Test Bank Principles of Managerial Finance, Brief, 8th Edition Chad J Zutter A=

$45.00
Test Bank Principles of Managerial Finance, Brief, 8th Edition Chad J Zutter A=

Test Bank Principles of Managerial Finance, Brief, 8th Edition Chad J Zutter A=

$45.00
Test Bank Principles of Managerial Finance, Brief, 8th Edition Chad J Zutter A=

1.1 Finance and the firm.

1) A firm is a business organization that sells goods and services.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Finance and the firm

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

2) In finance we say that the goal of the firm ought to be to maximize profits.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Finance and the firm

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

3) Other things being equal, it is better to receive money sooner rather than later.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

4) Financial managers evaluating decision alternatives or potential actions must consider ________.

A) only risk

B) only return

C) either risk or return

D) risk, return, and the impact on share price

Answer: D

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

5) If a firm earns a profit, it will necessarily also generate a positive cash flow.

Answer: FALSE

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

6) If a firm's stockholders are risk averse, the firm can make its stockholders better off by earning the highest possible returns on its investments.

Answer: FALSE

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

7) Which of the following is an example of a firm's stakeholder?

A) suppliers

B) Federal Reserve

C) media

D) competitors

Answer: A

Diff: 1

Topic: What About Stakeholders?

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

8) A financial manager must choose between four alternative Assets: 1, 2, 3, and 4. Each asset costs $35,000 and is expected to provide earnings over a three-year period as described below.

Based on the wealth maximization goal, the financial manager would choose ________.

A) Asset 1

B) Asset 2

C) Asset 3

D) Asset 4

Answer: A

Diff: 2

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

9) In the most recent year, two different companies generated the same earnings per share. The stocks of these two companies should trade at the same price.

Answer: FALSE

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

10) One reason that firms exist is that most investors are risk averse, so they are not willing to make the kinds of risky investments that firms typically undertake.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Finance and the firm

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

11) Which of the following is TRUE of stakeholders?

A) They are the owners of a firm.

B) They are groups to whom a firm has financial obligations.

C) They are groups having a direct economic link to a firm.

D) They include only the bondholders, common stockholders, and preferred stockholders.

Answer: C

Diff: 1

Topic: What About Stakeholders?

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

12) Which of the following is TRUE regarding cash flow?

A) Profits do not necessarily result in cash flows available to the stockholders.

B) It is guaranteed that the board of directors will increase dividends when net cash flows increase.

C) A firm's income statement will never show a positive profit when its cash outflows exceed its cash inflows.

D) An increase in revenue will always result in an increase in cash flow.

Answer: A

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

13) Investors who are risk averse will make risky investments as long as they expect compensation for doing so.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

14) Which of the following is TRUE of cash flows and risk?

A) Lower cash flow and lower risk result in an increase in share price.

B) Higher cash flow and lower risk result in an increase in share price.

C) Higher cash flow and higher risk result in an increase in share price.

D) Lower cash flow and higher risk result in an increase in share price.

Answer: B

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

15) The goal of business ethics is to motivate business and market participants to adhere to both the letter and the spirit of laws and regulations in all aspects of business and professional practice.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: The Role of Business Ethics

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Ethical Understanding and Reasoning

16) The primary goal of a financial manager is ________.

A) minimizing risk

B) maximizing profit

C) maximizing wealth

D) minimizing return

Answer: C

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

17) Corporate owners earn a return ________.

A) by realizing gains through increases in share price and interest earnings

B) by realizing gains through increases in share price and cash dividends

C) through capital appreciation and retained earnings

D) through interest earnings and earnings per share

Answer: B

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

18) The wealth of the owners of a corporation is represented by ________.

A) profits

B) earnings per share

C) share value

D) cash flow

Answer: C

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

19) Wealth maximization as the goal of a firm implies enhancing the wealth of ________.

