Test Bank Managing Human Resources 11th Edition by Susan E. Jackson A+

$35.00
Test Bank Managing Human Resources 11th Edition by Susan E. Jackson A+

Test Bank Managing Human Resources 11th Edition by Susan E. Jackson A+

$35.00
Test Bank Managing Human Resources 11th Edition by Susan E. Jackson A+

. Founded in 1998 by Larry Page and Sergey Brin, Google has grown from a two-person company with no revenue to a company valued at more than $150 billion. Google both created and continues to transform the world of online search and advertising. As part of their HR management philosophy, which of the following cultural values does Google hold important?

a.

high on trust

b.

low on politics

c.

sharing of resources and wealth

d.

meaning and significance

e.

all of the above

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.3

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

2. Stakeholders are:

a.

individuals or groups that have interests, rights, or ownership in an organization and its activities

b.

can benefit from a company's successes such as a profitable year

c.

harmed by a business's product failures

d.

interdependent with an organization

e.

are accurately described by all of the above

ANS: E PTS: 1 DIF: E REF: p.4

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

3. _____ stakeholders are those whose concerns the organization must address in order to ensure its own survival.

a.

strategic

b.

primary

c.

direct

d.

organizational

e.

corporate

ANS: B PTS: 1 DIF: E REF: p.4

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

4. Truck drivers would be an example of a(n) ____________ stakeholder group whose concerns an express package delivery firm must address in order to ensure its own survival.

a.

strategic

b.

primary

c.

direct

d.

organizational

e.

corporate

ANS: B PTS: 1 DIF: E REF: p.4

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

5. A supplier that is the sole source of a critical product component would be an example of a(n) ____________ stakeholder group whose concerns a manufacturing firm must address in order to ensure its own survival.

a.

strategic

b.

primary

c.

direct

d.

organizational

e.

corporate

ANS: B PTS: 1 DIF: C REF: p.4

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

6. Which of the following would be an example of a primary stakeholder group for a manufacturer of mixes for bread machines?

a.

the newspaper that runs an article on the fat content of such bread mixes

b.

a political action group that sues the manufacturer for not hiring enough Hispanic-Americans

c.

a local environmentalist who is concerned about how the manufacturer disposes of its waste products

d.

the customer who purchases the bread mix

e.

all of the above

ANS: D PTS: 1 DIF: C REF: p.4

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

7. The stakeholders of the organization include all but:

a.

Employees

b.

Society

c.

Local Government

d.

Customers

e.

Owners and Investors

ANS: C PTS: 1 DIF: E REF: p.5 | Exhibit 1.1

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

8. Which of the following is NOT a tangible asset for a firm:

a.

Part-time employees

b.

In-process inventory

c.

Plant equipment

d.

Mortgaged real estate

e.

Accounts receivable

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p.5

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

9. Which of the following statements about intangible assets is true?

a.

Intangible assets can influence a firm’s profitability.

b.

Intangible assets are comparatively social in nature.

c.

Intangible assets can be just as valuable as tangible assets.

d.

Intangible assets can influence a firm’s ability to innovate and change.

e.

All of these statements are true.

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.5

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

10. Which of the following statements describing how owners and shareholders relate to the organization is true?

a.

Companies with better HR practices have greater increases in market value/employee.

b.

An investor's judgment about the value of a company's intangible assets is based on such things as reputation rankings.

c.

Most owners and shareholders invest their money in companies for financial reasons.

d.

Intangibles such as how employees feel about their employer can be used by shareholders to predict financial performance.

e.

All of the above statements about how owners and shareholders relate to the organization are true.

ANS: E PTS: 1 DIF: C REF: p.6

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

11. You are an intern in the HR department at a chain of spas in the city where you attend college. The chain’s HR director has asked you to suggest ways to improve customer satisfaction through HR activities, so you make recommendations in which of the following areas?

a.

Creating new products

b.

Reducing costs

c.

Improving product quality

d.

Improving service quality

e.

