Test Bank Perspectives on Deviance and Social Control 2nd Edition by Michelle L. Inderbitzin A+

$35.00
Test Bank Perspectives on Deviance and Social Control 2nd Edition by Michelle L. Inderbitzin A+

Test Bank Perspectives on Deviance and Social Control 2nd Edition by Michelle L. Inderbitzin A+

$35.00
Test Bank Perspectives on Deviance and Social Control 2nd Edition by Michelle L. Inderbitzin A+

1. Which of the following enables its possessor to understand the larger historical scene in terms of its meaning for the inner life and the external career of a variety of individuals?

a. sociological imagination

b. pathologizing

c. normative conception

d. positivist perspective

Ans: A

Cognitive Domain: Application

Answer Location: The Sociological Imagination

Difficulty Level: Medium

2. Rules of behavior that guide people’s actions are referred to as ______.

a. laws

b. folkways

c. mores

d. norms

Ans: D

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

3. Folkway norms are defined as ______.

a. every day norms that do not cause a major disturbance if deviated

b. moral norms that will upset people however will not face formal sanctions

c. moral norms that will upset people and receive formal sanctions

d. norms backed by official or formal sanctions and are a deviation from norms understood by majority of a group

Ans: A

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

4. Mores are defined as ______.

a. everyday norms and simple activities that do not cause a major disturbance if deviated

b. moral norms that may generate more outrage if broken

c. moral norms that will upset people and receive formal sanctions

d. norms backed by official or formal sanctions and are a deviation from norms understood by majority of a group

Ans: B

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

5. Laws are ______.

a. everyday norms and simple activities that do not cause a major disturbance if deviated

b. moral norms that will upset people however will not face formal sanctions

c. moral norms that will upset people and receive formal sanctions

d. backed by official or formal sanctions and are a deviation from norms understood by majority of a group

Ans: D

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

6. From a social constructionist perspective, deviance is ______.

a. defined the same across multiple countries

b. defined by multiple societies and subcultures as the same thing

c. a behavior that is inherently deviant

d. constructed based on interactions of those immediate to society and not inherent

Ans: D

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

7. From a critical perspective, deviance is ______.

a. established by those in power to maintain and enhance power

b. equal across gender, class, and social statuses within society

c. static across social, economic, and political conditions

d. occurring only in groups with power as a way to breakdown and minimalize group powers

Ans: A

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

8. ______ is important in understanding deviance because it helps us systematically think about deviance and provides solutions to the problems we study.

a. Data

b. Hypothesis

c. Theory

d. Policy

Ans: C

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Easy

9. Steps in scientific research methods include all of the following EXCEPT for ______.

a. research question

b. data analysis

c. pathologizing

d. data and data collection methods

Ans: C

Cognitive Domain: Application

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Medium

10. According to the text, an interesting way to examine deviance is to look at it in which of the following contexts?

a. political

b. social

c. cultural

d. economical

Ans: C

Cognitive Domain: Application

Answer Location: Global Deviance

Difficulty Level: Medium

11. Objectively given deviance assumes a general set of ______ exist among society that guides people’s actions and behaviors.

a. professions

b. activities

c. norms

d. official sanctions

Ans: C

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

12. Subjectively problematic conceptions are also referred to as ______ and ______ perspectives.

a. normative; positivistic

b. normative, reactionist/relativist

c. social constructionist; normative

d. social constructionist; reactionist/relativist

Ans: D

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

13. The authors use the ______ analogy to argue multiple theoretical approaches to understanding deviance exist.

a. hot dog

b. salad bar

c. pizza buffet

d. ice-cream shop

Ans: B

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Sociological Imagination

Difficulty Level: Easy

14. The scientific method is ______.

a. a systematic procedure that helps safeguard against researcher bias

b. not a generalizable, step by step procedure

c. often disregarded among researchers today

d. is not followed internationally

Ans: A

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Easy

15. According to positivist/normative conceptions of deviance, deviance is defined as ______.

a. behaviors that illicit a definition or label of deviance

b. inherently deviant behaviors committed by criminals

c. critiques of the social system that exist and create such norms

d. violations of a rule understood by the majority of the group

Ans: D

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

16. In order to study deviant behavior inductively, how do researchers best form a research question?

a. Researchers must systematically study the population first before creating a question.

b. Inductive reasoning includes studying people in controlled research labs.

c. A research question is formed from initial observations, followed by a scientific method after the initial observations.

d. Research questions are created through quantified facts obtained by researchers.

