Test Bank Principles of Chemistry A Molecular Approach 3rd Edition by Tro Nivaldo A+

$35.00
Test Bank Principles of Chemistry A Molecular Approach 3rd Edition by Tro Nivaldo A+

Test Bank Principles of Chemistry A Molecular Approach 3rd Edition by Tro Nivaldo A+

$35.00
Test Bank Principles of Chemistry A Molecular Approach 3rd Edition by Tro Nivaldo A+


Global: G4

LO: 1.8b

67) Describe the difference between an intensive and extensive property using examples.

Answer: An intensive property does not depend on the amount of the substance present, such as temperature or density. An extensive property is one that does depend on the amount of the substance, such as mass or volume.

Diff: 1 Var: 1 Page Ref: 1.6

Global: G1, G8

68) What happens to the density of a sample of iron metal as it is heated from room temperature to 100°C? (This is below the melting point of iron.)

Answer: Since the mass of the iron stays constant, but the volume increases as the temperature is raised, the density of the iron decreases upon heating.

Diff: 1 Var: 1 Page Ref: 1.6

Global: G1, G8

69) Define precision.

Answer: How close a series of measurements are to one another.

Diff: 1 Var: 1 Page Ref: 1.7

Global: G1, G8

70) Crude oil is an example of

A) a compound.

B) an element.

C) a heterogeneous mixture.

D) a homogeneous mixture.

Answer: C

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.3

Global: G2

71) Gasoline is an example of

A) a compound.

B) an element.

C) a heterogeneous mixture.

D) a homogeneous mixture.

Answer: D

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.3

Global: G2

72) Gold is an example of

A) a compound.

B) an element.

C) a heterogeneous mixture.

D) a homogeneous mixture.

Answer: B

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.3

Global: G2

73) NaN is an example of

A) a compound.

B) an element.

C) a heterogeneous mixture.

D) a homogeneous mixture.

Answer: A

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.3

Global: G2

74) Which of the following is the smallest volume?

A) 44 cm3

B) 1.0 dL

C) 5.5 × 103 mL

D) 1.0 × 108 nL

Answer: A

Diff: 1 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

75) What symbol is used to represent the factor 10-1?

A) M

B) m

C) μ

D) d

Answer: D

Diff: 1 Var: 5 Page Ref: 1.6

Global: G2

76) The factor 1,000,000 corresponds to which prefix?

A) deka

B) deci

C) mega

D) milli

Answer: C

Diff: 1 Var: 5 Page Ref: 1.6

Global: G2

77) The factor 10-3 corresponds to which prefix?

A) deka

B) deci

C) milli

D) centi

Answer: C

Diff: 1 Var: 5 Page Ref: 1.6

Global: G2

78) What decimal power does the abbreviation f represent?

A) 1 × 106

B) 1 × 103

C) 1 × 10-1

D) 1 × 10-15

E) 1 × 10-12

Answer: D

Diff: 1 Var: 10 Page Ref: 1.6

Global: G2

79) What decimal power does the abbreviation pico represent?

A) 1 × 106

B) 1 × 109

C) 1 × 10-1

D) 1 × 10-12

E) 1 × 10-15

Answer: D

Diff: 1 Var: 10 Page Ref: 1.6

Global: G2

80) What is the volume (in cm3) of a 43.6 g piece of metal with a density of 2.71 g/cm3?

A) 16.1

B) 19.5

C) .425

D) 6.65

E) none of the above

Answer: A

Diff: 2 Var: 9 Page Ref: 1.6

Global: G4

LO: 1.6b

81) A piece of metal ore weighs 8.25 g. When a student places it into a graduated cylinder containing water, the liquid level rises from 21.25 mL to 26.47 mL. What is the density of the ore?

A) 0.312 g/mL

B) 0.633 g/mL

C) 1.58 g/mL

D) 3.21 g/mL

Answer: C

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.6

Global: G4

LO: 1.6a

82) A mass of mercury occupies 0.950 L. What volume would an equal mass of ethanol occupy? The density of mercury is 13.546 g/mL and the density of ethanol is 0.789 g/mL.

A) 0.0553 L

B) 0.0613 L

C) 16.3 L

D) 18.1 L

Answer: C

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.6

Global: G4

LO: 1.6a

83) If the melting point of vanadium metal is 1910°C, what is its melting point in Kelvin?

A) 1029 K

B) 1637 K

C) 2183 K

D) 3470 K

Answer: C

Diff: 3 Var: 5 Page Ref: 1.6

Global: G4

LO: 1.6b

84) Which of the following is the lowest temperature?

A) 42°C

B) 57°F

C) 318 K

D) All of these temperatures are all equal.