All of the above

ANS: E PTS: 1 DIF: C REF: p.6

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

12. The relationship between quality of HRM activities and market value:

a.

fluctuates with the economy

b.

has not been proven

c.

indicates firms with better HR practices have greater increases in value per employee

d.

depends upon the relationship among the members of the HR triad

e.

none of the above

ANS: C PTS: 1 DIF: C REF: p.6-7

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

13. What are the primary concerns of customers in their role as stakeholders?

a.

legal compliance of the company and how it meets its social responsibility

b.

return on sales, return on assets, and return on investments

c.

quality service and product, innovation, and low cost

d.

concern about safety, health, and fair treatment

e.

whether the company uses collaborative problem-solving

ANS: C PTS: 1 DIF: E REF: p.6-7

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

14. When managers at Saks Fifth Avenue addressed employees’ concerns about what the employees needed to do their jobs, they observed that employee engagement and customer engagement:

a.

exhibited an inverse relationship

b.

failed to maximize long-term shareholder interests

c.

adversely affected the economic needs of the organization

d.

had a significant positive impact on customer satisfaction and sales

e.

affected customer loyalty but did not increase sales

ANS: D PTS: 1 DIF: C REF: p.7

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

15. In the eyes of average Americans, the best employers:

a.

maximize shareholder profits

b.

maximize long term shareholder interests

c.

make decisions based on economic needs of the organization

d.

seek to have a positive impact on society

e.

simply obey the letter of the law

ANS: D PTS: 1 DIF: M REF: p.7-8

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

16. According to Milton Friedman, if managers hire economically disadvantaged youths they:

a.

are simply stealing from the firm’s owners

b.

are not considering the firm’s economic needs and financial well-being

c.

are justified in doing so because it’s the right thing to do for society

d.

will be correct in their actions if the hirings pay off financially for the firm

e.

none of the above

ANS: D PTS: 1 DIF: M REF: p.7-8

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

17. Free-market capitalism is the result of:

a.

shareholders' expectations of profits

b.

an overabundance of skilled labor in the U.S.

c.

the new sellers' market

d.

decreased emphasis on social responsibility

e.

less use of collaborative problem solving

ANS: A PTS: 1 DIF: C REF: p.8

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

18. Being socially responsive has many implications for managing human resources, including:

a.

the type of employees a firm chooses to hire

b.

the criteria used to evaluate employee performance

c.

the scheduling and coordinating of activities within work units

d.

the compensation practices associated with paying employees for time spent in the community

e.

all of these

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.8

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

19. Which of the following statements about corporate spending on social issues and community involvement are true?

a.

Corporations should spend whatever is needed to maximize society's well-being.

b.

It is part of a corporation's contract with society to provide funds for the common good.

c.

Most corporations today operate under the rules of socialism.

d.

Managers of corporations try to show how the company's commitment to community involvement and development contribute to the corporate goals.

e.

All of the above statements about corporate spending on social issues and community involvement are true.

ANS: D PTS: 1 DIF: C REF: p.8

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

20. How does an organization interact with its society stakeholders?

a.

by obeying local laws and regulations

b.

by being committed to community relations

c.

through employee volunteerism

d.

by acting socially responsible to protect the environment

e.

by doing all or any of the above

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.7-9

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

21. The Florida Quarry Company wants to reopen a quarry mine in North Georgia. The mine contains an estimated 76 million tons of granite and would make the company one of the leading granite producers in the Eastern United States. The local communities fear what such mining will do to their environment. This example reflects:

a.

a conflict between shareholders and society

b.

a lack of social responsibility by the company

c.

a conflict among all of Florida Quarry's secondary stakeholders

d.

how the customer stakeholder can influence the organization

e.

a conflict among all of Florida Quarry's primary stakeholders

ANS: A

Only time will tell if Alternative B is correct.

PTS: 1 DIF: C REF: p.7-9 OBJ: Application

NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

22. Which of the following statements describing the stakeholder relationship between employees and their employers is true?

a.

Corporate restructuring has had minimal effect on U.S. employees.

b.

For most workers whether the employer provides secure and affordable health insurance, paid sick leave, and assured pension and retirement benefits are more important than their pay.

c.

The Equal Pay Act is unnecessary today because all employees are paid according to their performance, not their gender.

d.

Many employees value a good quality of work life while on the job.

e.

All of the above statements accurately describe the stakeholder relationship between employees and their employers.

ANS: D PTS: 1 DIF: M REF: p.10

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

23. Organizations offer their employees training and development programs to improve their skills, safe and healthy work environments, fair and equitable selection and promotion systems, and jobs designed to increase employee self-esteem in order to:

a.

create stronger commitment from its employees

b.

increase employee satisfaction

c.

increase employee empowerment

d.

improve employee quality of work life

e.

do all of the these

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.10

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

24. Computer Nerds is a company that specializes in quick and efficient computer repairs. The employees are expected to dress like nerds-pocket protectors, polyester, and ugly glasses. Each employee must also have an exceptional ability at recognizing computer problems and fixing them. The organization's culture is based on the idea that these experts should be only minimally supervised and should be left alone to do what they do best. Each computer repairperson is given a percentage of the profit he or she earns for the company. The company has more than tripled in value since it began five years ago through the:

a.