A) the auditors

B) the creditors

C) the Federal Reserve

D) the firm's stockholders

Answer: D

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

20) The amount earned during the accounting period on each outstanding share of common stock is called ________.

A) dividend per share

B) earnings per share

C) net profits after taxes

D) book value per share

Answer: B

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

21) Firm A generates more cash flow while taking less risk than Firm B. The stock price of Firm A should be higher than the stock price of Firm B.

Answer: TRUE

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

22) Which of the following is NOT a reason that a firm that maximizes profits may fail to maximize shareholder wealth.

A) The timing of profits matters. Shareholders might prefer lower profits that arrive sooner.

B) Risk matters. Shareholders are risk averse, so they prefer less risky investments that generate lower profits.

C) Shareholder wealth depends on cash flow which is not the same as profit.

D) If a firm maximizes profits by engaging in unethical business practices, it's stock price may be adversely affected.

Answer: B

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

23) ________ pool investment capital, make risky investment decisions, and manage risky investments on behalf of investors who would otherwise not be able to do so own their own.

A) Firms

B) Stockholders

C) Stakeholders

D) Regulators

Answer: A

Diff: 1

Topic: Finance and the firm

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

24) Finance is ________.

A) the system of verifying, analyzing, and recording business transactions

B) the science of the production, distribution, and consumption of goods and services

C) the science and art of how individuals and businesses raise, allocate, and invest money

D) the art of merchandising products and services

Answer: C

Diff: 1

Topic: What is Finance?

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

25) In March 2017, Amazon and Clorox reported nearly identical earnings per share, but the stock price of Amazon was more than six times higher than the Clorox stock price. The most likely explanation for that difference is that ________.

A) Clorox is bad for the environment

B) Amazon is a riskier company

C) investors see better long-term prospects for Amazon

D) Amazon has more shares of stock outstanding

Answer: C

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

26) The wealth of corporate owners is measured by the share price of the stock.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

27) Risk, the magnitude and timing of cash flows are the key determinants of share price, which represent the wealth of the owners in the firm.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

28) A higher earnings per share (EPS) does not necessarily translate into a higher stock price.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

29) The profit maximization goal ignores the timing of returns, does not directly consider cash flows, and ignores risk.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

30) When considering a firm's financial decision alternative, financial managers should accept only those actions that are expected to maximize shareholder value.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Ethical Understanding and Reasoning

31) An increase in a firm's risk will always result in a higher share price since the stockholder must be compensated for the greater risk.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

32) An objection to managing a firm on behalf of stakeholders rather than shareholders is that ________.

A) stakeholders have no economic interest in the firm

B) stakeholders have an interest only in short-term outcomes

C) there is no clear way to satisfy all stakeholders whose economic interests may be at odds with each other

D) the goal of managing on behalf of stakeholders is too narrow

Answer: C

Diff: 1

Topic: Finance and the firm

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

33) An effective ethics program ________.

A) can weaken corporate value

B) has no effect on a corporation's value

C) can enhance a corporation's value

D) will result in high employee attrition rate

Answer: C

Diff: 1

Topic: Ethics and Share Price

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Ethical Understanding and Reasoning

34) When considering a firm's financial decision alternative, financial managers should accept only those actions that are expected to increase the firm's profitability.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Ethical Understanding and Reasoning

35) ________ are the standards of conduct or moral judgment that apply to persons engaged in commerce.

A) Government regulations

B) The Uniform Commercial Codes

C) The rules of fair play

D) Business ethics

Answer: D

Diff: 1

Topic: Finance and the firm

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

36) Cash flows and risk are the key determinants in share price. Increased risk, other things remaining the same, results in ________.

A) a lower share price

B) a higher share price

C) an unchanged share price

D) an undetermined share price

Answer: A

Diff: 2

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

37) Cash flows and risk are the key determinants in share price. Increased cash flow results in ________, other things remaining the same.

