EXCEPT:

a.

influence

b.

leaders-followers

c.

change

d.

personality

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 5

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

48. The leader-follower relationship represents the influence:

a.

of the leader on the follower.

b.

of the follower on the leader.

c.

of the leader on the group.

d.

between the leader and the follower.

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

49. Which of the following statements regarding leaders and managers is NOT true?

a.

A manager always has the ability to influence others; a leader may not.

b.

A manager has a formal title and authority.

c.

A leader may either be a manager or a nonmanager.

d.

All managers perform four major functions: planning, organizing, leading, and controlling.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

50. ____ is the process of a leader communicating ideas, gaining acceptance of them, and motivating followers to support and implement the ideas through change.

a.

Leadership

b.

Influencing

c.

Management

d.

​Guidance

ANSWER:

b

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 6

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

51. Successful leaders need these three managerial leadership skills:

a.

technical, intrapersonal, and decision-making.

b.

planning, decision-making, and organizing.

c.

decision-making, interpersonal, and technical.

d.

leading, planning, and decision-making.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 9-10 and Exhibit 1.2

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

52. To be a successful leader, you need three managerial leadership skills, one of which is ____ skill, which involves the ability to use methods and techniques to perform a task.

a.

interpersonal

b.

team-building

c.

decision-making

d.

technical

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 9

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

53. Most employees are promoted to their first management position primarily because of their ____ skills.

a.

interpersonal

b.

team-building

c.

decision-making

d.

technical

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 9

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

54. Which of the following is a managerial role category?

a.

Interpersonal

b.

Intrapersonal

c.

Institutional

d.

Integrative

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 11 - 12 and Exhibit 1.3 on p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

55. According to Mintzberg's managerial roles, signing official documents is the activity of a person who is in what role?

a.

Leader

b.

Liaison

c.

Negotiator

d.

Figurehead

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

56. Which of the following is NOT one of Mintzberg's interpersonal leadership roles?

a.

Figurehead

b.

Entrepreneur

c.

Leader

d.

Liaison

ANSWER:

b

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 11-12 and Exhibit 1.3 p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

57. Leaders perform the ____ role when they represent the organization or department in legal, social, ceremonial, and symbolic activities.

a.

figurehead

b.

leader

c.

liaison

d.

negotiator

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 11-12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

58. Which of the following is an example of a figurehead role?

a.

Serving on committees with members from outside the organizational unit.

b.

Answering letters.

c.

Signing official documents.

d.

Scheduling when employees will use material and equipment.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 11-12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

59. In your position, you serve on committees with people from outside of your organizational units and attend professional meetings. These are expectations for Mintzberg's interpersonal role of ____.

a.

disseminator

b.

figurehead

c.

liaison

d.

resource-allocator

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

60. Which of the following is one of Mintzberg's informational leadership roles?

a.

Negotiator.

b.

Liaison.

c.

Monitor.

d.

Resource-allocator.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 12 and Exhibit 1.3, p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

61. Which of the following is an example of a spokesperson role?

a.

Reporting information to the government.

b.

Attending professional/trade association meetings.

c.

Visiting competitor facilities.

d.

Purchasing new equipment.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

62. Taking corrective action when necessary, allocating resources, and negotiating routine and nonroutine transactions are all examples of Mintzberg’s __________ managerial role category.

a.

conceptual

b.

informational

c.

decisional

d.

interpersonal

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12-13 and Exhibit 1.3 on p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

63. The ____ level of analysis can also be called the dyadic process.

a.

group

b.

individual

c.

organizational

d.

executive

ANSWER:

b

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

64. Your leader has asked you to design a new performance evaluation system. Designing the system is an example of which of Mintzberg's managerial roles?

a.

Entrepreneur

b.

Interpersonal

c.

Resource-allocator

d.

Negotiator

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

65. For Henry Mintzberg, a leader handling a disturbance is illustrative of__________.

a.

a seeking role.

b.

a negotiator role.

c.

a conflict of interest role.

d.

a decisional role.

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

66. Levels of analysis constitute:

a.

a useful way of classifying leadership theory.

b.

the most common approach to problem solving in organizations.

c.