Answer: B

Diff: 3 Var: 5 Page Ref: 1.6

Global: G4

LO: 1.6b

85) How many significant figures are in the measurement 5.34 g?

A) 1

B) 2

C) 4

D) 3

E) 5

Answer: D

Diff: 1 Var: 10 Page Ref: 1.7

Global: G4

LO: 1.7a

86) The correct answer (reported to the proper number of significant figures) to the following is ________.

11.5 × 8.78 = ________

Answer: 101

Diff: 2 Var: 10 Page Ref: 1.7

Global: G4

LO: 1.7b

87) Round the following number to four significant figures and express the result in standard exponential notation: 229.613

A) 0.2296 × 103

B) 229.6

C) 2.296 × 10-2

D) 2.296 × 102

E) 22.96 × 10-1

Answer: D

Diff: 2 Var: 10 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7b

88) Which of the following numbers has the greatest number of significant figures?

A) 0.8010

B) 0.504

C) 742000

D) 9.05 × 1024

Answer: A

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7a

89) How many of the following numbers contain 3 significant figures?

0.408 9.040 0.0400 9.05 × 1024

A) one

B) two

C) three

D) four

Answer: C

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7a

90) How many significant figures are there in the answer to the following problem?

(9.992 × 3.200) + 0.610 = ?

A) one

B) two

C) three

D) four

Answer: C

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7b

91) How many significant figures are there in the answer for the following problem?

56.4 + 0.8822 + 21 = ?

A) one

B) two

C) three

D) four

Answer: B

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7b

92) How many significant figures are there in the answer for the following problem?

= ?

A) one

B) two

C) three

D) four

Answer: B

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7b

93) An acetylene molecule contains 2 atoms of carbon. The number 2 represents how many significant figures?

A) one

B) two

C) three

D) infinite

Answer: D

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7a

94) Round off 00907506 to four significant figures.

A) 0091

B) 9076

C) 9100

D) 9.075 × 105

Answer: D

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G2

LO: 1.7a

95) The width, length, and height of a large, custom-made shipping crate are 1.22 m, 3.22 m, and 0.83 m, respectively. The volume of the box using the correct number of significant figures is ________ m3.

A) 3.26057

B) 3.3

C) 3.26

D) 3.261

E) 3.2606

Answer: B

Diff: 2 Var: 10 Page Ref: 1.7

Global: G4

LO: 1.7b

96) The correct answer (reported to the proper number of significant figures) to the following is ________.

(1815 - 1806) × (9.11 × 7.92) = ________

Answer: 600

Diff: 4 Var: 10 Page Ref: 1.7

Global: G4

LO: 1.7b

97) Without using a calculator, solve the following problem:

A) 1 × 10-4

B) 1 × 105

C) 1 × 1023

D) 1 × 1032

Answer: C

Diff: 1 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G4

LO: 1.7b

98) Without using a calculator, solve the following problem:

A) 1 × 106

B) 1 × 100

C) 1 × 10-12

D) 1 × 10-18

Answer: C

Diff: 1 Var: 5 Page Ref: 1.7

Global: G4

LO: 1.7b

99) Which of the following is the greatest mass?

A) 1000 μg

B) 1.000 × 10-4 kg

C) 1.000 × 10-4 cg

D) 1.000 × 10-8 mg

Answer: B

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

100) The mass of a proton is 1.67 × 10-27 kg. What is the mass of a proton in picograms?

A) 1.67 × 10-18 pg

B) 1.67 × 10-15 pg

C) 1.67 × 10-12 pg

D) 1.67 × 10-9 pg

Answer: C

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

101) The mass of a single zinc atom is 1.086 × 10-22 g. This is the same mass as

A) 1.086 × 10-16 mg.

B) 1.086 × 10-25 kg.

C) 1.086 × 10-28 μg.

D) 1.086 × 10-31 ng.

Answer: B

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

102) A student weighed 30.00 μg of sulfur in the lab. This is the same mass as

A) 3.000 × 10-8 g.

B) 3.000 × 10-5 kg.

C) 3.000 × 10-5 mg.

D) 3.000 × 104 ng.

Answer: D

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

103) Convert 4 μm to meters.

A) 4 × 10-9 m

B) 4 × 10-6 m

C) 4 × 10-3 m

D) 4 × 106 m

Answer: B

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

104) The average distance between nitrogen and oxygen atoms is 115 pm in a compound called nitric oxide. What is this distance in millimeters?

A) 1.15 × 10-8 mm

B) 1.15 × 10-7 mm

C) 1.15 × 1013 mm

D) 1.15 × 1017 mm

Answer: B

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

105) The diameter of an atom is approximately 1 × 10-10 m. What is the diameter in millimeters?