A) a lower share price

B) a higher share price

C) an unchanged share price

D) an undetermined share price

Answer: B

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

1.2 Managing the firm.

1) A treasurer is responsible for the firm's accounting activities, such as corporate accounting, tax management, financial accounting, and cost accounting.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 2

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

2) ________ decisions focus on how a company will spend its financial resources on long-term projects that ultimately determine whether the firm successfully creates value for its owners.

A) Investment

B) Financing

C) Working capital

D) Risk management

Answer: A

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

3) The principle of the time value of money basically says that ________.

A) because firms pay managers a great deal, managers need to use their time very effectively

B) money received today is more valuable than money received in the future because money in the future is more risky

C) money received today is more valuable than money received in the future because firms and individuals can invest money they have today and earn a return on that money

D) because of the principal-agent problem, investors cannot trust that money firms promise to pay in the future will ever arrive

Answer: B

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

4) The primary principle that finance borrows from economics is ________.

A) generally accepted accounting principles

B) cash is king

C) marginal cost-benefit analysis

D) shareholder value maximization

Answer: C

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

5) Financing decisions deal with the left-hand side of the firm's balance sheet.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Primary Activities of the Financial Manager

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

6) Which of the following activities of a finance manager determines the types of assets the firm holds?

A) budget allocation

B) investment decisions

C) financing decisions

D) analyzing and planning cash flows

Answer: B

Diff: 1

Topic: Primary Activities of the Financial Manager

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

7) You own a building supply store. Today you sold construction materials to a contractor for $10,000 that you acquired a week ago for $8,000. You paid for the materials in cash, but you sold them to the contractor on credit, and you expect him to pay his bill in a few months. Based on this information during the week you earned a positive profit but experienced a negative cash flow.

Answer: TRUE

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

8) There is a tendency for CEOs of larger companies to earn more money than CEOs of smaller companies. Suppose a CEO decides to acquire another company, thus increasing the size of the CEO's firm. Suppose also that the price of the stock of the acquiring firm falls when it learns of the upcoming acquisition. This appears to be an example of ________.

A) a CEO pursuing profit maximization rather than wealth maximization

B) the principal-agent problem

C) a CEO behaving unethically

D) the general principal that acquisitions are generally not good investments

Answer: B

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

9) A corporation's stockholders elect its CEO.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

10) The money that firms raise to finance their activities is called ________.

A) the capital budget

B) working capital

C) capital

D) accruals

Answer: C

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

11) Marginal cost-benefit analysis states that financial decisions should be made and actions should be taken only when the added benefits exceed the added costs.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Relationship to Economics

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-03

AACSB: Analytical Thinking

12) The treasurer typically manages a firm's cash, investing surplus funds when available and securing outside financing when needed.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Relationship to Accounting

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

13) A corporate treasurer's focus tends to be more external, while the controller's focus is more internal.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Organization of the Finance Function

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

14) The accrual method recognizes revenue at the point of sale and recognizes expenses when incurred.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Relationship to Accounting

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

15) A treasurer is commonly responsible for handling ________.

A) tax management

B) corporate accounting

C) investing surplus funds

D) cost accounting

Answer: C

Diff: 1

Topic: Organization of the Finance Function

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

16) Which of the following is TRUE of accrual basis accounting?

A) Expenses are recognized either when they are incurred or cash is paid.

B) Revenue is recognized when a customer pays cash.

C) Expenses are recognized when they are incurred.

D) Revenue is recognized when a customer pays cash or shows interest to purchase the product or service.

Answer: C

Diff: 1

Topic: Relationship to Accounting

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

17) Johnson, Inc. has just ended the calendar year making a sale in the amount of $10,000 of merchandise purchased during the year at a total cost of $7,000. Although the firm paid in full for the merchandise during the year, it is yet to collect at year end from the customer. The net profit and cash flow from this sale for the year are ________.