Mintzberg's most lasting contribution to management theory.

d.

a way to better understand, predict, and control successful leadership.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

67. The three levels of analysis of leadership theory include all of the following EXCEPT:

a.

individual.

b.

group.

c.

behavioral.

d.

organizational.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

68. The three levels of analysis of leadership theory are:

a.

individual, group, and organizational.

b.

team, group, and organizational.

c.

leader, group, and organizational.

d.

interpersonal, leader, and group.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

69. The individual level of analysis which focuses on the leader's relationship with individual followers is also called the ____ process.

a.

group

b.

dyadic

c.

organizational

d.

conceptual

ANSWER:

b

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

70. The interrelationship among the levels of leadership analysis is true for all the following EXCEPT:

a.

individual performance affect group and organizational performance.

b.

group performance affect organizational performance.

c.

group and organizational performance affect the performance of the individual.

d.

neither the group nor organizational performance affect individual performance.

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 15 and Exhibit 1.4

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Coneptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

71. Which of the following statements is NOT true regarding the levels of analysis of leadership theory?

a.

The individual level does not impact the group level.

b.

Group process theories focus on how a leader contributes to group effectiveness.

c.

The individual level forms the base of the levels.

d.

Individuals and teams contribute to organizational success.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

72. Leadership theory classifications include all of the following EXCEPT:

a.

behavioral.

b.

integrative.

c.

contingency.

d.

individual.

ANSWER:

d

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

73. Early leadership studies were based on the assumption that leaders are:

a.

autocratic.

b.

primarily male.

c.

born, not made.

d.

also managers.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

74. The leadership paradigm that assumes leaders are born, not made, is ____ theory.

a.

trait

b.

behavioral

c.

integrative

d.

contingency

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

75. Behavioral leadership theories attempt to explain:

a.

distinctive characteristics accounting for leadership effectiveness.

b.

successful, influencing leader-follower relationships.

c.

distinctive styles used by effective leaders.

d.

the appropriate leadership style based on the leader, follower, and situation.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16-17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

76. Mintzberg's ten managerial roles is an example of:

a.

group level of analysis.

b.

organizational level of analysis.

c.

behavioral leadership theory.

d.

a leadership paradigm.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16-17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

77. ____ and ____ leadership theories are also called universal theories.

a.

Contingency; integrative

b.

Trait; behavioral

c.

Behavioral; contingency

d.

Trait; integrative

ANSWER:

b

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

78. The ____ leadership theory paradigm emphasizes the importance of situational factors.

a.

trait

b.

behavioral

c.

contingency

d.

integrative

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

79. A successful sales manager was promoted to being CEO of a large conglomerate. Shortly afterward, the manager decided that her style of leadership was inappropriate, and altered the way that she practiced leading. This is an example of:

a.

contingency leadership.

b.

performing the figurehead role.

c.

organizational learning.

d.

influencing.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

80. Contingency leadership theories attempt to explain the appropriate leadership style based on the:

a.

leader, followers, and situation.

b.

leader, manager, and subordinates.

c.

leader, mentor, and entrepreneur.

d.

individual, group, and situation.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

81. The eclectic approach to leadership theory, which utilizes and combines insights from previous approaches, is:

a.

impossible, as developments in management theory successively nullify one another.

b.

called the integrative leadership theory paradigm.

c.

considered too cumbersome for both practice and research.

d.

impractical on the group level of analysis.

ANSWER:

b

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

82. Which of the following statements regarding managers and leaders is NOT true?

a.

Leaders are concerned with stability.

b.

Managers focus on doing things right.

c.

Leaders place great concern on innovation and change.

d.

Managers are concerned with the best way to get the job done.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

83. In examining differences between managers and leaders, leaders

a.

focus on the best way to get the job done.

b.

focus on doing things right.

c.

emphasize innovation and change

d.

use a more autocratic style

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

84. Evidence-based management (EBM) is an application of:

a.

decision models to reward systems.

b.

national cultures to determine the assignment of subordinates to specific tasks.

c.

the findings of empirical research to the practice of leadership.

d.

judicious, measured amounts of rewards and punishments on the basis of employee performance.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 19

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

85. Evidence-based management (EBM), on which your textbook is based, refers to basing theories and concepts on

a.

the authors' experiences.

b.

successful leaders' experiences.

c.

current scientific research.

d.

current opinion of researchers.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 19

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

86. A leadership theory​:

a.