A) 1 × 10-16 mm

B) 1 × 10-13 mm

C) 1 × 10-7 mm

D) 1 × 10-4 mm

Answer: C

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

106) Which of the following volumes is equal to 40 mL?

A) 40 cm3

B) 40 dm3

C) 0.40 L

D) 0.00040 kL

Answer: A

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

107) Convert 10 cm3 to m3.

A) 1 × 10-5 m3

B) 1 × 10-1 m3

C) 1 × 103 m3

D) 1 × 107 m3

Answer: A

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

108) Convert 35 m3 to liters.

A) 3.5 × 10-2 L

B) 3.5 L

C) 3.5 × 102 L

D) 3.5 × 104 L

Answer: D

Diff: 2 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

109) 38.325 lbs = ________ grams. (1 lb = 454 g)

Answer: 17400

Diff: 4 Var: 10 Page Ref: 1.8

Global: G4

LO: 1.8b

110) If 1.4% of the mass of a human body is calcium, how many kilograms of calcium are there in a 185-pound man?

A) 1.2 kg Ca

B) 5.7 kg Ca

C) 1.2 × 102 kg Ca

D) 5.7 × 102 kg

Answer: A

Diff: 5 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8b

111) A fishing boat accidentally spills 3.0 barrels of diesel oil into the ocean. Each barrel contains
42 gallons. If the oil film on the ocean is 2.5 × 102 nm thick, how many square meters will the oil slick cover?

A) 1.9 × 10-3 m2

B) 1.9 × 106 m2

C) 1.9 × 107 m2

D) none of these

Answer: B

Diff: 5 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8b

112) Because of the high heat and low humidity in the summer in Death Valley, California, a visitor requires about one quart of water for every two miles traveled on foot. Calculate the approximate number of liters required for a person to walk 10. kilometers in Death Valley.

A) 2.9 L

B) 12 L

C) 30 L

D) 47 L

Answer: A

Diff: 5 Var: 5 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8a

113) The estimated costs for remodeling the interior of an apartment are: three 1-gallon cans of paint at $13.22 each, two paint brushes at $9.53 each, and $135 for a helper. The total estimated cost with the appropriate significant figures is $________.

A) 193.72

B) 1.9 × 102

C) 194

D) 2 × 102

E) 193.7

Answer: C

Diff: 5 Var: 10 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8a

114) How many liters of wine can be held in a wine barrel whose capacity is 26.0 gal?
1 gal = 4 qt = 3.7854 L.

A) 1.46 × 10-4

B) 0.146

C) 98.4

D) 6.87 × 103

E) 6.87

Answer: C

Diff: 5 Var: 10 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8b

115) The recommended adult dose of Elixophyllin, a drug used to treat asthma, is 6.00 mg/kg of body mass. Calculate the dose in milligrams for a 115-lb person. 1 lb = 453.59 g.

A) 24

B) 1,521

C) 1.5

D) 313

E) 3.1 × 105

Answer: D

Diff: 5 Var: 10 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8b

116) The density of air under ordinary conditions at 25°C is 1.19 g/L. How many kilograms of air are in a room that measures 11.0 ft × 11.0 ft and has a(n) 10.0 ft ceiling? 1 in. = 2.54 cm (exactly); 1 L = 103 cm3.

A) 3.66

B) 0.152

C) 4.08 × 104

D) 0.0962

E) 40.8

Answer: E

Diff: 5 Var: 12 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8a

117) How many liters of air are in a room that measures 10.0 ft × 11.0 ft and has a(n) 8.00 ft ceiling?

1 in. = 2.54 cm (exactly); 1 L = 103 cm3.

A) 2.49 × 104

B) 92.8

C) 26.8

D) 2.68 × 107

E) 8.84 × 105

Answer: A

Diff: 5 Var: 12 Page Ref: 1.8

Global: G5

LO: 1.8a

118) Identify the crystalline solid.

A) plastic

B) glass

C) table salt

D) water

E) bleach

Answer: C

Diff: 1 Var: 8 Page Ref: 1.3

Global: G1

119) Choose the heterogeneous mixture from the list below.

A) sports drink

B) chlorine gas

C) beer

D) lasagna

E) carbon (graphite)

Answer: D

Diff: 1 Var: 12 Page Ref: 1.3

Global: G1

120) Which glassware is best to measure 10.5 mL of a liquid?

A) a graduated buret (with marking every 0.1 mL)

B) a graduated cylinder (with marking every 1 mL)

C) a fixed volume pipet (with only one marking)

D) a graduated beaker (with marking every 10 mL )

Answer: A

Diff: 1 Var: 1 Page Ref: 1.7

Global: G4

LO: 1.4

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in