A) $3,000 and $10,000, respectively

B) $3,000 and -$7,000, respectively

C) $7,000 and -$3,000, respectively

D) $3,000 and $7,000, respectively

Answer: B

Diff: 2

Topic: Relationship to Accounting

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-02

AACSB: Analytical Thinking

18) A firm has just ended its calendar year making a sale in the amount of $150,000 of merchandise purchased during the year at a total cost of $112,500. Although the firm paid in full for the merchandise during the year, it is yet to collect at year end from the customer. The net profit and cash flow from this sale for the year are ________.

A) $0 and $150,000, respectively

B) $37,500 and -$150,000, respectively

C) $37,500 and -$112,500, respectively

D) $150,000 and $112,500, respectively

Answer: C

Diff: 2

Topic: Relationship to Accounting

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-02

AACSB: Analytical Thinking

19) Stockholders expect to earn higher rates of return on investments with lower risk and lower rates of return on investments with higher risk.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

20) As the risk of a stock investment increases, investors' ________.

A) return will increase

B) return will decrease

C) required rate of return will decrease

D) required rate of return will increase

Answer: D

Diff: 1

Topic: Maximize Shareholder Wealth

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

21) The principal-agent problem arises when ________.

A) the owners of the firm are not the people managing the firm

B) the owners of the firm also manage the firm

C) managers serve on a firm's board of directors

D) a firm is organized as a sole proprietorship

Answer: A

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

22) Which of the following works as a conduit of information between the firm and its investors?

A) the treasurer

B) the controller

C) the director of internal audit

D) the director of investor relations

Answer: D

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

23) ________ decisions refer to how a firm manages its short-term resources on a day-to-day basis.

A) Financing

B) Investment

C) Working capital

D) Managerial finance

Answer: C

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

24) There is a tradeoff between risk and return (i.e., to earn higher returns you generally have to take more risk) because ________.

A) investors like risk and return and want more of both

B) investors are risk averse, so they will not accept riskier investments unless they offer higher returns

C) to earn higher returns you have to make bigger investments and bigger investments are always riskier than smaller ones

D) investors care about returns but not about risks

Answer: A

Diff: 2

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

25) The time value of money principle implies that all other things being equal, investments that produce profits faster are preferred over those that produce more distant profits.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

26) The ________ has a role that focuses on budgeting, accounting, and tracking the performance of a single business unit.

A) controller

B) treasurer

C) chief financial officer

D) director of risk management

Answer: A

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 3

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

27) When managers are trying to create value for shareholders, their primary focus should be on earnings rather than cash flow.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Managing the firm

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

1.3 Organization forms, taxation, and the principal-agent relationship.

1) Which of the following legal forms of organization is most expensive to organize?

A) sole proprietorships

B) partnerships

C) corporations

D) limited partnership

Answer: C

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

2) Which of the following legal forms of organization has the ease of dissolution?

A) sole proprietorships

B) partnerships

C) limited partnerships

D) corporations

Answer: A

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

3) Under which of the following legal forms of organization is ownership readily transferable?

A) sole proprietorships

B) partnerships

C) limited partnerships

D) corporations

Answer: D

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

4) Which of the following forms of organizations is the easiest to form?

A) sole proprietorships

B) limited liability corporation

C) limited partnership

D) S-corporations

Answer: A

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

5) A major weakness of a partnership is ________.

A) the difficulty in maintaining owners' control

B) the difficulty in liquidating or transferring ownership

C) the double taxation of income

D) its high organizational costs

Answer: B

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

6) Which of the following is a strength of a corporation?

A) low taxes

B) limited liability

C) low organization costs

D) less government regulation

Answer: B

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

7) Which of the following legal forms of organizations is characterized by unlimited liability?

A) sole proprietorship

B) limited partnership

C) corporation

D) C-corporation

Answer: A

Diff: 2

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

8) Which of the following is TRUE of a partnership and a corporation?

A) In a corporation, income is taxed at the corporate level; whereas, in a partnership, income is taxed twice.

B) In a partnership, income is taxed once at the individual level; whereas, in a corporation, income is taxed twice.