Ans: C

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Medium

17. ______ programs focus on groups or individuals who are deemed likely deviant and involve attempts to change this assumed deviant behavior.

a. Retribution

b. Punitive

c. Rehabilitation

d. Prevention

Ans: C

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Ideas in Action

Difficulty Level: Easy

18. Which of the following focuses on groups or individuals who are assumed to be more “at risk” for deviant behavior?

a. normative conception

b. prevention programs

c. positivist perspective

d. folkways

Ans: B

Cognitive Domain: Application

Answer Location: Ideas in Action

Difficulty Level: Medium

19. ______ policies focus on the punishment and social control of behavior deemed deviant.

a. Depression

b. Suppression

c. Supervision

d. Repression

Ans: B

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Ideas in Action

Difficulty Level: Easy

True/False

1. Objectively given and subjectively problematic are the same conception of deviance.

Ans: F

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

2. Objectively given deviance is also referred to as normative or positivistic.

Ans: T

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

3. Subjectively problematic means that deviance is constructed based on interactions of those in society.

Ans: T

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

4. According to objectively given conceptions, behaviors or conditions are not inherently deviant.

Ans: F

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

5. A critical conception of deviance is NOT a legitimate conception of deviance today.

Ans: F

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conceptions of Deviance

Difficulty Level: Easy

6. Neoliberalism refers to a political, economic, and social ideology arguing for low government intervention, a privatization of services that in the past have predominately been the domain of government, an adherence to a free-market philosophy, and an emphasis on deregulation.

Ans: T

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Ideas in Action

Difficulty Level: Easy

7. If the researcher is engaging in deductive research, this question comes from a theoretical perspective.

Ans: T

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Easy

8. C. Wright Mills argues that the only way to truly understand the experiences of the individual is to first understand the societal, institutional, and historical conditions that individual is living under.

Ans: T

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Sociological Imagination

Difficulty Level: Easy

9. A universal definition of deviance exists.

Ans: F

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Introduction

Difficulty Level: Easy

10. Theory is what turns anecdotes about human behavior into a systematic understanding of societal behavior.

Ans: T

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Easy

Short Answer

1. List the four steps to the scientific method, as listed in the book.

Ans: A strong answer will identify the following steps:

  • Step 1 – research question
  • Step 2 – data and data collection methods
  • Step 3 – data analysis
  • Step 4 – results and theory

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Easy

2. Summarize what the goals of a deviance and social control text might include.

Ans: A strong answer will identify the following goals: to examine why deviance occurs, why some behaviors may or may not be defined as deviant, and why some individuals are more likely to be defined as deviant.

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Conclusion: Organization of the Book

Difficulty Level: Easy

3. Provide an example of deviance found in popular culture. Why is it deviant?

Ans: Answers may vary. Examples include anything from film, television, music, and so forth. An example answer might state that the show Seinfeld provides examples of deviance found in popular culture. Seinfeld is a situation comedy that is simply masterful at focusing on small behaviors or characteristics that break norms and are perceived as deviant. Episodes on the close-talker, the low-talker, and the high-talker, for example, all illustrate unwritten norms on interpersonal communication.

Cognitive Domain: Application

Answer Location: Various

Difficulty Level: Hard

Essay

1. Consider an act of deviance. What are four to five things to consider when considering a topic of deviance (think of Ws)? Once you have chosen an act of deviance, explain the four to five things to consider and why they are important to you in this course.

Ans: Answers may vary, but students should consider including who, what, where, when, and how.

Cognitive Domain: Application

Answer Location: Various

Difficulty Level: Hard

2. Explain the basic difference in creating a research question and researching deviance inductively versus deductively.

Ans: If a researcher is engaging in inductive research, he or she also starts with a research question, but in the beginning, the researcher’s theory may be what we call “grounded theory.” Using qualitative methods such as participant observation or in-depth interviews, the researcher would collect data and analyze these data, looking for common themes throughout. These findings would be used to create a theory “from the ground up.” In other words, while a deductive researcher would start with a theory that guides every step of the research, an inductive researcher might start with a broad theoretical perspective and a research question and, through the systematic collection of data and rigorous analyses, would hone that broad theoretical perspective into a more specific theory. This theory would then be tested again as the researcher continued on with his or her work, or others, finding this new theory to be useful and interesting, might opt to use it to inform both their deductive and inductive work.

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Importance of Theory and its Relationship to Research

Difficulty Level: Hard

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in