use of an open hiring policy

b.

close monitoring of day-to-day activities

c.

use of human resources to create a competitive advantage

d.

development of a democratic corporate culture

e.

creation of a strategic plan that can be easily copied

ANS: C PTS: 1 DIF: E REF: p.11-14

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

25. People referred to as core employees are closest to the essential work of the organization. All of the following are core employees EXCEPT:

a.

scientists and researchers in pharmaceutical firms

b.

programmers in software development firms

c.

doctors in health care facilities

d.

musicians in orchestras

e.

maintenance personnel in colleges and universities

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.11

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

26. A competitive advantage derived from human resources is sustainable for a company when:

a.

it uses a centralized tactical program of close-supervision

b.

its employees have some rare and specialized skill not easily copied

c.

it has a newly created organizational culture

d.

its product is intangible

e.

its customers remember the product and not the salesperson

ANS: B PTS: 1 DIF: M REF: p.12

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

27. Which of the following would be an example of how to create an inimitable corporate culture:

a.

Hiring the best employees available

b.

Benchmarking against other successful firms

c.

Develop a complex and integrated system of HR practices over a period of many years

d.

A company-specific training program

e.

All of the above

ANS: C PTS: 1 DIF: C REF: p.12-13

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

28. Which of the following would be an example of how Southwest Airlines has created an inimitable corporate culture:

a.

Hiring the best people available

b.

Having employees who understand the firm’s strategy

c.

Offering a profit-sharing program

d.

Setting goals and performance targets for the firm as a whole

e.

All of the above

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.12-13

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

29. The most difficult company culture to copy would be one that:

a.

has evolved over time and actually suits the needs of the company

b.

has evolved over the last twelve months

c.

has been used successfully by other companies not in the industry

d.

is based on a tactical pricing and promotion plan

e.

supports a newly developed technically-oriented company

ANS: A PTS: 1 DIF: E REF: p.12

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

30. All of the people who currently contribute to doing the work of the organization, those who could potentially contribute in the future, and those who have contributed in the recent past are referred to as:

a.

employees

b.

the HR triad

c.

human resources

d.

HR professionals

e.

customers

ANS: C PTS: 1 DIF: E REF: p.13

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

31. Which of the following is NOT a part of human resources management activities?

a.

Developing organizational strategy

b.

Compensating employees

c.

Promoting workplace safety and health

d.

Understanding unionization and collective bargaining

e.

Measuring performance and providing feedback

ANS: A PTS: 1 DIF: C REF: p.14 | Exhibit 1.2

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: A Framework for Managing Human Resources

32. The characteristics that tend to shape the way a firm manages its people include:

a.

the leadership of the top management team

b.

the firm's culture

c.

technology

d.

business strategy

e.

all of the above

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.15

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: A Framework for Managing Human Resources

33. ABC Company has a strategy of being a low-cost provider of services and thus pays its employees a low wage rate. Which of the following is an example of an HR practice that would be in alignment with this strategy?

a.

a heavy investment in training

b.

recruitment at top educational institutions

c.

complex compensation plans such as profit sharing and stock options

d.

career planning sessions with employees

e.

ongoing recruitment activities

ANS: E PTS: 1 DIF: C REF: p.16

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: A Framework for Managing Human Resources

34. The human resources triad contains:

a.

top-level, middle-level, and lower level managers

b.

representatives from each primary stakeholder group

c.

suppliers, customers, and resellers

d.

line managers, human resource professionals, and employees

e.

employees, staff managers, and line managers

ANS: D PTS: 1 DIF: E REF: p.19

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The HR Triad

35. Bill is a line manager at a food packaging plant. His responsibilities in managing the human resources of his organization include all of the following EXCEPT:

a.

be proactive about learning how leading companies are managing human resources

b.

seek input from HR professionals and line workers to improve own competency

c.

learn about and apply basic principles for managing HR

d.

work closely with HR professionals in the company to develop and implement HR policies

e.

understand that as line managers they share responsibility for managing human resources with HR

ANS: A PTS: 1 DIF: C REF: p.20

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The HR Triad

36. Vijay is one of the leaders in the HR department at his firm. His key roles are:

a.

business partner, consultant, innovator, monitor and change manager

b.

business partner, educator, consultant, monitor and change manager

c.

educator, consultant, business partner, monitor and change manager

d.