C) Income from both forms of organizations are double-taxed.

D) In a partnership, income is exempted from tax up to $10 million; whereas, in a corporation, income is taxed twice.

Answer: B

Diff: 1

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

9) Which of the following is TRUE of sole proprietorships and corporations?

A) It is difficult to transfer ownership of corporations compared to that of sole proprietorships.

B) Income from both forms of organizations are taxed only at the corporate level.

C) Both sole proprietorships and corporations are equally scrutinized and regulated by government bodies.

D) In sole proprietorships, owners have unlimited liability; whereas, in corporations, owners have limited liability.

Answer: D

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

10) In partnerships, partners can readily transfer their wealth to other partners.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

11) A sole proprietor has unlimited liability; his or her total investment in the business, but not his or her personal assets, can be taken to satisfy creditors.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

12) In a limited partnership, all partners' liabilities are limited to their investment in the partnership.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

13) Under a progressive tax structure in which tax rates rise with income levels ________.

A) the marginal tax rate and the average tax rate are the same

B) the average tax rate is what really matters when an individual or business is making a financial decision

C) the marginal tax rate is usually less than the average tax rate

D) the marginal tax rate is usually greater than the average tax rate

Answer: D

Diff: 2

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

14) The term "double taxation" means that ________.

A) partnerships and sole proprietorships pay tax on the income that they earn, and then income distributed from the business to the owner is taxed again at the individual level

B) the highest federal income tax rate faced by corporations is twice the highest tax rate faced by individuals

C) corporations pay tax on the income they earn and then shareholders pay tax on income that the corporation distributes to them

D) a corporation pays tax on the interest it pays to bondholders and then bondholders pay tax again on the interest payments they receive from firms

Answer: C

Diff: 2

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

15) Suppose a certain business pays 10% tax on its first $10,000 in come, 12% tax on income above $10,000 but below $40,000, and 22% tax on income above $40,000. Suppose the business earns $50,000 in income this year. It's marginal tax rate is ________.

A) 10%

B) 12%

C) 22%

D) greater than 22%

Answer: C

Diff: 2

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

16) Corporate governance refers to ________.

A) the rules, processes, and laws by which companies are operated, controlled, and regulated

B) the fact that corporations heavily influence the actions of governments through their lobbying efforts

C) the notion that corporations act like a democracy in the sense that every shareholder has an equal vote on corporate decisions

D) the idea that a corporate CEO is really accountable to no one and must be constrained by government action

Answer: A

Diff: 1

Topic: Corporate Governance

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

17) Agency costs are ________.

A) costs that managers bear when they do not act in the interests of shareholders

B) costs that firms must pay to comply with the regulations imposed by federal government agencies

C) costs that are exempt from taxation

D) costs that shareholders bear because managers pursue their own interests rather than acting in the interests of shareholders

Answer: D

Diff: 2

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

18) Firms are legally required to pay dividends to stockholders just as they must make interest payments to lenders.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

19) Suppose a certain business pays 10% tax on its first $10,000 in come, 12% tax on income above $10,000 but below $40,000, and 22% tax on income above $40,000. Suppose the business earns $50,000 in income this year. Its average tax rate is closest to ________.

A) 22%

B) 14%

C) 10%

D) 17%

Answer: B

Diff: 2

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

20) Dividends are periodic distributions of cash to the stockholders of a firm.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

21) Suppose a certain business pays 10% tax on its first $10,000 in come, 12% tax on income above $10,000 but below $40,000, and 22% tax on income above $40,000. Suppose the business earns $50,000 in income this year. It tax liability is ________.

A) $6,800

B) $11,000

C) $9,800

D) $5,800

Answer: A

Diff: 2

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

22) Under a flat tax structure, where the same tax rate applies to all income levels ________.