​is an explanation of some aspect of leadership.

b.

​is a shared mindset.

c.

​attempts to explain distinctive styles used by effective leaders.

d.

​is a universal theory.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p.16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

87. Evidence-based management:​

a.

​reinforces autocratic leaders.

b.

​translates theory into workplace behavior.

c.

​identifies a set of traits that all effective leaders have.

d.

​is also called the organizational process.

ANSWER:

b

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 19

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

88. One of the most common criticisms of management education is the tendency to:​

a.

​use games to teach leadership.

b.

​assign good grades for poor work.

c.

​focus on teaching theory instead of application of theory to practice.

d.

​focus on teaching application instead of theory.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 20

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

89. The individual level of analysis of leadership theory focuses on the individual leader and the relationship with:​

a.

​individual followers.

b.

​other leaders.

c.

​customers.

d.

​the CEO of the organization.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

90. Why study leadership?​

a.

​People skills are more important than technical skills.

b.

​Only those with good leadership skills are promoted to management.

c.

​The study of leadership applies directly to your personal life.

d.

​Today, employees expect to be led by their manager.

ANSWER:

c

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 3

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

91. Henry Mitzberg identified ten managerial roles that he grouped into three categories. These three categories are:​

a.

​interpersonal, informational, and decisional.

b.

​leader, figurehead, and liason.

c.

​monitor, disseminator, and spokesperson.

d.

​informational, liason, and monitor.

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

92. The leader role is that of performing the _________ functions consisting of planning, organizing, leading, and controlling. ​

a.

​management

b.

​operational

c.

transformational

d.

​influencing

ANSWER:

a

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

Subjective Short Answer

93. Briefly describe the five key elements of leadership.

ANSWER:

Leader–follower: leaders influence the behavior of followers, and vice versa.

Influencing: the relationship between leaders and followers, who change roles.

Organizational objectives: outcomes that leaders and followers want to accomplish.

Change: needed to achieve objectives.

People: leadership is about leading people.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 5-7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-01 - LO: 01-01

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

94. List the ten managerial roles starting with the three categories under which each belongs.

ANSWER:

Leaders perform the interpersonal role when they act as leader, figurehead, and liaison.

Leaders perform the informational role when they act as monitor, disseminator, and spokesperson.

Leaders perform the decisional role when they act as entrepreneur, disturbance-handler, resource-allocator, and negotiator.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 11-13

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-03 - LO: 01-03

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

95. Explain the interrelationships among the levels of leadership analysis.

ANSWER:

The three levels of leadership analysis are individual, group, and organizational. The individual performance affects the group and organizational performance. The group performance affects the organizational performance. And both the group and organization affect the performance of the individual.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 14-16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-04 - LO: 01-04

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

96. Describe the major similarity and difference between the trait and behavioral leadership theories.

ANSWER:

The similarity between the trait and behavioral leadership theories is that they are both universal theories, or they are seeking one best leadership style for all situations.

The difference is the approach to determining leadership effectiveness. Trait theory attempts to explain personal characteristics of effective leaders, whereas behavioral theory attempts to explain what leaders actually do on the job.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16-17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

97. Discuss the interrelationships between trait and behavioral leadership theories and contingency theories.

ANSWER:

The contingency theory is interrelated with the trait and behavioral leadership theories because it uses these two theories as the foundation for determining which leadership style is most appropriate - based on the leader, followers, and situation.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-05 - LO: 01-05

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

98. Why is leadership important?

ANSWER:

A few reasons why leadership is so important include:

  • The success of individual careers and the fate of organizations are determined by the effectiveness of leaders's behavior.
  • Chief executive officers (CEOs) understand that they can't run companies on their own; the secret is to foster a leadership mentality throughout the organization.
  • Well-publicized corporate failures have brought home the critical role that leadership plays in the success or failure of almost every aspect of the profit and not-for-profit environment.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 2-3

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.1 - Review Question 1-1

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

99. What are the five key elements in our leadership definition? How do the elements interrelate to form this definition?

ANSWER:

The five key elements in the definition of leadership are

(1) leaders−followers

(2) influence

(3) organizational objectives

(4) change

(5) people.