change manager, business partner, consultant, educator and innovator

e.

consultant, educator, innovator, monitor and change manager

ANS: A PTS: 1 DIF: C REF: p.21 | Exhibit 1.3

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The HR Triad

37. Melissa is an HR professional who works for a natural gas company. She wants to maintain professional responsibility, so she has decided to:

a.

pursue formal academic opportunities

b.

measure the effectiveness of HR in contributing to organizational goals

c.

use his or her position for personal or financial gain

d.

seek preferential treatment in the HR processes

e.

avoid conflicts of interest

ANS: B PTS: 1 DIF: M REF: p.23 | Exhibit 1.4

OBJ: Application NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: The HR Triad

38. Improving on time delivery of results to satisfy customers and reinforce or expand informal networks to satisfy employees are common reasons for the expanding use of:

a.

assessment centers in selection

b.

work teams

c.

employee stock ownership

d.

synergy

e.

globalization

ANS: B PTS: 1 DIF: E REF: p.25 | Exhibit 1.5

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: Looking Ahead: Five Special Themes

39. The view of corporate social responsibility (CSR) that was held by the largest percentage of managers was that CSR:

a.

is a necessary cost of business

b.

provides a distinctive position in the market

c.

is meaningless if it includes things that firms would do anyway

d.

is a waste of time

e.

is only for those firms that can afford it

ANS: A PTS: 1 DIF: M REF: p.27 | Exhibit 1.6

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: Looking Ahead: Five Special Themes

40. Social media technologies include all of the following EXCEPT:

a.

social networking

b.

blogs

c.

tweets

d.

wikis

e.

the grapevine

ANS: E PTS: 1 DIF: M REF: p.28

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: Current Issues

41. Complexity is created by:

a.

rapidly evolving competition from around the world

b.

constant innovations in products and services

c.

changing organizational structure and strategies

d.

political and economic dynamics

e.

the continuous introduction of new technologies

f.

all of the above

ANS: F PTS: 1 DIF: M REF: p.28-29

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: Current Issues

TRUE/FALSE

1. Investors, creditors, and suppliers are referred to as stockholders; employees, customers, and distributors are referred to as stakeholders.

ANS: F PTS: 1 DIF: M REF: p.5 | Exhibit 1.1

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

2. As stakeholders, customers are most concerned with quality service and products, speed and responsiveness, low cost, and new products.

ANS: T PTS: 1 DIF: E REF: p.5 | Exhibit 1.1

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

3. Several studies have shown that the approaches firms take to manage their human resources can increase profitability, annual sales per employee (productivity), market value, and earnings-per-share growth.

ANS: T PTS: 1 DIF: M REF: p.6

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

4. The average American views socially responsible organizations as preferable for employment over less socially responsible ones.

ANS: T PTS: 1 DIF: E REF: p.7-8

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

5. A commitment to community involvement and development can have major implications for managing human resources because voluntary labor is frequently a community's biggest need.

ANS: T PTS: 1 DIF: E REF: p.8

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

6. A good quality of work life contributes to increased employee satisfaction, commitment, and feelings of empowerment.

ANS: T PTS: 1 DIF: E REF: p.9-10

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

7. A manufacturer of air conditioners has been able to retain its position as a low-cost leader for the past 20 years. This competitive advantage could be described as sustainable because the manufacturer has maintained it for a long period of time, even though other firms have tried to copy it.

ANS: F PTS: 1 DIF: M REF: p.11

OBJ: Definition NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

8. Management practices such as using rapid market intelligence and competitive pricing will create a sustainable competitive advantage, regardless of the human resources used to implement these strategies.

ANS: F PTS: 1 DIF: M REF: p.11

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

9. Town Auto Dealer has been in business for more than 60 years, and is the largest chain of car dealerships in its region. Its corporate culture is difficult to copy because it has evolved over a period of time and suits its own specific needs.

ANS: T PTS: 1 DIF: M REF: p.12

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

10. The external environment affects all organizations, but its effects are not the same for all organizations.

ANS: T PTS: 1 DIF: E REF: p.15

OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Environmental Influence

TOP: A Framework for Managing Human Resources

SHORT ANSWER

1. Who are the primary stakeholders in most companies in the United States?

ANS:

Customers, employees, shareholders, and society

PTS: 1 DIF: E REF: p.5 | Exhibit 1.1

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

2. Give an example of a competitive advantage that is NOT sustainable.

ANS:

Students will have a variety of answers to this question. To be correct, their answer must describe an easily copied action such as decreasing a selling price by 10 percent, using a coupon promotion, or creating a point-of-purchase display.