A) the marginal tax rate is greater than the average tax rate

B) the marginal tax rate is less than the average tax rate

C) the marginal tax rate is equal to the average tax rate

D) the marginal tax rate is irrelevant

Answer: C

Diff: 2

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

23) In partnerships, owners have unlimited liability and may have to cover debts of other less financially sound partners.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Legal Forms of Business Organization

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

24) The board of directors is responsible for managing day-to-day operations and carrying out the policies established by the chief executive officer.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Corporate Governance

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-26

AACSB: Analytical Thinking

25) Institutional investors are professional investors who work on behalf of individuals, business, and government.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Corporate Governance

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-26

AACSB: Analytical Thinking

26) The major purpose of the Sarbanes-Oxley Act of 2002 was to place caps on the compensation that could be paid to corporate executives.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Corporate Governance

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-26

AACSB: Analytical Thinking

27) The board of directors is typically responsible for ________.

A) approving strategic goals and plans

B) managing day-to-day operations

C) arranging finance for approved long-term investments

D) maintaining and controlling the firm's daily cash balances

Answer: A

Diff: 1

Topic: Corporate Governance

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-26

AACSB: Analytical Thinking

28) The responsibility for managing day-to-day operations and carrying out corporate policies belongs to the ________.

A) board of directors

B) chief executive officer

C) stockholders

D) creditors

Answer: B

Diff: 1

Topic: Corporate Governance

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-26

AACSB: Analytical Thinking

29) Which of the following is an example of agency cost?

A) costs incurred for setting up an agency

B) failure to make an investment that would make shareholders wealthier

C) payment of income tax

D) payment of interest

Answer: B

Diff: 1

Topic: The Agency Issue

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-26

AACSB: Ethical Understanding and Reasoning

30) Which of the following is a routine way that boards try to align the interests of managers and stockholders?

A) fire managers who are inefficient

B) remove management's perquisites

C) tie management compensation to the performance of the company's common stock price

D) tie management compensation to the level of dividend per share

Answer: C

Diff: 1

Topic: The Agency Issue

Learning Obj.: LG 6

Learning Outcome: F-26

AACSB: Ethical Understanding and Reasoning

31) The marginal tax rate paid on a firm's ordinary income can be calculated by dividing its taxes by its net income.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

32) The average tax rate paid on the firm's ordinary income can be calculated by dividing its taxes by its taxable income.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

33) The tax deductibility of various expenses such as general and administrative expenses ________.

A) increases their pretax cost

B) reduces their after-tax cost

C) has no effect on their after-tax cost

D) has an unpredictable effect on their after-tax cost

Answer: B

Diff: 1

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

34) Jennings, Inc. has a tax liability of $170,000 on pretax income of $500,000. What is the average tax rate for Jennings, Inc.?

A) 34 percent

B) 46 percent

C) 25 percent

D) 40 percent

Answer: A

Diff: 2

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

35) The average tax rate of a corporation with ordinary income of $105,000 and a tax liability of $24,200 is ________.

A) 46 percent

B) 23 percent

C) 34 percent

D) 15 percent

Answer: B

Diff: 2

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

36) If a corporation sells certain capital equipment for more than its initial purchase price, the difference between the sale price and the purchase price is called a(n) ________.

A) ordinary gain

B) revenue gain

C) capital gain

D) abnormal gain

Answer: C

Diff: 1

Topic: Capital Gains

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

37) In general, most corporate capital gains are taxed at ________ tax rate.

A) the average

B) the regular corporate

C) the historic

D) a 30 percent

Answer: B

Diff: 1

Topic: Capital Gains

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

38) Corporation X needs $1,000,000 and can raise this through debt at an annual rate of 6 percent, or preferred stock at an annual cost of 8 percent. If the corporation has a 21 percent tax rate, the after-tax cost of each is ________.

A) debt: $60,000; preferred stock: $80,000

B) debt: $47,400; preferred stock: $63,200

C) debt: $47,400; preferred stock: $80,000

D) debt: $60,000; preferred stock: $63,200

Answer: C

Diff: 2

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

39) The marginal tax rate represents the rate at which the next dollar of income is taxed.