Leaders and followers influence each other and set organizational objectives to bring about change through people.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 5-7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.2 - Review Question 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

100. Are leaders born or made, and can leadership skills be developed?

ANSWER:

Effective leaders are not simply born or made, they are born with some leadership ability and develop it.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 8-10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.3 - Review Question 1-3

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

101. List and define the levels of analysis of leadership theory.

ANSWER:

The three levels of analysis of leadership theory are individual, group, and organizational.

The individual level of analysis of leadership theory focuses on the individual leader and the relationship with individual followers.

The group level of analysis of leadership theory focuses on the relationship between the leader and the collective group of followers.

The organizational level of analysis of leadership theory focuses on the organization.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p.14

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.7 - Review Question 1-7

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

102. List and define the interpersonal managerial leadership roles.

ANSWER:

The interpersonal leadership roles include leader, figurehead, and liaison.

The leader role is that of performing the management functions to effectively operate the managers' organization unit.

Leaders perform the figurehead role when they represent the organization or department in legal, social, ceremonial, and symbolic activities.

Leaders perform the liaison role when they interact with people outside their organizational unit.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 11-12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.4 - Review Question 1-4

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

103. How can the shift in paradigm from management to leadership possibly help-and hurt-the management profession?

ANSWER:

The shift in paradigm from management to leadership can help the management profession because it places an emphasis on the people side of the job, which has been shown to increase organizational performance. It can hurt the profession if people do not realize that there is overlap between the two paradigms and simplistically stereotype people as either managers or leaders. A successful organization needs both managers and leaders.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.9 - Review Question 1-9

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

104. What are the three-pronged approach objectives to this book?

ANSWER:

The three-pronged approach has the following objectives:

  • To teach the theory and concepts of leadership
  • To develop ability to apply leadership theory through critical thinking
  • To develop leadership skills in one's personal and professional life

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 18

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1-10 - Review Question 1-10

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

105. List and define the informational managerial leadership roles.

ANSWER:

The informational leadership roles include monitor, disseminator, and spokesperson.

Leaders perform the monitor role when they gather information.

Leaders perform the disseminator role when they send information to others in the organizational unit.

Leaders perform the spokesperson role when they provide information to people outside the organizational unit.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.5 - Review Question 1-5

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

106. List and define the decisional managerial leadership roles.

ANSWER:

The decisional leadership roles include entrepreneur, disturbance handler, resource allocator, and negotiator.

Leaders perform the entrepreneur role when they innovate and initiate improvements.

Leaders perform the disturbance-handler role when they take corrective action during crisis or conflict situations.

Leaders perform the resource-allocator role when they schedule, request authorization, and perform budgeting activities.

Leaders perform the negotiator role when they represent their organizational unit during routine and nonroutine transactions that do not include set boundaries (such as only one price and term of a sale/purchase for a product/service or pay of an employee).

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12-13

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.6 - Review Question 1-6

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

107. List and define the leadership theory paradigms.

ANSWER:

The leadership theory paradigms includes the trait theory paradigm, the behavioral leadership theory paradigm, the contingency leadership theory paradigm, the integrative leadership theory paradigm, and the management to the leadership theory paradigm.

Leadership trait theories attempt to explain distinctive characteristics accounting for leadership effectiveness.

Behavioral leadership theories attempt to explain distinctive styles used by effective leaders, or to define the nature of their work.

Contingency leadership theories attempt to explain the appropriate leadership style based on the leader, followers, and situation.

Integrative leadership theories attempt to combine the trait, behavioral, and contingency theories to explain successful, influencing leader−follower relationships.

The management to the leadership theory paradigm is a shift from the older autocratic management style to the newer participative leadership style of management.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p.16-17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.R.1.8 - Review Question 1-8

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

108. ​The public relations leader is sending a press release to the local newspaper. Which leadership managerial role is the leader performing?

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is: f, spokesperson.

The leader is providing information to people outside the organizational unit.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

109. The leader is getting maintenance to come fix a broken pipe and clean up a flood of water in the work area. Which leadership managerial role is the leader performing?

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is h, disturbance-handler.

The leader is taking corrective action during a crisis.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

110. The manager in productions is talking to the manager in facilities about performing routine maintenance for the department equipment. Which leadership managerial role is the manager performing?

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is c, liaison.

The leader is interacting with a person outside the organizational unit.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

111. The leader is visiting a competitor's Web site to find out it's prices. Which leadership managerial role is the leader performing?