PTS: 1 DIF: C REF: p.11 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Strategy

TOP: Gaining and Sustaining a Competitive Advantage

3. List the members of the human resources (HR) triad.

ANS:

Line managers, human resource personnel, and employees

PTS: 1 DIF: E REF: p.19-24 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM TOP: The HR Triad

4. What are five reasons for using work teams in organizations?

ANS:

1) to improve on-time delivery of results, 2) to facilitate management development and career growth, 3) to reduce costs and improve efficiency, 4) to improve employees' understanding of the business, and 5) to increase employee ownership, commitment and motivation.

PTS: 1 DIF: M REF: p.25 | Exhibit 1.5

OBJ: Comprehensive NAT: AACSB: Analytic | AACSB: HRM

TOP: Looking Ahead: Five Special Themes

ESSAY

1. Describe the relationship between a firm and its stakeholders.

ANS:

Stakeholders are individuals or groups that have interests, rights, or ownership in an organization and its activities. Each stakeholder group has an interest in how an organization performs and is interdependent with it. These stakeholder groups can benefit from a company's successes and can be harmed by its failures and mistakes. Similarly, the organization has an interest in maintaining the general well-being and effectiveness of those stakeholder groups. If one or more of the stakeholder groups were to break off their relationship with the organization, the organization would suffer.

PTS: 1 DIF: M REF: p.4 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Reflective Thinking | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

2. Discuss the following statement: "Organizations look to the legal institutions to determine if they are acting in the best interest of society."

ANS:

Formal laws and regulations establish relatively clear guidelines of how society expects a company to behave, but effective companies respond to more than simply the formal statement of a community's expectations. The most effective companies understand that the enactment of formal laws and regulations often lag behind public opinion by several years. Long before legislation is passed, communities communicate their expectations and attempt to hold organizations accountable for violations of these expectation.

PTS: 1 DIF: C REF: p.7 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Analytic | AACSB: Legal Responsibilities

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

3. Computer Nerds is a firm that employs individuals who are experts at recognizing and repairing computer problems. Their slogan is "Call a nerd when you have a nerdy problem." Describe how such a firm can create a sustainable competitive advantage.

ANS:

Students will answer this question in a variety of fashions, but all answers should have three major components. (1) Computer Nerds should have employees who add value. The employees as described would certainly be of value to a computer repair firm. To keep them, the firm could pay well and hire a bounty for recruiting new quality computer repair people. The firm could also give productivity bonuses and pay on commission. (2) Computer Nerds should have employees who are rare. There is a limited number of skilled computer repair people on the market today. (3) Computer Nerds should create a culture that cannot be copy. The name suggests that the firm lets the employees have fun with the title of "nerd." It could encourage them to dress the part. Also, given the job being performed, its employees would need considerable autonomy.

PTS: 1 DIF: C REF: p.11-13 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Reflective Thinking | AACSB: Strategy

TOP: The Strategic Importance of Managing Human Resources

4. Why would increased diversity in the workplace make managing teams more challenging than in a non-diverse workplace?

ANS:

Teams require close cooperation, communication among team members. Diverse team membership means that more communication and interpersonal skills will be needed by team members and managers to operate effectively. Once this occurs, the full advantages of both diversity and teams can be achieved.

PTS: 1 DIF: M REF: p.25-26 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Diversity | AACSB: Group Dynamics TOP: Current Issues

5. Discuss why the U.S. workforce is becoming more culturally diverse.

ANS:

More and more women are working, resulting in a new gender mix that is nearly balanced instead of being male-dominated. Throughout the twentieth century, immigration patterns also changed, resulting in more cultural diversity. In addition, employees now differ on a wider variety of personal values and lifestyles such as religion, sexual orientation, marital and family status, age, and other unifying life experiences.

PTS: 1 DIF: M REF: p.25-26 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Diversity | AACSB: Environmental Influence TOP: Current Issues

6. How can HR professions assist managers in doing an effective job of managing complexity?

ANS:

HR professionals can assist in part by making the process of managing human resources as efficient and effective as possible. They also can contribute by designing management development programs that bring managers together to share their experiences with each other and learn how others are addressing the challenge of complexity. HR professionals can help line managers by making sure that complexity is always a topic for discussion; even if it cannot be reduced, it can be managed effectively.

PTS: 1 DIF: M REF: p.28-29 OBJ: Comprehensive

NAT: AACSB: Reflective Thinking | AACSB: HRM TOP: Current Issues

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in