Answer: TRUE

Diff: 1

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

40) All dividend income received by a corporation is exempted from taxation.

Answer: FALSE

Diff: 1

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

41) The tax liability of a sole proprietorship with ordinary income of $105,000 is closest to ________.

Range of taxable income Marginal rate

$ 0 to $ 9,525 10%

9,525 to 38,700 12

38,700 to 82,500 22

82,500 to 157,500 24

A) $25,200

B) $22,050

C) $32,090

D) $19,490

Answer: D

Diff: 2

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

42) The tax liability of a sole proprietorship with ordinary income of $450,000 is closest to ________.

Range of taxable income Marginal rate

$ 0 to $ 9,525 10%

9,525 to 38,700 12

38,700 to 82,500 22

82,500 to 157,500 24

157,500 to 200,000 32

200,000 to 500,000 35

A) $157,500

B) $133,190

C) $94,500

D) $114,700

Answer: B

Diff: 2

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

43) Prior to the Tax Cuts and Jobs Act, corporations faced a progressive tax rate schedule with rates ranging from 15% to 39%. Under that old tax law, a firm with taxable income of $100 million would have owed taxes of $35 million. Under the Tax Cuts and Jobs Act, the corporate tax rate is a flat 21%. For a firm that makes $100 million in taxable income, the size of the tax reduction that the firm enjoys because of the new tax law is closest to ________.

A) $18 million

B) $21 million

C) $14 million

D) $35 million

Answer: C

Diff: 2

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

44) Corporation A owns a small percentage of the stock of corporation B. Corporation B pays corporation A $100,000 in dividends. Corporation A pays tax at a 21% rate and is allowed to exclude from taxable income 50% of dividends received from other firms. The incremental taxes that Corporation A must pay on the dividends received are ________.

A) $21,000

B) $10,500

C) $0

D) $1,050

Answer: B

Diff: 2

Topic: Ordinary Income

Learning Obj.: LG 4

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

45) Consider two firms, Go Debt corporation and No Debt corporation. Both firms are expected to have earnings before interest and taxes of $100,000 during the coming year. In addition, Go Debt is expected to incur $40,000 in interest expenses as a result of its borrowings whereas No Debt will incur no interest expense because it does not use debt financing. Both firms are in the 21 percent tax bracket. Calculate the earnings after tax for both firms. Compare the difference in after-tax earnings to the difference in interest expense. Can you reconcile that difference?

Answer:

Go Debt has lower earnings after taxes compared to No Debt, and the difference is $31,600 ($79,000 - $47,400). The difference in interest expense is $40,000. The recent the difference in earnings is less than the difference in interest expense is that the interest expense that Go Debt pays saves the company $8,400 in taxes (a number which you can calculate by multiplying 21% time the $40,000 interest expense).

Diff: 3

Topic: Taxes

Learning Obj.: LG 5

Learning Outcome: F-01

AACSB: Analytical Thinking

1.4 Developing skills for your career.

1) Communication skills are very important to financial and nonfinancial managers because ________.

A) they will be communicating with the investment community regularly

B) they work together in cross-functional teams and need to understand how members of their teams think

C) they will write reports that are disclosed in the firm's financial reports

D) they are all responsible for selling the firms goods and services to customers

Answer: B

Diff: 1

Topic: Developing skills for your career

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

AACSB: Reflective Thinking

2) Developing financial computing skills, such as expertise with software like Excel, is important because ________.

A) everyone in the firm must be an Excel expert to have success

B) everyone in the firm needs to understand financial reports and models at some level, and those are usually constructed and presented in Excel

C) there are no good alternatives to Excel

D) mistakes are more likely to occur when people do financial work by hand rather than using a product like Excel

Answer: B

Diff: 1

Topic: Developing skills for your career

Learning Obj.: LG 1

Learning Outcome: F-01

+
-
Only 0 units of this product remain

You might also be interested in