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is d, monitor.

The leader is gathering information.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

112. An employee quit and the manager is in the process of replacing the person. Which leadership managerial role is the manager performing?

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is a, leader.

This is the hiring management function.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 11

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

113. The manager has decided to stop having customers sign credit card receipts for less than $50 to speed up the checkout line. Which leadership managerial role is the manger performing?

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is g, entrepreneur.

The leader is improving the processing of work.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

114. A manager is attending a company workshop called Normative Leadership to improve his effectiveness as a manager when dealing with employees who take extended leave-time from work. This workshop best illustrates which leadership theory paradigm?

Explain your answer.

a.

Trait

b.

Behavioral

c.

Contingency

d.

Integrative

e.

Management to leadership

ANSWER:

The answer is c, Contingency Theory.

This theory focuses on selecting the appropriate leadership style for the situation.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.3 - Concept Application 1-3

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

115. A manager is attending a company workshop called the Leadership Grid to improve his effectiveness as a manager. The manager will learn how to implement a high concern for getting the job done while at the same time showing concern for the workers. This workshop best illustrates which leadership theory paradigm?

Explain your answer.

a.

Trait

b.

Behavioral

c.

Contingency

d.

Integrative

e.

Management to leadership

ANSWER:

The answer is b, Behavioral.

The researcher is studying behavior—actions and interactions.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.3 - Concept Application 1-3

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

116. A researcher is attempting to determine if the way managers dress influences their effectiveness. This research best illustrates which leadership theory paradigm?

Explain your answer.

a.

Trait

b.

Behavioral

c.

Contingency

d.

Integrative

e.

Management to leadership

ANSWER:

The answer is a, Trait.

How a leader dresses is a physical trait.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.3 - Concept Application 1-3

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

117. Managers are attending a company workshop to learn how to involve their employees in running their departments. Some of the managers will find it hard to empower their employees. This workshop best illustrates which leadership theory paradigm?

Explain your answer.

a.

Trait

b.

Behavioral

c.

Contingency

d.

Integrative

e.

Management to leadership

ANSWER:

The answer is e, Management to leadership theory.

Teaching mangers to include employees in decision making is a shift from autocratic to participative leadership.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.3 - Concept Application 1-3

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

118. Recall a present or past job. Were you both a leader and a follower? Explain.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 6, left border

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.1 - Work Application 1-1

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

119. Briefly explain the influencing relationship between the leader and followers where you work(ed).

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 6-7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.2 - Work Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

120. State one or more objectives from an organization where you work(ed).

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.3 - Work Application 1-3

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Strategy - Strategic management builds competitive advantage

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

121. Are the managers where you work(ed) effective at influencing their employees to bring about change? Explain.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 6-7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.4 - Work Application 1-4

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

122. Do managers where you work(ed) treat their employees as valuable assets? Explain.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.5 - Work Application 1-5

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

123. Do you believe that you are a born leader? Do you believe that you can develop your leadership skills to improve job performance?

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 8-10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.6 - Work Application 1-6

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

124. Give one job example of the specific behavior you or some other leader displayed when performing the leader, figurehead, and liaison roles. For each of the three roles, be sure to identify the leader as you or another, the role by its name, and the specific behavior.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 12, left border

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.8 - Work Application 1-8

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

125. Give one job example of the specific behavior you or some other leader conducted when performing the monitor, disseminator, or spokesperson roles. For each of the three roles, be sure to identify the leader as you or another, the role by its name, and the specific behavior.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 12, left border

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.9 - Work Application 1-9

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

126. Give one job example of the specific behavior you or some other leader performed when fulfilling the entrepreneur, disturbance-handler, resource-allocator, and negotiator roles. For each of the four roles, be sure to identify the leader as you or another, the role by its name, and the specific behavior.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 12, left border

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.10 - Work Application 1-10

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Synthesis

127. Give examples of traits and behaviors that helped make your past or present manager a successful leader.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 16

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.11 - Work Application 1-11

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Analysis

128. Does your present or past manager focus more on management or leadership? Explain, using examples.

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 17, left border

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.12 - Work Application 1-12

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Analysis

129. Should leadership be the manager's job, or should leadership be a shared process?

ANSWER:

Successful leaders share leadership with their followers.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 5-7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CT.1.1 - Critical-Thinking Question 1-1

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Group Dynamics - Group dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

130. Are you interested in sharing leadership, or do you prefer to be a follower?

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Easy

REFERENCES:

p. 8-9

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CT.1.2 - Critical-Thinking Question 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

131. Some people say the hard skills (finance, quantitative analysis) are more important for managers than soft skills (developing relationships, leadership), and some say the opposite is true. What is your view?

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 9-10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CT.1.3 - Critical-Thinking Question 1-3

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

132. Should leadership courses focus on teaching students about leadership or on teaching students to be leaders?

ANSWER:

Students' answers will vary.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 18-19

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CT.1.4 - Critical-Thinking Question 1-4

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

133. Can college students really develop their leadership skills through a college course? Why or why not?

ANSWER:

Research supports leadership skill development through college courses in leadership. However, students must apply the skills in the course and in their personal and professional lives to do so.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 18-19

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CT.1.5 - Critical-Thinking Question 1-5

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

134. Is leadership ability universal, or is a good leader in one environment also effective in another? For example, can a leader in one industry (e.g., a hospital) be successful in another industry (e.g., a bank)?

ANSWER:

Generally, the answer is yes. Many managers change industries throughout their careers and are effective leaders in more than one industry.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Challenging

REFERENCES:

p. 18-19

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CT.1.6 - Critical-Thinking Question 1-6

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Evaluation

135. Identify and define the managerial leadership skills.

ANSWER:

The three skills are technical, interpersonal, and decision-making.

Technical skills involve the ability to use methods and techniques to perform a task.

Interpersonal skills involve the ability to understand, communicate, and work well with individuals and groups through developing effective relationships.

Decision-making skills are based on the ability to conceptualize situations and select alternatives to solve problems and take advantage of opportunities

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 5-7

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.01-02 - LO: 01-02

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Conceptual

KEYWORDS:

BLOOMS: Knowledge

136. Select a manager, preferably one who is or was your boss, and state the specific management skills​ he (or she) uses(used) on the job.

ANSWER:

Students' answers will vary.​

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 10, left border

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.W.1.7 - Work Application 1-7

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG: Analytic

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Individual Dynamics - Individual dynamics in organizations

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Communication - Communication Abilities
AACSB: Reflective Thinking - Reflective Thinking Skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Analysis

137. A manager is determining the priority of orders to be filled next week. Is this manager using technical skills, interpersonal skills or decision-making skills? Explain your answer.

ANSWER:

The manager is using decision-making skills. Scheduling jobs requires a manager to make decisions.

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 10

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.1 - Concept Application 1-1

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

138. A manager​ has been given $1,000 to split and give to two of his 20 employees as bonuses. Which leadership managerial role is the manger using?

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is i, resource allocator.

The leader is allocating resources.​

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

139. A supervisor is being promoted to middle management and is discussing her pay for the new job. Which leadership managerial role is the supervisor using?​

Explain your answer.

Interpersonal roles

Informational roles

Decisional roles

a.

leader

d.

monitor

g.

entrepreneur

b.

figurehead

e.

disseminator

h.

disturbance-handler

c.

liaison

f.

spokesperson

i.

resource-allocator

j.

negotiator

ANSWER:

The answer is j, negotiator

The supervisor is negotiating for a pay raise.​

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 12

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.CA.1.2 - Concept Application 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills

TOPICS:

Application

KEYWORDS:

BLOOMS: Application

140. List specific traits and behaviors you believe effective leaders have or should have. Your answers may or may not be based on your observation of successful leaders.​

ANSWER:

Students' answer will vary.​

POINTS:

1

DIFFICULTY:

Moderate

REFERENCES:

p. 30

LEARNING OBJECTIVES:

MGMT.LUSS.16.DLS.1.2 - Developing Your Leadership Skills 1-2

NATIONAL STANDARDS:

United States - BUSPROG - Analytic - Business knowledge and analytic skills

STATE STANDARDS:

United States - IL - DISC: Leadership Principles - Other management specific knowledge and abilities

ACCREDITING STANDARDS:

AACSB: Analytic - Analytic skills
AACSB: Communication - Communication Abilities

TOPICS:

Skill Development

KEYWORDS:

BLOOMS: Comprehension

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in